tomaszgebala
Nowy
|
|
« : Grudzień 21, 2003, 11:24:41 » |
|
... mam problem w swoim akwarium z samcami gupika. Samice nie chorują i nic się nie dzieje, natomiast samce niezależnie od źródła z którego pochodzą chorują. Garbią się wykonują dziwne faliste ruchy aby utrzymać się w wodzie i po tygodniu padają. Co jest przyczyną. Płetwy mają poskładane i zwężone a tylną część ciała lekko przełamaną tworzącą coś w rodzaju garba. Zobaczcie fotki... http://republika.pl/lublin_tg/ryby/gupik1.jpg oraz http://republika.pl/lublin_tg/ryby/gupik2.jpg
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
|
« Odpowiedz #1 : Grudzień 21, 2003, 19:50:25 » |
|
Mam to samo. I nie mam pojęcia czym to jest spowodowane, jaka to choroba. Pytałam już wielu osób, ale jak dotąd nikt nie wiedział jak mi pomóc. Przez to draństwo straciłam prawie całą populację gupików Dodam, że t mi również zdychają i samiczki
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
tomaszgebala
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Grudzień 21, 2003, 20:24:15 » |
|
i takie same masz objawy jak te na fotkach ?
|
|
|
|
|
|
|
zeberko
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Grudzień 21, 2003, 20:49:46 » |
|
Witam Gupiki są rybami o których mówi się, że są łatwe w hodowli (łatwość rozmnażania) ale sprawa wygląda inaczej są to rybki o bardzo szybkiej przemianie materii i jest potrzebna bardzo intensywna filtracja i częsta podmiana wody, ich łatwe rozmnażanie powoduje że trudno upilnować "czystość krwi". Sam takie objawy obserwowałem w akwarium u znajomego najprawdopodobniej to może być przyczyną że przeszły dużą ilość koceń ale w 100% nie jestem pewny. Tak, że utrzymanie na dłuższą metę własnej obsady gupików w akwarium nie jest sprawą bynajmniej łatwą. Zaleca się aby w zbiorniku było dużo więcej samiczek niż samców. Pozdrawiam
|
|
|
|
80l, 1 grubowarg zielony, 3 żałobniczki, 3 kiryski spiżowe, 1 zbroinik niebieski
|
|
|
tomaszgebala
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Grudzień 21, 2003, 20:58:17 » |
|
Sam takie objawy obserwowałem w akwarium u znajomego najprawdopodobniej to może być przyczyną że przeszły dużą ilość koceń ale w 100% nie jestem pewny. Tylko, że u mnie chorują JEDYNIE samce. Samice są OK. Samce padają bez względu na to z jakiego sklepu pochodzą... ;(
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
|
« Odpowiedz #5 : Grudzień 22, 2003, 09:10:13 » |
|
i takie same masz objawy jak te na fotkach ? Tak, rybcie wyglądają tak samo. Postrzępione płetwy, zgarbienie i kołysanie się na boki....
|
|
|
|
|
|
|
tomaszgebala
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Grudzień 22, 2003, 09:17:19 » |
|
a jakie masz jeszcze inne ryby? Czy one nie chorują?? Masz akwarium ogrzewane ? Jaką masz temperaturę???
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
|
« Odpowiedz #7 : Grudzień 22, 2003, 09:27:43 » |
|
Poza tym w akwarium mam danio pręgowane, zmienniaki, brzankę, kiryski i zbrojnika. Wszystkie są młode. Nie chorują. Zdychają tylko gupiki. Nie ogrzewam akwarium, ale temperatura utrzymuje się na poziomie 23-26 st.
|
|
|
|
|
|
|
tomaszgebala
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Grudzień 22, 2003, 09:30:28 » |
|
Poza tym w akwarium mam danio pręgowane, zmienniaki, brzankę, kiryski i zbrojnika. Czy samice gupika nie atakują innych ryb ??
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
|
« Odpowiedz #9 : Grudzień 22, 2003, 09:34:18 » |
|
Nie.
|
|
|
|
|
|
|
jog
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Grudzień 22, 2003, 10:04:18 » |
|
możliwe że samce które kupiłeś były z wadami genetycznymi to mam u mnie u narybku
|
|
|
|
|
|
|
tomaszgebala
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Grudzień 22, 2003, 10:15:27 » |
|
możliwe że samce które kupiłeś były z wadami genetycznymi to mam u mnie u narybku Ale ja kupowałem z różnych TRZECH źródeł
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #12 : Grudzień 22, 2003, 15:39:08 » |
|
Mnie sie wydaje, ze akwarium masz nieogrzewane i nowe samczyki dostaja szoku termicznego. Samiczki pewnie juz sie przyzwyczaily do nizszej temperatury. Spraw sobie, a zwlaszcza rybkom grzalke.
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
tomaszgebala
Nowy
|
|
« Odpowiedz #13 : Grudzień 22, 2003, 19:43:30 » |
|
Mnie sie wydaje, ze akwarium masz nieogrzewane i nowe samczyki dostaja szoku termicznego. Samiczki pewnie juz sie przyzwyczaily do nizszej temperatury. Spraw sobie, a zwlaszcza rybkom grzalke. Ale zanim doszło do padnięcia to "wytrzymują" około miesiąca bez żadnych oznak. Akwarium jest nieogrzewane, ale temperatura nie spada poniżej 20 stopni.
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #14 : Grudzień 23, 2003, 23:38:54 » |
|
Mi to wygląda na jakąś infekcję grzybiczną. Sprzyjają im niskie temperatury. Spróbuj podnieść ciepłotę wody do 27 stopni, powinno pomóc rybom mniej dotkniętym chorobą.
|
|
|
|
|
|
|
|