Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: znowu jakis ślimak  (Przeczytany 7958 razy)
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Grudzień 12, 2004, 17:18:59 »

Zależy od ślimaka, ale one raczej są dość tolerancyjne. Ich aktywność się może zmieniać w zależności od temperatury.
murena
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Grudzień 13, 2004, 17:28:28 »

Tu znajdziesz sporo informacji o ampulariach oraz zdjęcia http://www.applesnail.net   Stronka jest opracowana w paru językach, również w wersji polskiej. Pozdrawiam.
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Grudzień 27, 2004, 01:46:18 »

Heh! Tak sobie czytam i się zastanawiam bo do ampularii bardzo podobna jest nasza rodzima żyworódka tylko. Ej chłopie czy ty czasami nie masz po prostu malutkiego"swiderka" po którym nie widać jesze co to będzie i jesli wydaje ci się że widzisz u niego wieczko do zamykania to takie ustrojstwo ze spotykanych w sprzedaży ślimaków ma tylko ampularia i ten świderek a z krajowych żyworódka i jeszcze jakiś ale  nie pamiętam.Jak więc juz stwierdzisz że ma "pokrywkę" to albo ampularia albo swiderek(Kurcze a ja tyle lat sie zastanawiałem jak po naszemu nazwą tego melanoides tuberculata a tu na forum czytałem świderki i świderki w głowę zachodziłem pierwszy dzień co to za "czorty" tu opisują :lol: )
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Styczeń 11, 2005, 18:22:57 »

mam nadzieje ze ktos to zobaczy mimo ze temat jest stary ale chyba moge  tutaj dalej drazyc temat. mineło troche czasu slimaczek zył sobie w sloiku ze swoim kumplem zatoczkiem ktory sie nie rozmnozyl (a tak mnie straszyli znajomi ze sie sam nawet rozmnozy) dodam ze zatoczek ma juz 0,5cm i nie mam co z nim zrobic ale tu nie o niego chodzi. slimaczek urusł sporo juz ma na dlugosci 4 mm wyraznie widac juz ze ma "zamkniece" jak ampularia sam slimaczekejst koloru tekkawo bialego tak miesiscie Cheesy  koloe muszli brązowy z licznymi czarnymi kropkami kreskami kształ muszli: zwinieta lewostronnie podobnie do ampulari lecz nieco do gory z wyraznie zarysowanym szpiczastym kształtem slimak jesli lezy na swoim wyjscu do muszli widac wyraznie zwiniecie muszli ku gorze ktos napisal ze to mzoe byc  świderek moje laictwo w slimakch widac bo mimo ze juz jest duzy dalej nie wiem nie przypomina mi świderkow ktore widzilem po zdjeciach a szukalem moge sie mylic bo jak pisze swiderkow na oczy nie widzialem. niewidzialem zeby ten slimak siedzial i wszamal roslinki ktore dostawal zatoczek resztki lisci czy cos w tym stulu slimak bardziej wolal pokarm dla kirysów Cheesy  hehe jedna czwarta tabletki dostawal i to mu stykało ale dalej nie wiem czy to nie jakis szkodnik i dlatego pytam Cheesy dzieki z gory za odpowiedzi

pozdrowienia z Sanoka Tongue
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Styczeń 11, 2005, 19:11:07 »

Cytat: Kruczyslaw
a tak mnie straszyli znajomi ze sie sam nawet rozmnozy

To bzdura. Nawet jeśli ślimak jest obojnakiem to i tak potrzebny jest drugi osobnik.
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Styczeń 12, 2005, 20:43:32 »

No to choduj dalej moze trafiłeś na jakiegoś ciekawego osobnika, z czasem pewnie da się go rozszyfrować.
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Styczeń 12, 2005, 21:11:44 »

eh tyle ze pewnie on juz wiecej nie urosnie bo corazwolniej rosnie jesli tzreba zaltawei zdjecia jeli teraz nikt mi nie odpowie co to jest  ale to musi poczekac Sad

pozdrowienia z Sanoka Tongue
Allex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Styczeń 31, 2005, 14:27:52 »

Cytat: mdramski
[To bzdura. Nawet jeśli ślimak jest obojnakiem to i tak potrzebny jest drugi osobnik.

Nie zgadzam się z Tobą. Miałem kiedyś w akwa jedną błotniarką uszatą, którą wychowałem od jajeczka. Od wyklucia była sama i nie została zapłodniona przez innego osobnika. Mimo wszystko po chyba 2 miesiacach zniosła 28 jajeczek z których wylęgły się młode ślimaki. Nie wiem jak zatoczki, ale błotniarki na 100 % mogą się same rozmażać. Tak jest z większością ślimaków obojnaczych. Oczywiście, że mogą kopulować z innym osobnikiem, ale nie muszą.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Styczeń 31, 2005, 18:12:31 »

Jakoś w to nie wierzę. Natura nie pozwala na niekontrolowany rozwój gatunku. Poza tym musi nastąpić wymiana informacji genetycznej.
Allex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Luty 01, 2005, 00:20:58 »

Rekombinacja genów nie jest wymagana przy rozmnażaniu płciowym. Słyszałeś o dzieworództwie u mszyc, mrówek i nawet u jednym gatunku jaszczurek ? Samice składają niezapłodnione jaja choć nie są obojnakami. Czemu tak trudno uwierzyć w to, że ślimaki też to potrafią ? A zresztą, poczytaj trochę książek z biologii...
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Luty 01, 2005, 00:50:56 »

Fakt, masz rację. Zwracam honor Wink
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: