Lucky
|
|
« : Październik 01, 2009, 18:37:54 » |
|
Hej, wlasnie zakupilem takie akwarium, chce zrobic z niego jakis ladny mikro swiat, i wlasnie sie zastanawiam czy jest cos so sie tam nada - mysle o krewetkach - 4 sztuki moglyby powoli spacerowac - tylko - jakie?
Jakies rybki sie tu nadadzą?
Z roslin mysle rozlozyc tylko galezatke, mech i moze rogatka czy cos tego typu.
Prosze o wypowiedzi na temat takich wlasnie 9 L
|
|
|
|
|
|
|
MarteQ15
|
|
« Odpowiedz #1 : Październik 01, 2009, 18:52:08 » |
|
Za małe na ryby.
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #2 : Październik 01, 2009, 19:11:49 » |
|
wyłącznie krewetki i to też na siłę trochę mogą być jakieś ślimaczki lub same roślinki
|
|
|
|
|
|
|
MarteQ15
|
|
« Odpowiedz #3 : Październik 01, 2009, 19:33:32 » |
|
Małże jeszcze moga być
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #4 : Październik 01, 2009, 19:49:34 » |
|
O obsadzie innej niz slimaczki mozesz sobie pomazyc. Wiem, ze fajnie by bylo, ale sorry - no bonus. Nawet na krewetki suwalesi za małe. Na upartego moze byc topik.
|
|
|
|
|
|
|
Lucky
|
|
« Odpowiedz #5 : Październik 01, 2009, 19:55:45 » |
|
Nie no - na rybki to wiem ze byloby za male - chociaz liczylem ze moze ktos podrzuci jakis gatunek;) ale 4 krewetki, góra 6 - upchne tu na 100%....no taki mialem plan:) I sprzedawca mnie omamil bo chcialm 5L wieksze aqwa....a jakos wzialem to:/
mysle ze zarzuce tu 4 lub 6 krewetek i jakies 2 slimaki, moze cos sie rozmnozy, to zostawie mlode a dorosle dam do 30L do bojka.... lub zostawie wszystko na kupie
Chyba thrilleru im nie zgotuje?
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #6 : Październik 01, 2009, 20:04:53 » |
|
Krewetki bardzo duzo plywaja. Moje akwarium ma 50cm i wydaje mi sie ze czasem im za malo. Twoje akwarium ma pewnie jakies 20cm dlugosci.
|
|
|
|
|
|
|
Lucky
|
|
« Odpowiedz #7 : Październik 01, 2009, 20:13:53 » |
|
30 x 25 x 25 - niby 10 L, ale podaje 9, bo wiadomo ze po brzegi go nie wypelnie;)
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #8 : Październik 01, 2009, 20:27:17 » |
|
ale podaje i liczy się brutto
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #9 : Październik 01, 2009, 20:33:05 » |
|
Takie małe akwaria na upartego mogą służyć do wylęgu ikry.. ale myślę że to i tak ryzykowne ponieważ warunki wody w takim "baniaku" są chyba nie do opanowania i zmieniają się zbyt szybko. Dlatego trzymanie w nim ryb jest bez sensu, nie mówiąc już o przestrzeni życiowej. Proponuję Ci abyś zrobił z niego jakiś pejzażyk w miniaturze, do tego 3-4 krewetki Babaulti. Dlaczego nikt nie wspomniał o hodowli Rureczników? W takim "baniaku" będą miały odp. warunki
|
|
|
|
|
|
|
rumaki
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Październik 01, 2009, 20:35:05 » |
|
Biegaj jutro do sklepu i spróbuj zamienić skoro chciałeś większe. 15-tka dla kreweci karłowatych na upartego się nada a tak tylko mięczaki.
|
|
|
|
|
|
|
Lucky
|
|
« Odpowiedz #11 : Październik 01, 2009, 20:41:21 » |
|
Zamienial nie bede - ten sklep mnei wkurzyl - bylem tam pierwszy raz i wiadc ze cene podaja kazdemu w zaleznosci jak ktos wyglada - czulem jakby mi zawyzali ceny, spodziewalem sie nizszych, ale widac ze namysły itp.... wiecej tam si enei wybiore - jednak gielda jest chyba niezastapiona - w niedziele tam dorwe jakies mchy, galezatke, cos drobnolistnego...
Narazie zbiornik z podlozem, skała i kokosem zalalem woda z innego aqwa - mam tam jakis substrat-podloze - brazowe kulki - rzeczywiscie tego si enie płucze? po lekkim plukaniu zrobil sie straszny syf - ale widzialem tam kawalki jakby drewna i innych badziwei wiec płukalem... narazie woda mętna - zobacze co bedzie rano
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #12 : Październik 01, 2009, 20:46:00 » |
|
Mętna woda po substracie - ostatnio było już o tym na forum, włącz filtrację i powinno się przejaśnić do rana. Tzw. "podłoży roślinnych" nie płucze się.
|
|
|
|
|
|
|
Lucky
|
|
« Odpowiedz #13 : Październik 02, 2009, 08:17:57 » |
|
Wstawilem tam kamien - dosc duzy ale widze ze sa na nim miejsca swiecace - wyglada to jak ruda jakiegos z metali.... czy takie cos moze tam pozostac?
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #14 : Październik 02, 2009, 08:19:36 » |
|
Kamienie wapienne i z zawartoscia metali nie moga byc w akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|