Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwsze akwarium  (Przeczytany 1028 razy)
kuba5082
Nowy
*

« : Wrzesień 14, 2009, 20:36:16 »

Witam.
Do założenia akwarium przymierzam się od paru lat (jakoś nigdy nie wystarczyło chęci). Ostatnio dostałem akwarium 112l samo akwarium wiec postanowiłem założyć hodowle. Nigdy nie miałem akwarium wiec prosił bym doświadczonych akwarystów o pomoc, w wybraniu mi rybek i roślin, odpowiednich dla niedoświadczonego akwarysty. Prosił bym też o polecenie mi jakoś filtra dobrej firmy i innych akcesoriów.
P@tryk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 14, 2009, 20:42:32 »

Rozumiem, że masz same akwarium... Więc przyda się jeszcze pokrywa Smiley Najlepiej jak byś sam zrobił np. ze spienionego pcv. Na forum jest sporo wątków o tym. Przydała by Ci się także szafka pod akwarium, oraz mata pod akwarium - możesz ją ewentualnie zrobić z gąbki pod panele. Ta mata służy do tego aby akwarium się samo wypoziomowało.

Początkujący Smiley
54l - 5 lat
240l - Ameryka Południowa - Nowe
kuba5082
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 14, 2009, 20:44:50 »

Zapomniałem dodać że pokrywka też jest, a akwarium będzie stało na dość dużej i stabilnej komodzie.
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 15, 2009, 09:18:27 »

A co do filtrów to zależy ile chcesz przeznaczyć na zakup kasy (kubełki są najlepsze z uwagi na obsługę, ilość zastosowanych wkładów filtracyjnych, następnie kaskady i filtry wewnętrzne). Odradzam kupowanie chińszczyzny. Grzałka najlepiej z termostatem o odpowiedniej mocy (lepiej jak jest mocniejsza). Termometr szklany przyklejany.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: