Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Salomon77-30L  (Przeczytany 2959 razy)
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 20, 2009, 18:47:21 »

Nie wiem gdzie mieszkasz i nie wiem ile masz lat ani jakie są twoje możliwości finansowe. Te dane są prywatne i pod ochroną i szczerze niespecjalnie istotne w temacie. Przez internet można wiele rzeczy kupić. Są firmy kurierskie, jest poczta, są pociągi. Można się poświęcić i w ostateczności zorganizować wyjazd do dużej stacji PKP w celu odebrania przesyłki kurierskiej.
Nie jest też kwestią jak wyglądałby zbiornik w innych okolicznościach.
Twierdzę jedynie, że kiryski w tym zbiorniczku żyć nie powinny. Nawet tymczasowo.
Mam zbiornik 25 litrów i w tydzień po jego zakupie szczerze żałowałam, że nie kupiłam większego. Bo zaczęło się od sprezentowanego synowi bojka w mini kulce (od *peep* cioci twierdzącej, że to wystarczy) a zachciało się więcej rybek. Wytrzymałam półtora roku z jedną rybką i krewetkami marząc o większym baniaczku.
Nie sadzę się na miano eksperta bo nim nie jestem. Zbyt często jednak widuję rybki w naparstkach i wiem jak mogą wyglądać w dobrych warunkach. Przykładem może być choćby stadko razborek espei w kwarantannie w moich 25 litrach. Nerwowe i niepewne. Po przeprowadzce do 112-tki odżyły i widać pełnię ich urody i zachowań.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2009, 18:52:17 wysłane przez rumaki » Zapisane

Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 21, 2009, 17:04:19 »

Trochę pozmieniałem kupiłem gałęzatke, i korzeń który zastąpi tą muszle  Wink
Niedługo dodam fotki  papa
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2009, 17:09:22 wysłane przez Salomon77 » Zapisane
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 23, 2009, 19:57:00 »

Dodałem zdjęcie po zmianach,prosze o opiniowanie  Embarrassed
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 23, 2009, 20:04:40 »

Troche lepiej Wink
Ten ślimak, to najprawdopodobniej Ampularia.
Co to za roślinki pływają po powierzchni? Nie powinny być w żwirze? papa
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 23, 2009, 20:09:13 »

Troche lepiej Wink
Ten ślimak, to najprawdopodobniej Ampularia.
Co to za roślinki pływają po powierzchni? Nie powinny być w żwirze? papa

Brat był w zoologicznym i mówił czy mają jakiegoś ślimaka ktory niezje roślin,koleś wyjął tego i powiedział ze ten nieje.
Więc albo koleś jest zielony i niema pojęcia o ślimakach albo to poprostu niejet ampularia.
Jeżeli ktoś wie co to za żyjątko to prosze pisać.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 23, 2009, 20:22:11 »

To na zdjęciu to na 100% jest Ampularia. piotr_5e3 ma rację. Ona nie powinna Ci zjadać roślinek, chyba że są bardzo osłabione i zaczynają się rozkładać. Zdrowych nie niszczy. Tylko jeśli masz mało glonów w akwa to dokarmiaj ślimaczka, np tabletkami dla rybek lub skorupiaków.

Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 23, 2009, 20:28:40 »

Dobre byłby tabletki dal kirysków, bo mam też dwa kiryski pstre i dla dwóch niechce pecjalnie tabletek kupować.
A tak na marginesie to czym oprócz tabletek można karmić kiryski ,pewnie resztki pokarmu z dna niewytarczają co  Huh
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2009, 20:32:17 wysłane przez Salomon77 » Zapisane
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 23, 2009, 20:50:24 »

Ampularia zje w zasadzie resztki każdego pokarmu. Wspomniałam o tabletkach, bo te dłużej wolniej znikają w pyszczkach rybek i Ampularia ma szanse też coś zjeść. Natomiast czasami ślimaki potrzebują też specjalnego pokarmu dla skorupiaków (raków , krewetek) ponieważ jest on wzbogacony w Wapń- potrzebny do budowy muszli. Jeśli jednak nie masz zbyt miękkiej wody i nie zauważysz korozji muszli to możesz nie kupować specjalnego pokarmu. Co do kirysków- resztki im wystarczą..tylko przyglądaj się czy wogóle jakieś resztki z posiłku innych rybek na dno docierają...i czy kiryski jedzą.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: