Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak przepłukać żwirek?  (Przeczytany 1760 razy)
skorpion83
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 30, 2009, 19:35:44 »

Może to trochę głupie pytanie, ale może macie jakiś szybki i prosty sposób na przepłukanie żwirku? Mam do przepłukania 30kg no i tak się właśnie zastanawiam jak to zrobić szybko i sprawnie. Narazie jedyne, co mi przychodzi do głowy to wsypanie go partiami po 5kg do jakiejś rajstopy i płukanie pod prysznicem. Bo jak inaczej to zrobić?

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 30, 2009, 19:44:23 »

Ja plukałam metoda na "poszukiwacza złota". Jakos mi poszło. Na szczescie miałam tylko 8kg. Chyba pomysł ze skarpeta lub sitkiem pod kranem jest najlepszy.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 30, 2009, 19:45:25 »

Ja płukałem grubym sitkiem pod prysznicem. Torebkę ok 2 kg na 2-3 razy. Też miałem do przepłukania ok 40 kg. Zajęło mi to ok godzinki.

Zmiana obsady
walthemar
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 30, 2009, 20:02:51 »

ja do tego celu wykorzystałem durszlak - pod prysznicem trwa to chwile.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 30, 2009, 22:34:23 »

Wsypuję do dużej miski, wlewam wodę i mieszam ręką, potem wylewam brudną wodę. Wlewam czystą wodę i ponawiam. Tak z 10-15 razy na misę w zależności od tego czy woda jest w miare klarowna czy nadal brudna.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 01, 2009, 08:25:19 »

Wsypuję do dużej miski, wlewam wodę i mieszam ręką, potem wylewam brudną wodę. Wlewam czystą wodę i ponawiam. Tak z 10-15 razy na misę w zależności od tego czy woda jest w miare klarowna czy nadal brudna.

IMHO najlepszy sposób i najpewniejszy. 30 kg to niewiele. W wakacje miałyśmy z koleżanką 75 kg piasku do przepłukania. Kalfas i jazda  Wink

Female_raziel, podoba mi się nazwa "na poszukiwacza zlota"  Good !

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: