Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: znowu jakis ślimak  (Przeczytany 7956 razy)
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« : Grudzień 12, 2004, 13:42:14 »

tym razemwyglada mi to na kopie ampularia moze pzrekrecilem nazwe jesli tak to przepraszam slimak jest maly niespłaszczony biały lekko pod zółć z czarnymi kropkami trudno napisac cos o muszli bo jets strasznie mały ostatnio nie kupowalem roslinek wiec niemoglem go przytaszczyc ze sklepu a czytałem ze ampitularie sa rozdzielno plciowe a ja mam tylko jednego czy mozliwe jest aby onniewiem przechowal jajeczka ?? i w moim akwa sie powykluwaly ?? dodam ze mam go tylko jednego i jest calkiem inny niz zatoczek ktorego znalalem jakis tydzien ? temu. na wszelki wypadek zostal odizolowany od mojej rroslinnosci do sloika zobaczymy co z niegowyrosnie jesli ktos go zifdentyfikuje to bardzo dzieki jesli trzeba wiecej info chetnie podam tylko znajde lupe :]

pozdrowienia z Sanoka Tongue
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2004, 14:03:57 »

te ślimaki to obojnaki jeśli jest chociarz jeden to on ci złoży jaja i będzie ich coraz więcej. lepjej go wyłów i zabij

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 12, 2004, 14:06:56 »

ampularia  obojniakiem ?? albo mi sie cos pokitalo albo nie wiem zatoczka dawno nie mam juz w akwa bo to jest obojniak jest w sloiku z zielenia :] bo chce zobaczyc kiedy sie rozmnozy ale ten slimak co go dzis znalalem to na 100% nie jest zatoczek chyba ze sie spłaszczy chlopak z wiekiem  :wink:

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2004, 14:09:38 »

a duży ten ślimak?
 :?:

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2004, 14:13:32 »

Cytat: Komandos

te ślimaki to obojnaki jeśli jest chociarz jeden to on ci złoży jaja i będzie ich coraz więcej.

Mylisz się - jeśli ślimak jest obojniakiem to i tak sam się nie rozmnoży. Zawsze potrzebny jest drugi osobnik. Jeśli chodzi o ampularie to one nie są obojniakami.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2004, 14:15:45 »

mi  facet w zoolu muwił inaczej

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 12, 2004, 14:17:32 »

Facet w zoolu nie uważał na lekcji biologii jak widać. Organizm obojnaczy nie może się sam rozmnażać, musi istnieć jakaś wymiana informacji genetycznej. A co do ampularii - tu akurat nie ma co dyskutować. To są zwierzęta rozdzielnopłciowe.
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 12, 2004, 14:54:04 »

w takim razie co to za ślimak i skąd sie wziął ?? moze znacie jakas strone z fotami i gatunkami ślimakow slimak ma niecałe 2mm nie jest spłaszczony jestem w trakcie szukania lupy wrr gdzies sie zapodziała na oko trudno cos dostrzec wiecej narazie co jestem pewnien nie jest to zatoczek a na ślimakach sie nie znam a niewpuszcze go do akwa dopuki niedowiem sie co to za ślmak

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 12, 2004, 15:36:37 »

U mnie żaden ślimak poza ampularią nie ma prawa wstępu do akwarium.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #9 : Grudzień 12, 2004, 15:53:18 »

ja bym ci radził poczekac aż urosnie eheheh

Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzień 12, 2004, 16:15:19 »

moj problem wlasnie polega na tym ze niejestem pewien czy to wlasnie nie jest czasem ampularia :|  ale obiecałem to go dokładnie opisze:
jak pisalem okolo 2 mm muszla koloru perła przeźroczysta na muszli liczne  czarne  kropki zaczynajace  sie od wlotu muszli biegnace az  ku gorze dalej tylko czarna kreska zwinieta w muszli wydaje sie ze to kolory samego slimaka muszla zwinieta jak u ampulari wydaje sie ze slimak ma "pokrywke" jak wyzej wymieniony gatunek niestety niemialem duzo czasu aby przyjzec sie czy wychodzi by zaczerponac poweitrza ale czy maly slimak musi oddychac powietrzem ??  pzreciez guraminki na poczatku zycia nie robia tego :|  mi sie wydaje ze to ampularia lecz ja mam tylko jednego tego slimaka :| czy znacie jakies slimaki podobne do ampulari ?? z ktorym moglbym pomylic tego slimaczka ??

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #11 : Grudzień 12, 2004, 16:16:53 »

zanieś to do sklepu zoologicznego i sie zapytaj albo do szkoły na lekcje biologi i sie nauczyciela zapytaj

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 12, 2004, 16:23:19 »

A najlepiej jakiegoś doświadczonego akwarysty. A może mógłbyś fotkę zamieścić ?
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 12, 2004, 16:33:12 »

nie mam zaufania do sprzedawcow w sklepie byłem niedawno ze znajomym kumpel kupowal sobie ramirezke do parki brakowało mu pani poszła lapac rybke przynosi do lady patrzymy a w woreczku pluska sobie brzanka :| w szkole ?? komu jak akwarium tam raczkuje sorka prubuje cokolwiek zdzialac ale na podstawie wiezy uczniow ktozy sie zajeli akwa i jej mowia co i jak bo dopuki akwa bylo w jej rekach to szkoda pisac nie obizajac wiedzy sorki nierozróznia gatunkow rybkow o roślinkach to wogule poprostu niesiedzi w akwarystyce wiec i o slimakach pewnie wie niezaduzo moja wiedza jest tez płytka wiec radze sobie jak moge. co do sklepów na moje pytanie co to za ślimak (ampularia) to dostalem odpoweidz wodny dalsze pytania były zbedne bo odpowiedzi były w stylu poprostu wodny widze ze  chyba poprostu musze poczekac az podrośnie Sad dotego czasu ebdzie siedział sobie z zatoczkiem. niestety nie posiadam aparatu cyfrowego jedynie kamerke internetowa ale zdjecia sa kiepskiej jakosci a ślimak jes za mały i nie widac

Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudzień 12, 2004, 17:14:47 »

ok z innej beczki czy slimakowi nie zaszkodzi mieszkanie w sloiku bez ogrzewania  itp ?? moze glupie pytanie ale woda w akwa jest bezporuwnania cieplejsza niz sloik czy to sie nei odbije na  slimku ?

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: