Salomon77
Zainteresowany
|
|
« : Wrzesień 20, 2009, 11:42:19 » |
|
Objętość - 30LPodłoże -3cm(żwir)3cm(piasek)Filtr - AquaSzut-MINIOświetlenie - 25w-Niedługo wymiana na 14WNawożenie-Co2 (bimbrownia),FerroAktivFauna:-6 rasbora klinowa -2 małe zbrojniki (ok.1cm), Szukam im domQ Flora:-7 kabomba karolińska -7 ludwigia repens -4 gałęzatka FOTKIPoczątek -24 Sierpnia 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5807bddd1ea6ef56.htmlMłode zbrojniki wpuszczone 10 Września 2009 (na zdjęciu jeden) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ad392ed096d933d8.htmlRasbory klinowe wpuszczone 16 Września 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bd76b30496b83485.htmlNa zdjęciu są troche bladawe,w rzeczywistości mocno ubarwnione z czarnym klinem. Co do obsady to miały być galaxy lub espei jednak u mnie są niedostępne,dla "klinówek" troche mały litraż ponieważ są bardzo ruchliwe,jednak narazie niezauważam u nich złego samopoczucia i zaniepokojenia są w pełni barwne.W najbliższych dniach zamierzam wsypać czarny żwir.Mam zamiar także wpuścić kilka kirysków panda. Wiem ze jeszcze dużo muszę zmienić więc prosze was byście w odpowiedzi pisali od czego zacząć,byle niebrzmiało to "od obsady" bo na to praktycznie niema szans,nowe akwarium najprędzej będe miał w grudniu (obecnie zbieram kaske na sto dwunastke)
ZMIANY 23.09.09Posłuchałem waszych rad i postanowiłem zmienić aranżacje w moim akwa zamiast muszli wsadziłem korzeń oraz kupiłem troche gałęzatki na powierzchnie wody. Obecnie akwarium wygląda tak jak na zdjęciu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c717999b1a1e9e7b.html
Dostałem także od kolegi dwa kiryski , chciałem pandy a te to chyba pstre U niego męczyły się na parapeciaku więc u mnie napewno niebędą miały gorzej,raczej niebęde dokupywał kolejnych osobników by stworzyć stado,raczej pomyśle gdzie je oddać.
Dostałem też jednego ślimaka lecz niewiem jak się nazywa jeżeli ktoś wie to prosiłbym o napisanie. Wygląda on tak : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fd5f5b9533593337.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2009, 18:34:33 wysłane przez Salomon77 »
|
|
|
|
|
karol987
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 20, 2009, 11:44:35 » |
|
Mi się podoba, ale wiesz ze na kiryski to troche male akwa??
|
|
|
|
|
|
|
Salomon77
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 20, 2009, 11:47:32 » |
|
Niedawno pytałem o tym na forum Marcina i powiedział ze pandy są małe i dało by rade. W gre wchodzą więc tylko Pandy,o innych nawet niemarze
|
|
|
|
|
|
|
koper112
Stały użytkownik
אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 20, 2009, 11:52:52 » |
|
wyjmij muszle one zatwardzają wode,poczekamy aż się roślinki rozrosną,bo na razie łyso,dodaj korzonki i obsać je mchem.
|
|
|
|
|
|
|
Salomon77
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 20, 2009, 12:07:31 » |
|
wyjmij muszle one zatwardzają wode,poczekamy aż się roślinki rozrosną,bo na razie łyso,dodaj korzonki i obsać je mchem.
Muszli jest mało , tydzień temu kolega mierzył u mnie ph było dobrze więc myślełem ze niewarto na siłe ich wyjmować,zobacze jakie będą wyniki na kolejnych pomiarach i wtedy coś zdecyduje korzonki i mchy u mnie są niedostępne więc ciężko będzie. THX za opinie
|
|
|
|
|
|
|
djdzej1000
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 20, 2009, 12:59:18 » |
|
Bardzo ładnie. 1. Plan korzeń plus mech jawajski 2. Skała, trawa, mech 3. Cabomba Cudo )) W obsadę nie wnikam, bo na pewno gupiki nie wchodzą w grę, może małe cudo razboragalxy?
|
|
|
|
|
|
|
zibi
Bywalec
kocham to ;]
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 20, 2009, 15:11:39 » |
|
te zbrojniki natychmiast wyjmij bo są za duże, według mnie słabo przemyślałeś sprawę obsady.
|
|
|
|
|
|
|
rumaki
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 20, 2009, 15:49:05 » |
|
Obsadę przemilczę z wyjątkiem konieczności oddania zbrojników. Będą karłowacieć. Akwa zieje pustką. Korzenie i rośliny można kupić w necie. Aż się prosi o ładny korzonek. Z roślin polecam microsorium pteropus (np. bardzo dekoracyjna wersja pteropus) i kryptokoryny - wendti na drugi/trzeci plan i parva na pierwszy. Nie wymagają dużo światła. Do tego anubias nana. Raborki lubią się skryć w roślinkach. Tego podłoża masz tam zbyt grubo. I jakieś niebieskie coś nim na dodatek (blee). Kirysków nie kupuj żadnych. Zbyt małe akwa. Są stadne i grupa 6 sztuk razem z razborami to stanowczo zbyt wiele.
