Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Skałka hodowlana  (Przeczytany 3210 razy)
Gojada95
Nowy
*

« : Wrzesień 22, 2009, 19:41:26 »

mam w swoim baniaczku skałke hodowlana mniej wiecej taka http://allegro.pl/item744620253_skala_hodowlana_sh_20_do_akwarium.html
czy jest bezpieczna dla ryb?
Ma dziwny zapach takiego plastiku toksycznie ogólnie pachnie ..
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 22, 2009, 20:19:42 »

Skałka hodowlana to inaczej skałka z plastiku made in china  Grin sztucznota w akwarium.
Lepiej zamiast niej włożyć coś pożytecznego np. kokos, korzeń lub łupki skalne lub same kamienie Smiley
Coś takiego się powinno przegotować we wrzątku przed włożeniem do akwarium.
Po wygotowaniu jak już farba odpadnie przechodzą pomysłu na włożenie skałki do baniaczka pozdrawiam  Grin
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 22, 2009, 20:55:59 »

Ciekawe, swoją drogą, dlaczego ona sie nazywa "hodowlana"? Hoduje się je w parach/haremach, a potem mają młode?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 22, 2009, 21:14:51 »

matka siedzi z tyłu nie mam pojęcia  Embarrassed jak to jest. Co do parametrów wody itp tez nie zalazłem żadnych informacji w necie heeee

Afro Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Afro

papa
robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 22, 2009, 21:37:00 »

Ciekawe, swoją drogą, dlaczego ona sie nazywa "hodowlana"? Hoduje się je w parach/haremach, a potem mają młode?

wysłałem zapytanie do sprzedawcy Grin ciekawe jaka będzie odpowiedź Wink

Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów
http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 23, 2009, 07:56:47 »

Skałka hodowlana to inaczej skałka z plastiku made in china  Grin sztucznota w akwarium.
Lepiej zamiast niej włożyć coś pożytecznego np. kokos, korzeń lub łupki skalne lub same kamienie Smiley
Coś takiego się powinno przegotować we wrzątku przed włożeniem do akwarium.
Po wygotowaniu jak już farba odpadnie przechodzą pomysłu na włożenie skałki do baniaczka pozdrawiam  Grin
Bzdury Waść piszesz Wink
W czym łupki czy inne kamole są pożyteczne? Te skałki to dokładnie ten sam materiał co większość teł (teł..dziwne słowo ale chyba prawidłowe Wink ) strukturalnych. W niczym nie szkodzi i nie widziałem żeby z porządnego tła farba odłaziła. Zapach może sobie mieć, wystarczy pomoczyć z tydzień i przejdzie.
Podsumowując: można spokojnie takie skałki ładować do zbiornika, jeżeli tylko pasują do aranżacji.

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 23, 2009, 08:41:59 »

wysłałem zapytanie do sprzedawcy Grin ciekawe jaka będzie odpowiedź Wink
Zapewne odpowiedzi nie będzie  Cheesy
W niczym nie szkodzi i nie widziałem żeby z porządnego tła farba odłaziła.
Jak słusznie zauważyłeś - "z porządnego" - a to co często sprzedaje się w sklepach do porządnie wykonanych rzeczy nie należy. Osobiście mam awersję (może nie słusznie) do tego typu produktów wytwarzanych w Chinach i nie wrzuciłbym czegoś takiego do baniaka.
W czym łupki czy inne kamole są pożyteczne?
Ano w  niektórych przypadkach są pożyteczne. Kamole przydają się w baniakach typu malawi, korzenie, łupiny kokosa przydają się w baniakach typu czarne wody... zastosowań może być wiele. W swoim baniaku też masz kamole (świetne) i korzonki (też świetne) - aranż wg mnie doskonały. A nie byłby taki gdyby właśnie nie te kamienie i korzenie. Bo tak bez niczego, na pusto baniak trochę kiepsko by wyglądał.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 23, 2009, 11:41:38 »

Ano w  niektórych przypadkach są pożyteczne. Kamole przydają się w baniakach typu malawi, korzenie, łupiny kokosa przydają się w baniakach typu czarne wody... zastosowań może być wiele. W swoim baniaku też masz kamole (świetne) i korzonki (też świetne) - aranż wg mnie doskonały. A nie byłby taki gdyby właśnie nie te kamienie i korzenie. Bo tak bez niczego, na pusto baniak trochę kiepsko by wyglądał.
Dzięki za pochwałę Smiley Ale ze sztucznych skałek można by też zrobić coś fajnego Smiley Np jeżeli tylko miałbym trochę zbędnej gotówki z chęcią zamieniłbym te kamole co mam na sztuczną ceramikę, taką jaką coraz częściej morszczacy zastępują żywą skałę. Ale faktem jest, że myślałem o porządnych jakościowo wyrobach, bo z chińską tandetą w tym przypadku nie miałem do czynienia. Ale np skałki dekoracyjne Aquaszuta ani nie obłażą z farby, ani nie zmieniają parametrów (wyglądają mniej więcej jak te na aukcji).
Poza tym to zwykły plastik, podejrzewam, że identyczny z tym z którego się robi inne elementy akwarium, tyle że odpowiednio barwiony. Ja bym się nie bał ładować tego do akwa, jedynie trzeba by organoleptycznie stwierdzić jak to wygląda w rzeczywistości i czy nie widać od razu że to jakiś szajs. Popatrz po amerykańskich czy brytyjskich forach, tam to jest standard: sztuczne skałki, sztuczne korzenie, sztuczne rośliny... o gustach się nie dyskutuje, ale akwaria funkcjonują Smiley

djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 23, 2009, 13:19:55 »

ducze mi się nie podoba skałkii są naturalne, kamienie i kokos też nawet rośliny mam w baniaku naturalne nie mówiąc o rybiach Grin
Jak ktoś chce niech wali plastico city. Chce nadmienić, że mi się nie podoba taki układ nie wspominając o nazwie.
To zwykły chwyt marketingowy nic więcej. Podejrzewam, że skałka ma robić za kryjówkę dla ryb np. dennych kiryski mały zbrojnik.
Dla tych ryb lepszy jest korzeń lub ładnie oczyszczony kokos - TAKIE ME ZDANIE jeśli się nie zgadzasz pisz na PV. Niechce zaśmiecać forum  papa
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 23, 2009, 13:35:20 »

Ale "plastico city" też może być genialnie zaaranżowane Wink Np tak jak to z linku, jedynie niewielkie korzonki mangrowca na górze są "live", reszta to "synthetic stone/root decoration"...

djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 23, 2009, 13:51:30 »

wiesz polar z biedronki tez wygląda ładnie, wezmę do reki i już go nie chce Smiley
widziałem ładniejsze korzenie, a może się zapytamy rybek co wolą? ja wiem żywe roślinki i korzenie Wink bez pytania Grin Grin Grin
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 23, 2009, 13:59:04 »

Przy dużych zbiornikach trzeba też brać pod uwagę ciężar dekoracji. A tu imitacja skały, jeszcze pusta w środku może dawać sporą rezerwę.

Tańczący z rybkami
Gojada95
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 23, 2009, 18:34:58 »

Przy dużych zbiornikach trzeba też brać pod uwagę ciężar dekoracji. A tu imitacja skały, jeszcze pusta w środku może dawać sporą rezerwę.
Racja Tongue
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: