Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: ludzie pomożecie??  (Przeczytany 4155 razy)
smolciu89
Nowy
*

« : Październik 02, 2009, 09:28:33 »

mam zbiorniczek 30l i chce go jakos ladnie urzadzic. bardzo podoba mi sie styl holenderski. powiedzcie jakie rosliny powinienem sobie kupic zeby nie byly za duze i ladnie sie prezentowaly:)
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Październik 02, 2009, 09:38:26 »

Jakie masz światło? Podłoże?

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 02, 2009, 09:57:11 »

W takim malym wlasciwie nic fajnego nie posadzisz. Chyba mchy by sie najlepiej sprawiły.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
smolciu89
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 02, 2009, 10:09:24 »

zwykly jasny zwirek
swiatło: philips 8 W,
 zwykla zaroweczke ale raczej jej nie wlaczam ,
 12 niebieskich diod
mysle wlasnie nad mchami ale ciezko uhodowac
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 02, 2009, 10:15:59 »

Na zwyklym piasku i z takim swiatlem ciezko uhodowac cokolwiec ciekawego.

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
smolciu89
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 02, 2009, 10:26:23 »

proponuj, jak kupie i bedziemy dzialac:) powiedz jeszcze czy ta zwykla zaroweczke zastapic philipsem energooszczednym 9 w?? wtedy bedzie 17 w na ten baniaczek a to chyba juz sporo?Smiley
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 02, 2009, 10:45:54 »

Ja mam ziemie ogrodowa i swiatlo 0,9w/l. Wtedy mozna szalec z jakims trawniczkiem.

rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 02, 2009, 11:21:47 »

Po dołożeniu oświetlenia będzie łatwiej z roślinkami. Pociągnie już mech. Będą rosły mocrosoria, nurzańce (do takiej wysokości proponuję odmianę torta) i zwartki.

smolciu89
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Październik 02, 2009, 13:14:07 »

Powiedzcie jak mozna taka ziemie przygotowac i skad ja wziac? i pewnie trzeba bedzie zastosowac CO2, a kompletnie sie na tym nie znam:(
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #9 : Październik 02, 2009, 13:30:32 »

Niech kolega Smolciu lepiej poczyta forum bo mam takie wrażenie pełzające mi po karku z tyłu głowy że robi sobie jaja a nawet jeśli nie to jest leniem i czytać mu się nie chce. Aby uzyskać pomoc powinno się zaproponować już cos kreatywnego. Jak ktoś pisze o holenderskim i ma żarówkę 8W i diody to jest po prostu śmieszny i trzeba mu to powiedzieć prosto w nos.

smolciu89
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Październik 02, 2009, 13:40:08 »

na forach jest tyle wersji, ze dalej czlowieku nie wiem co mam robic, jak juz zauwazyles jestem poczatkujacym i ty tez taki byles wiec nie szalej, bo ty tez nie chcial bys czegos takiego przeczytac Wściekły
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 02, 2009, 13:44:09 »

Aaaale... przesadzacie trochę.

Żeby w tym akwarium urządzić holendra trzeba by się trochę napocić. 8W to trochę mało aczkolwiek da się zrobić w takim zbiorniczku zieleniaka low techowego. Do rzeczy: jakieś średnicy są ziarna tego żwirku? Jeśli nie większe niż 3-5 mm to dobrze. Jeśli większe - żwir do wymiany. Jak żwir jest ok to pod żwirek warto zawsze wpakować jakiś substracik jak np ziemię ogrodową/z kretowiska, "Stare dno" Rataja albo "Acti Substrate" Aquaela, zeby ziele miało z czego ciągnąć substancje odżywcze. Podłoża kupisz na allegro albo w dobrym sklepie akwarystycznym, ziemie wykopiesz na łące. Jeśli chodzi o roślinki, które uciągną w takich warunkach tu już trezba szukać konkretnie a nie kupować co nam się na oko rzuci. Warto zainteresować się takimi gatunkami: anubias, mikrozorium (szczególnie narrow, thin leaf, windelov itp), sagittaria, echinodorus (ale tylko te o niewielkich rozmiarach), cryptocoryne (też te niewielkie), mchy wodne wszelkiej maści, monosolenium trenerum. Do 30 l łodygowce raczej nie są wskazane bo za szybko rosną i non stop trzeba by je przycinać aczkolwiek w takich warunkach na pewno ładnie będzie rosła hydrilla, egeria, ceratophyllum, hydrophila (byle nie czerwone). Możesz nawet spróbować z hemianthus micranthemoides. Trawniczek zrobisz z ww już sagittarii subulaty albo z marsilei. One dobrez sobie radzą w słabym świetle.

Jeśli jednak chciałbyś się zdecydować na pełnokolorowego holendra to przyda Ci się jakieś dobre światło w okolicach 3 świetlówek 8W dobrej jakości, suplementacja CO2, dobre nawożenie słupa wody. Wtedy możesz sadzić takie ziele jak didiplis diandra, rotala green i inne kolorowe rośliny oraz trawniczki z małego heńka czy glossi.

Nie wiem jaki jest Twój poziom wiedzy, cierpliwości, ile masz kasy ani jak jesteś ambitny więc wybór pozostawiam Tobie.

Cokolwiek wybierzesz, na pewno pomożemy Smiley

Rosliny o których pisałam możesz obejrzeć tu:

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/all.php
http://www.aquamoss.net/Moss-List.htm - mchy

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #12 : Październik 02, 2009, 13:45:58 »

Ja nadal jestem początkujący i będę przez następne lata. Myślę że przestanę taki być gdy testy wody będę przeprowadzał wzrokowo, patrząc na zbiornik.
Tyle tylko że nie zadaję głupich pytań w stylu "mam 30L zróbcie mi akwarium i wszystko ma rosnąć i rybki ruszać ogonkami".
Jest taka masa stron o akwariach holenderskich, nie chce Ci się ich czytać? Jeśli nie masz ochoty to ja kiepsko widzę Twój zbiornik. Będzie restartowany co tydzień ponieważ zbraknie Ci cierpliwości na jego prawidłowe prowadzenie.
Ale rób jak uważasz, może znajdą się chętni do poprowadzenia Cię za rączkę.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 02, 2009, 13:56:13 »

Agnus, bez nerwów. Jeśli znasz dobre strony czy artykuły o akwarystyce holenderskiej podeślij koledze zamiast na niego naskakiwać.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
smolciu89
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Październik 02, 2009, 14:03:05 »

gosciu mnie zirytowal... poszedlem do sklepu i kupilem druga swietlowke 9 w, niestety wiecej juz tam nie zmieszcze bo moja pokrywa jest dlugosci 45 cm i szerokosci23 cm. zwirek  jest o sr okolo 1mm  jutro podejde po ziemie ogrodowa poczytam jak ja przygotowac.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: