Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwa 50l  (Przeczytany 5352 razy)
momopl
Stały użytkownik

« : Wrzesień 28, 2009, 14:57:15 »

Siema, chciałem założyć nowe akwa.
Planowana obsada to:
- 15 neon inessa
- 5 otosków
- parka ramirez
- rozbory (jeszcze nie wiem ile
- 4 kiryski
- kilka bocji żeby ślimaki zjadały
Nie wiem czy to dobra obsada proszę o poprawianie mnie Wink .
Chciałem prosić o rade jakie użyć sprzęt nie za drogi ale dobry.
Nie wiem jakie roślinki mogą sie z tymi rybkami dobrze komponować.
Chciałem kupić czarny żwirek bo podobno neonki na nim dobrze wyglądają i rośliny dobrze sie ukorzeniają, żeby sie jeszcze kiryski nie pokaleczyły na tym żwirku.
I chciałem sie spytać czy pod żwirek może być wsypany piasek.
Proszę o rady i z góry tix Good !
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2009, 15:04:56 »

To chyba nie to miejsce - plany planami, ten dział dla już założonych akwariów Smiley
Kiryski - rzeczywiście potrzebny drobny żwir, najlepiej taki obły, brak ostrych krawędzi.
Bocje - za małe akwarium dla nich.
Albo Razbory albo Neony - za małe akwa na dwa stada tych ryb.
Nie kupuj grzałki Hagen Elite - właśnie zepsuła mi się druga.
Kup do 50L kaskadę AquaClear. Nie kupuj wkładu węglowego.
Piasek pod żwirem jest bezcelowy. Zrób "wyspę" z piasku.. plażę z przodu akwarium ale nie mieszaj. I tak się trochę wymiesza ale piasek na spodzie będzie sprzyjał tworzeniu się stref beztlenowych..
Rosliny.. Nurzaniec, jakiś Anubias, Ludwigia, trochę mchu. Kup popularne, łatwe w hodowli odmiany.

darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 28, 2009, 18:45:45 »

Ja mam pytanie . Coś o żwirku przeczytałem  u mnie są takie podłoże z takich ( nie wiem jak to określić za bardzo ) na 5 mm do 8 mm kamyczki jakby no nie wiem co to może być i nie jest tak wielobarwe ma parę takich ciemniejszych kolorów może jakiś 1 biały ale nie ma ostrych krawędzi czy dla kirysków nadają się ?
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 28, 2009, 18:51:06 »

Ja mam pytanie . Coś o żwirku przeczytałem  u mnie są takie podłoże z takich ( nie wiem jak to określić za bardzo ) na 5 mm do 8 mm kamyczki jakby no nie wiem co to może być i nie jest tak wielobarwe ma parę takich ciemniejszych kolorów może jakiś 1 biały ale nie ma ostrych krawędzi czy dla kirysków nadają się ?
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 28, 2009, 19:19:09 »

Nadaje się mniej więcej tak samo jak Ziemia Królowej Maud do celów turystyczno-wypoczynkowych. Można. Ale znajdzie się setka innych, bardziej przyjaznych miejsc do odpoczynku...

Widzisz tam jakiś żwir? Bo ja nie bardzo...

momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 29, 2009, 15:19:52 »

Pytanko. Wyczytałem, że akwa musi dojrzewać. Czy można tak zrobić że woda dojrzewa np. 2 tyg i po zalaniu akwa jeszcze 1tydz i czy to liczy sie za 3 tyg Huh
I jeszcze jedno czy może zrobić że żwirek na spodzie a piasek na górze(w co wątpię że się utrzyma na wierzchu)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2009, 15:32:08 wysłane przez momopl » Zapisane
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 29, 2009, 16:39:42 »

To nie woda dojrzewa. To akwarium ma dojrzeć. Chodzi o cykl azotowy, bakterie nitryfikacyjne. Wodę albo odstawiasz przed wlaniem albo stosujesz RO. Ale okres dojrzewania liczy się od dnia zalania zbiornika.

Myślę że lepszym rozwiązaniem będzie wyłożenie DROBNYM, delikatnym żwirem rzecznym części dna a w innym miejscu piaskowe plaże. I tak się to pomiesza, nie ma cudów, możesz spróbować odgradzać kamieniami itp.. Piasek pewnie można jeśli ten drugi będzie odp. drobny.. zależy jakie grubości. Kombinuj Wink

momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 29, 2009, 19:20:32 »

Ok będę kombinował Grin
A tak z ciekawości ile akwa musi dojrzewać??
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 29, 2009, 19:26:55 »

Są różne szkoły. Minimum to 2tyg, maks to 4. Dodając bakterie nitryfikacyjne do filtra/wody można pomóc zbiornikowi dojrzeć ale z wszelkimi dodatkami do wody lepiej uważać.
Pamiętaj aby po tym okresie wpuszczać obsadę stopniowo. Najpierw "glonojady" czyli różne ryby odżywiające się glonami, potem po trochu resztę. Dobrym pomysłem jest wpuszczeniem najpierw kilku krewetek np. Pamiętaj też o kwarantannie dla nowych ryb. Ja ze stadem Neonów przywlokłem do zbiornika ciężką chorobę i po paru miesiącach musiałem całą zabawę od nowa zaczynać. Tobie tego nie życzę.

momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 29, 2009, 19:37:12 »

Czyli najpierw mogę wpuścić młode otoski kiryski i takie rybki jak zbrojniki i kosiarki, a potem tak około po tygodniu neony i ramirezy  
Pytanie jedno bo mam akwa i kilka rybek i czy one mogą zostać bez roślinek aż 2 tyg czy musze coś za roślinki wstawić??
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2009, 19:48:27 wysłane przez momopl » Zapisane
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 29, 2009, 20:13:25 »

Tak ale po 2 tyg. min. wlania wody.
Masz 50L akwarium. Co do obsady pisałem na początku.

1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 30, 2009, 12:35:16 »

w takim akwarium kosiarki i zbrojniki nie mogą żyć, musisz się ich pozbyć.
momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 30, 2009, 18:10:40 »

Tak wiem o kosiarkach i zbrojnikach mówiłem, że tego typu rybki jak ich nie chce bo są duże i stadne(kosiarki)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 30, 2009, 18:13:40 »

Ale w ost. swoim poscie piszesz "Czyli najpierw mogę wpuścić młode otoski kiryski i takie rybki jak zbrojniki i kosiarki" Wink
Z Kosiarkami chodzi głównie o to że to rybki sporawe i w małym akwarium będą karłowacieć, szybciej chorować i generalnie będzie im źle. To samo Zbrojnik, ryba rosnąca do naprawdę dużych rozmiarów.

momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 30, 2009, 18:34:59 »

A mi słowo ,,takie" chodziło że podobne tylko mniejsze Wink
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: