mam nadzieje ze ktos to zobaczy mimo ze temat jest stary ale chyba moge tutaj dalej drazyc temat. mineło troche czasu slimaczek zył sobie w sloiku ze swoim kumplem zatoczkiem ktory sie nie rozmnozyl (a tak mnie straszyli znajomi ze sie sam nawet rozmnozy) dodam ze zatoczek ma juz 0,5cm i nie mam co z nim zrobic ale tu nie o niego chodzi. slimaczek urusł sporo juz ma na dlugosci 4 mm wyraznie widac juz ze ma "zamkniece" jak ampularia sam slimaczekejst koloru tekkawo bialego tak miesiscie
koloe muszli brązowy z licznymi czarnymi kropkami kreskami kształ muszli: zwinieta lewostronnie podobnie do ampulari lecz nieco do gory z wyraznie zarysowanym szpiczastym kształtem slimak jesli lezy na swoim wyjscu do muszli widac wyraznie zwiniecie muszli ku gorze ktos napisal ze to mzoe byc świderek moje laictwo w slimakch widac bo mimo ze juz jest duzy dalej nie wiem nie przypomina mi świderkow ktore widzilem po zdjeciach a szukalem moge sie mylic bo jak pisze swiderkow na oczy nie widzialem. niewidzialem zeby ten slimak siedzial i wszamal roslinki ktore dostawal zatoczek resztki lisci czy cos w tym stulu slimak bardziej wolal pokarm dla kirysów
hehe jedna czwarta tabletki dostawal i to mu stykało ale dalej nie wiem czy to nie jakis szkodnik i dlatego pytam
dzieki z gory za odpowiedzi