|
|
|
|
|
|
|
lesnik
Zainteresowany
"Początkiem wszechrzeczy jest woda" Tales z Miletu
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 20, 2009, 16:52:01 » |
|
Słabo widać na zdjęciu,ale wydaje mi się,że te muszle bardziej pasują do zbiornika morskiego,a nie do słlodkowodnego
|
|
|
|
|
|
|
Salomon77
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 20, 2009, 17:12:14 » |
|
Obsadę przemilczę z wyjątkiem konieczności oddania zbrojników. Będą karłowacieć. Akwa zieje pustką. Korzenie i rośliny można kupić w necie. Aż się prosi o ładny korzonek. Z roślin polecam microsorium pteropus (np. bardzo dekoracyjna wersja pteropus) i kryptokoryny - wendti na drugi/trzeci plan i parva na pierwszy. Nie wymagają dużo światła. Do tego anubias nana. Raborki lubią się skryć w roślinkach. Tego podłoża masz tam zbyt grubo. I jakieś niebieskie coś nim na dodatek (blee). Kirysków nie kupuj żadnych. Zbyt małe akwa. Są stadne i grupa 6 sztuk razem z razborami to stanowczo zbyt wiele.
Poczekam aż dojdą do 2 cm narazie są jeszcze bardzo małe ,wiadomo ze akwa małe ,większe będzie później, jeżeli chodzi o kiryski to doświadzczeni akwaryści z tego forum mówili mi ze Pandy dałyby rade.Razbory zamieszkują środkowe i górne partie wód a kiryski praktycznie ciągle na dnie, więc ja niewidze przeciwskazań,tymbardziej że pomogłyby mi one w usuwaniu resztek pokarmu.Co wy o tym sądzicie ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2009, 17:15:16 wysłane przez Salomon77 »
|
|
|
|
|
djdzej1000
|
|
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 20, 2009, 17:29:45 » |
|
Faktycznie muszelki nie pasują tak samo jak niebieskie dodatki czyli ten farbowany żwirek. Po czasie nie będzie on taki ładny i " puści farbę " żwirek kolorowy fuuu. Wieże, że to akwa będzie ładniutkie Korzenie możesz spreparować sam jet o tym dużo na forum, jak chcesz to podeśle link tylko napisz na PV
|
|
|
|
|
|
|
rumaki
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 20, 2009, 17:47:07 » |
|
Dać radę a żyć w naprawdę dobrych warunkach to dwie różne sprawy. To, że czyszczą dno to nie znaczy, że same nie brudzą. Masz już 9 rybek. Z kiryskami zrobi się 15 a to w zbiorniku 30 litrów brutto bardzo duże obciążenie dla jakości wody.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2009, 19:02:33 wysłane przez rumaki »
|
|
|
|
|
Salomon77
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 20, 2009, 18:06:53 » |
|
Zgadzam się z tobą,lecz zależy to też od pracy filtru i podmiany wody.
|
|
|
|
|
|
|
rumaki
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 20, 2009, 18:12:56 » |
|
Mini gąbeczka w mini filtrze trochę wodę mechanicznie oczyści. Na więcej nie licz. Bez buszu roślinnego porządnej filtracji biologicznej nie będzie. A przy buszu miejsca na dnie zdecydowanie za mało. Będziesz podmieniał co drugi dzień 40% zbiornika? W małym baniaku nie ma miejsca na błędy, nie ma buforowania skoków parametrów jak w dużych baniakach. Toż tam będzie z 20 litrów wody max. A kiryski to wrażliwe rybki. Moim zdaniem - nie. Chcesz drużynę sprzątaczek to wsadź tam krewetki karłowate.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2009, 19:03:03 wysłane przez rumaki »
|
|
|
|
|
Salomon77
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 20, 2009, 18:26:31 » |
|
Mini gąbeczka w mini filtrze trochę wodę mechanicznie oczyści. Na więcej nie licz. Bez buszu roślinnego porządnej filtracji biologicznej nie będzie. A przy buszu miejsca na dnie zdecydowanie za mało. Będziesz podmieniał co drugi dzień 40% zbiornika? W małym baniaku nie ma miejsca na błędy, nie ma buforowania skoków parametrów jak w dużych baniakach. Toż tam będzie z 18 litrów wody max. A kiryski to wrażliwe rybki. Moim zdaniem - nie. Chcesz drużynę sprzątaczek to wsadź tam krewetki karłowate.
Mówisz o krewetkach a nie pytasz gdzie mieszkam niewszyscy mają dostęp do krewetek czy microrazborek,gdybym miezkam w wielkim mieście ten zbiornik wyglądałby całkiem inaczej ale tak niejest i dlatego narazie wygląda tak jak wygląda.zamierzam jutro kupić kolejne dwa gatunki roślin, jeżeli wgl w tym wiejskim sklepie będą dwa gatunki roślin oprócz ludwigi i kabomby (bo te już mam)
|
|
|
|
|
|
|
|