Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Frogas [240l] Welonarium  (Przeczytany 5126 razy)
Frogas
Nowy
*

« : Wrzesień 30, 2009, 13:15:17 »

Witam! Chciałbym się oficjalnie przywitać na forum i przy okazji zaprezentować swoje akwarium, które powstało w oparciu o wiedzę z tego i innych for. Więc tak:
Wymiary akwarium to 120x40x50 - 240l.
Wyposażenie
-Oświetlenie: 2x30 jedna zwykła świetlówka i jedna aqua-glo, świecenie 10h,
-Filtracja: Fluval 305(media filtracyjne- 3 x ceramika czy to drugie podobne i 3 x węgiel), AquaEl turbo 350 wewnątrz, grzałka Atman 150w(awaryjnie)
Obsada
Fauna: 2x welon czerwony kapturek,
Flora:
-vallisineria green americana,
-crypotocoryna petchii,
-bacopa(nędzne resztki z poprzedniego akwarium wsadzone bardziej dla zajęcia czymś welonów),
-Moczarka,
-gałęzatka,
-mech jawajski,
-żabienica wąskolistna,
-Althernathera splendida,
-Jakas ladna roslina, która niestety nie wiem jak się nazywa mniej więcej pośrodku akwarium.
Parametry wody(te, które mogę zmierzyć)
-Ph-7,5
-Kh-11 dKH
-GH-5dGH
-No2-0.0
Akwarium z obsada 1 tydzien niedługo pierwsza podmiana wody, przedtem stało 1,5 tyg.
Rośliny dostały tabsy z nawozem Sera Flornette A, ryby dostają
-Tropical granulki (colour pellet),
-pokarm roślinny w płatkach Tropical bio-vit,
-larwy wodzienia,
-Hikary chappy (te są rewelacja nie mącą wody, ryby je wprost pochłaniają),
-płatki dla złotych rybek zakupione w hiszpanii jako souvenir ;]
-granulki SERA,
-Na dniach dojdzie szpinak, sałata oraz zielony groszek na przepchanie układu pokarmowego.
Dostają też 1x na tydzien witaminki Sera fishtamin.

W planach jest jeszcze jeden welon też z kapturkiem ale złoty/pomarańczowy (gdzie można dostać w okolicach pń?)
No i drugą świetlówkę chcę zamienić na Sun glo ( jeśli to dobry zestaw z tą co mam).
Może coś z mediami filtracyjnymi z tym, że niezbyt się na tym znam może jakaś pomoc?Smiley
I fotki. Woda jest kryształ, nie wiem dlaczego na fotkach wyszła trochę biaława. Trochę się też zabarwiła od korzenia:(

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2009, 14:29:55 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 30, 2009, 13:28:25 »

Aż czuć nowością. Smiley Podoba mi się. Fajnie, że rybki mają dość miejsca do pływania.

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 30, 2009, 13:39:42 »

pięknie i aż pusto...
zazwyczaj mamy przerybienie i zupkę rybną
możesz spokojnie dodać jeszcze ze 3 welowy, zmieszczą się i bedzie im raźniej Wink

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Lepekun
Zainteresowany
**

Dziki z afryki :)

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 30, 2009, 14:28:00 »

Witam

Akwrium bardzo,ładne ale osoboście szkoda mi by było takiego baniaka  na welony  Marzyciel

450 Malawi i 112 kotnik
margin
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 30, 2009, 15:19:30 »

Piękne akwarium, te welony są szczęśliwe, bo dobrze trafiły. Kiedyś też hodowałam welonki i są to bardzo wdzięczne i ciekawe rybki, niesłusznie niedoceniane przez akwarystów. Powodzenia papa

izago1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 30, 2009, 16:08:20 »

Mi tez sie podoba! Obmyslone specjalnie dla welonek, maja rybcie sporo miejsca. Ale ja bym jeszcze chyba krewetki Amano wpuscila  jako ekipe czyszczaca, tak z 10 wystarczy na poczatek. Powodzenia zycze!! papa

54l
6xneon czerwony
3xgupik endlera
5xotosek
5xkirysek pando podobny
2+1 pielegniczka ramirezi
Smiley Smiley
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 30, 2009, 16:38:33 »

Śliczne! Good ! Bardzo rzadko spotyka się akwarystów, którzy potrafią zapewnić właściwe warunki welonom. Bardzo lubię te rybcie, niesłusznie są traktowane przez akwarystów jako ryby dziesiątej kategorii. Prześliczne są.
możesz spokojnie dodać jeszcze ze 3 welowy, zmieszczą się i bedzie im raźniej
W żadnym razie, nie wpuszczaj aż 3 szt. Jeszcze jeden (którego planujesz) w zupełności wystarczy. Welonki rosną dosyć duże. Ostatnio widziałam gdzieś dwa welony w 200l akwa i niespecjalnie miały gdzie się obrócić.
Ale ja bym jeszcze chyba krewetki Amano wpuscila  jako ekipe czyszczaca, tak z 10 wystarczy na poczatek.

Doskanały pomysł Cheesy Rybcie będą miały pyszną przekąske.

Akwa jest piękne! Tylko tak dalej. Poproszę jeszcze o zdjęcia rybek z bliska Smiley

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Frogas
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 30, 2009, 16:48:40 »

Fotki lepsze będą Jak mama wróci z lustrzanką:)

Pozdrawiam I dziękuję za opinie.

A te krewetki nie zostaną zjedzone??  Huh
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 30, 2009, 16:54:51 »

mi tez się podoba,ale welony słyną z robienia zamętu , tzn brania podłoża w pysk i wypluwania
 ogólnie ładne.

izago1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 30, 2009, 17:25:14 »

Ale ja bym jeszcze chyba krewetki Amano wpuscila  jako ekipe czyszczaca, tak z 10 wystarczy na poczatek.

Doskanały pomysł Cheesy Rybcie będą miały pyszną przekąske.

A ja mysle, ze wcale ich nie zjedza! Sprawdzalas juz?  papa

54l
6xneon czerwony
3xgupik endlera
5xotosek
5xkirysek pando podobny
Smiley Smiley
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 30, 2009, 17:46:55 »

Ostatnio na forum wyszło że Gupiki zjadły w całości swojego kolegę, który dał na luz (znaczy zdechł). Welonki dałyby radę i sporemu udźcowi baraniemu Wink Byleby za szybko nie pływał... No ale test można zrobić, tylko nie z Babaulti bo umarł w butach.

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 30, 2009, 17:59:49 »

A te krewetki nie zostaną zjedzone??
Zostaną zjedzone.
A ja mysle, ze wcale ich nie zjedza! Sprawdzalas juz?
Osobiście nigdy bym się nie odważyła na takie eksperymenty. Welony rosną duże, mają więc duże pysie w których dużo się zmieści Cheesy To żarłoki, zjedzą wszystko co się im zmieści do pyska.
Welonki dałyby radę i sporemu udźcowi baraniemu  Byleby za szybko nie pływał...
W pełni popieram Grin
A poza tym welonki najlepiej prezentują się i czują same ze sobą, bez innych lokatorów.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
izago1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 30, 2009, 18:24:43 »

No to nie wiem,  amano  rosna spore - 4 cm ( i potrafia byc bardzo zwinne! )wiec wychodzi na to, ze kiryski tez odpadaja, bo tez je zje? To co tam na ekipe czyszczaca? Bo przeciez welonki to brudaski wiec cos by nalezalo tam dac, nie? papa

54l
6xneon czerwony
3xgupik endlera
5xotosek
5xkirysek pando podobny
Smiley Smiley
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 30, 2009, 18:29:09 »

Może dobra flora bakteryjna i kilka ślimaków załatwi sprawę? Ślimak przynajmniej jest "ciężko opancerzony" i w starciu z takim behemotem głębin jak Welonka ma szansę przeżycia Smiley Do czasu odkrycia przez te ostatnie tzw. innego dojścia Wink

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 30, 2009, 18:48:11 »

No właśnie, ampularie są spore i mają drzwi do domku i całkiem nieźle sprzątają. Welonki kirysków nie zjedzą, ale za to zjedzą pokarm dla nich przeznaczony i same będą przeżarte a kiryski głodne. A przeżarcie nie jest wskazane, zwłaszcza dla welonów, bo grożą im wtedy kłopoty z pęcherzem i takie tam. A najlepsza ekipa sprzątająca to wężyk do odmulania z akwarystą na końcu Smiley

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: