Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Salomon77-30L  (Przeczytany 2970 razy)
Salomon77
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 20, 2009, 11:42:19 »

Objętość - 30L
Podłoże -3cm(żwir)3cm(piasek)
Filtr - AquaSzut-MINI
Oświetlenie - 25w-Niedługo wymiana na 14W
Nawożenie-Co2 (bimbrownia),FerroAktiv

Fauna:
-6 rasbora klinowa
-2 małe zbrojniki (ok.1cm),
Szukam im domQ

Flora:
-7 kabomba karolińska
-7 ludwigia repens
-4 gałęzatka

FOTKI

Początek -24 Sierpnia 2009
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5807bddd1ea6ef56.html

Młode zbrojniki wpuszczone 10 Września 2009 (na zdjęciu jeden)  Wink
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ad392ed096d933d8.html

Rasbory klinowe wpuszczone 16 Września 2009
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bd76b30496b83485.html

Na zdjęciu są troche bladawe,w rzeczywistości mocno ubarwnione z czarnym klinem. Smiley

Co do obsady to miały być galaxy lub espei  Sad jednak u mnie są niedostępne,dla "klinówek"
troche mały litraż ponieważ są bardzo ruchliwe,jednak narazie niezauważam u nich złego samopoczucia
i zaniepokojenia są w pełni barwne.W najbliższych dniach zamierzam wsypać czarny żwir.Mam zamiar także
wpuścić kilka kirysków panda.

Wiem ze jeszcze dużo muszę zmienić więc prosze was byście w odpowiedzi pisali od czego zacząć,byle niebrzmiało to
"od obsady" bo na to praktycznie niema szans,nowe akwarium najprędzej będe miał w grudniu (obecnie zbieram kaske na sto dwunastke)  Cool

ZMIANY 23.09.09
Posłuchałem waszych rad i postanowiłem zmienić aranżacje w moim akwa  Cool
zamiast muszli wsadziłem korzeń oraz kupiłem troche gałęzatki na powierzchnie wody.
Obecnie akwarium wygląda tak jak na zdjęciu  Roll Eyes
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c717999b1a1e9e7b.html

Dostałem także od kolegi dwa kiryski , chciałem pandy a te to chyba pstre  Huh
U niego męczyły się na parapeciaku więc u mnie napewno niebędą miały gorzej,raczej
niebęde dokupywał kolejnych osobników by stworzyć stado,raczej pomyśle gdzie je oddać.

Dostałem też jednego ślimaka lecz niewiem jak się nazywa jeżeli ktoś wie to prosiłbym o napisanie.
Wygląda on tak :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fd5f5b9533593337.html

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2009, 18:34:33 wysłane przez Salomon77 » Zapisane
karol987
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 20, 2009, 11:44:35 »

Mi się podoba, ale wiesz ze na kiryski to troche male akwa??
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 20, 2009, 11:47:32 »

Niedawno pytałem o tym na forum Marcina i powiedział ze pandy są małe i dało by rade.
W gre wchodzą więc tylko Pandy,o innych nawet niemarze  Cool
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 20, 2009, 11:52:52 »

wyjmij muszle one zatwardzają wode,poczekamy aż się roślinki rozrosną,bo na razie łyso,dodaj korzonki i obsać je mchem.

Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 20, 2009, 12:07:31 »

wyjmij muszle one zatwardzają wode,poczekamy aż się roślinki rozrosną,bo na razie łyso,dodaj korzonki i obsać je mchem.

Muszli jest mało , tydzień temu kolega mierzył u mnie ph było dobrze więc myślełem ze niewarto na siłe ich wyjmować,zobacze jakie
będą wyniki na kolejnych pomiarach i wtedy coś zdecyduje  Cool korzonki i mchy u mnie są niedostępne więc ciężko będzie.
THX za opinie  Wink
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 20, 2009, 12:59:18 »

Bardzo ładnie.
1. Plan korzeń plus mech jawajski
2. Skała, trawa, mech
3. Cabomba

Cudo Smiley))

W obsadę nie wnikam, bo na pewno gupiki nie wchodzą w grę, może małe cudo razboragalxy?Huh
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 20, 2009, 15:11:39 »

te zbrojniki natychmiast wyjmij bo są za duże, według mnie słabo przemyślałeś sprawę obsady.

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 20, 2009, 15:49:05 »

Obsadę przemilczę z wyjątkiem konieczności oddania zbrojników. Będą karłowacieć.
Akwa zieje pustką. Korzenie i rośliny można kupić w necie. Aż się prosi o ładny korzonek. Z roślin polecam microsorium pteropus (np. bardzo dekoracyjna wersja pteropus) i kryptokoryny - wendti na drugi/trzeci plan i parva na pierwszy. Nie wymagają dużo światła. Do tego anubias nana. Raborki lubią się skryć w roślinkach. Tego podłoża masz tam zbyt grubo. I jakieś niebieskie coś nim na dodatek (blee).
Kirysków nie kupuj żadnych. Zbyt małe akwa. Są stadne i grupa 6 sztuk razem z razborami to stanowczo zbyt wiele.

lesnik
Zainteresowany
**

"Początkiem wszechrzeczy jest woda" Tales z Miletu

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 20, 2009, 16:52:01 »

Słabo widać na zdjęciu,ale wydaje mi się,że te muszle bardziej pasują do zbiornika morskiego,a nie do słlodkowodnego
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 20, 2009, 17:12:14 »

Obsadę przemilczę z wyjątkiem konieczności oddania zbrojników. Będą karłowacieć.
Akwa zieje pustką. Korzenie i rośliny można kupić w necie. Aż się prosi o ładny korzonek. Z roślin polecam microsorium pteropus (np. bardzo dekoracyjna wersja pteropus) i kryptokoryny - wendti na drugi/trzeci plan i parva na pierwszy. Nie wymagają dużo światła. Do tego anubias nana. Raborki lubią się skryć w roślinkach. Tego podłoża masz tam zbyt grubo. I jakieś niebieskie coś nim na dodatek (blee).
Kirysków nie kupuj żadnych. Zbyt małe akwa. Są stadne i grupa 6 sztuk razem z razborami to stanowczo zbyt wiele.

Poczekam aż dojdą do 2 cm narazie są jeszcze bardzo małe ,wiadomo ze akwa małe ,większe będzie później,
jeżeli chodzi o kiryski to doświadzczeni akwaryści z tego forum mówili mi ze Pandy dałyby rade.Razbory zamieszkują
środkowe i górne partie wód a kiryski praktycznie ciągle na dnie, więc ja niewidze przeciwskazań,tymbardziej że pomogłyby
mi one w usuwaniu resztek pokarmu.Co wy o tym sądzicie ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2009, 17:15:16 wysłane przez Salomon77 » Zapisane
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 20, 2009, 17:29:45 »

Faktycznie muszelki nie pasują Wink tak samo jak niebieskie dodatki  Grin czyli ten farbowany żwirek. Po czasie nie będzie on taki ładny
i " puści farbę " żwirek kolorowy fuuu.
Wieże, że to akwa będzie ładniutkie Cheesy
Korzenie możesz spreparować sam jet o tym dużo na forum, jak chcesz to podeśle link tylko napisz na PV Grin
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 20, 2009, 17:47:07 »

Dać radę a żyć w naprawdę dobrych warunkach to dwie różne sprawy.
To, że czyszczą dno to nie znaczy, że same nie brudzą. Masz już 9 rybek. Z kiryskami zrobi się 15 a to w zbiorniku 30 litrów brutto bardzo duże obciążenie dla jakości wody.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2009, 19:02:33 wysłane przez rumaki » Zapisane

Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 20, 2009, 18:06:53 »

Zgadzam się z tobą,lecz zależy to też od pracy filtru i podmiany wody.
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 20, 2009, 18:12:56 »

Mini gąbeczka w mini filtrze trochę wodę mechanicznie oczyści. Na więcej nie licz. Bez buszu roślinnego porządnej filtracji biologicznej nie będzie. A przy buszu miejsca na dnie zdecydowanie za mało. Będziesz podmieniał co drugi dzień 40% zbiornika? W małym baniaku nie ma miejsca na błędy, nie ma buforowania skoków parametrów jak w dużych baniakach. Toż tam będzie z 20 litrów wody max. A kiryski to wrażliwe rybki. Moim zdaniem - nie. Chcesz drużynę sprzątaczek to wsadź tam krewetki karłowate.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2009, 19:03:03 wysłane przez rumaki » Zapisane

Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 20, 2009, 18:26:31 »

Mini gąbeczka w mini filtrze trochę wodę mechanicznie oczyści. Na więcej nie licz. Bez buszu roślinnego porządnej filtracji biologicznej nie będzie. A przy buszu miejsca na dnie zdecydowanie za mało. Będziesz podmieniał co drugi dzień 40% zbiornika? W małym baniaku nie ma miejsca na błędy, nie ma buforowania skoków parametrów jak w dużych baniakach. Toż tam będzie z 18 litrów wody max. A kiryski to wrażliwe rybki. Moim zdaniem - nie. Chcesz drużynę sprzątaczek to wsadź tam krewetki karłowate.

Mówisz o krewetkach a nie pytasz gdzie mieszkam niewszyscy mają dostęp do krewetek czy microrazborek,gdybym miezkam w wielkim mieście ten zbiornik wyglądałby  całkiem inaczej ale tak niejest i dlatego narazie wygląda tak jak wygląda.zamierzam jutro kupić kolejne dwa gatunki roślin, jeżeli wgl w tym wiejskim sklepie będą dwa gatunki roślin oprócz ludwigi i kabomby (bo te już mam)
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: