Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: jaki sposób na krasnorosty?  (Przeczytany 10824 razy)
lesnik
Zainteresowany
**

"Początkiem wszechrzeczy jest woda" Tales z Miletu

« : Październik 04, 2009, 09:34:03 »

Witam!

Pojawiły się w na kilku roślinkach,teraz zauważyłem,że zaczynają się coraz bardziej rozprzestrzeniać.Może ktoś miał przygodę z tymi glonami i wie jak zaradzić ich dalszej inwazji?Parametry wody w zbiorniku:

PH      7,5
temp.  25st.C
parametrów twardości wody nie znam.

Stosuję cotygodniową podmianę w wody w ilości ok.30l,nawóz SERA FLORENA,zbiornik oświetlany jest 12godz./dobę.
Z góry dziękuję i pozdrawiam papa
damibyd
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 04, 2009, 10:55:33 »

Od dawna dajesz nawóz? ja też mam z nimi problem ale od kiedy przestałem dawać nawóź trochę je to osłabiło.
Także wydaje mi się że zacznij od tego.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 04, 2009, 12:37:57 »

lesnik - daj zdjęcia tego krasnorosta

lesnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 04, 2009, 12:57:52 »

Niestety zdjęcia nie mogę podać,bo nie mam cyfrówki,a z telefonu nic nie będzie widać.
lesnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 04, 2009, 13:00:25 »

A co do SERA FLORENA to też przyszło mi na myśl,aby odstawić na razie ten nawóz jak i w ogóle nawozy i zaobserwować co będzie dalej
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 05, 2009, 07:14:32 »

lesnik sprawdziłeś tylko ph. A jakie jest kh, NO3, PO4?
Moim zdaniem trzeba by obniżyć ph i twardość wody, przestać nawozić i podmieniać często wodę. Nawóz Sery - nie wiem czy to dobry wybór. Kiedyś używałem tabletek Sery (wkładałem pod korzenie) - skończyło się glonowiskiem.

Krzyster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 06, 2009, 23:31:44 »

wszyscy tylko piszą przestać nawozić, przestać nawozić, glony nie pojawiają się tylko z nadmiaru mikro i makroelementów ale również, jak nie głównie, z ich niedoboru.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 07, 2009, 06:59:56 »

glony nie pojawiają się tylko z nadmiaru mikro i makroelementów ale również, jak nie głównie, z ich niedoboru.
Glony pojawiają się nie przy niedoborach ale przy braku równowagi między mikro i makro. Jeśli czegoś będzie więcej a czegoś mniej to glony złożą nam wizytę. Podobnie jest z samym makro - nadmiar jednego elementu makro przy niedoborze innego powoduje pojawienie się glonów. Tak więc testy wody to punkt obowiązkowy przy walce z glonami, bo trzeba wiedzieć czego w baniaku brakuje a czego jest za dużo. Jeśli nie wiadomo co w baniaku piszczy to pierwszym krokiem jest odstawienie nawozów i znalezienie przyczyny pojawiania się glonów.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Październik 07, 2009, 09:30:16 »

Jeśli to czarny glon w formie pędzelka lub czarnych nitek to z pewnością krasnorosty. Najprostszą metodą która działa ale też wymaga sumienności jest woda. Obcinasz porażone liście czyścisz dekoracje gdzie się pojawiły krasnorosty i podmieniasz codziennie wodę.
Nie nawozimy akwarium
Na starcie odmulasz dobrze dno i 50 % podmiany , codziennie 30 % + odmulanie.
Drugi tydzień podmiana 50 % i codziennie 30 % powinno widać już zanik krasnorostów a przyrost roślin
Trzeci tydzień podmiana 50 % i codziennie 30 % rośliny już powinny się ładnie wybarwić a wzrost powinien być duży.
Jeśli w 3 tygodniu dalej będą krasnorosty nie zaprzestawaj podmian wody i nie dodawaj żadnych nawozów.

shakuro
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Październik 08, 2009, 21:26:31 »

Wiesz ja wlasnie pozbylem sie tego problemu.Mialem ich cale mnostwo...najpierw pomogl roztwor z zielonej herbaty ktory oslabil glony choc dalej byly obecne po 2 dniach wposcilem 3 kosiarki ktore dopelnily dziela trwalo to jakies 2 tyg ale po glonach praktycznie nie ma sladu.Dodatkowo tak jak  koledzy wyzej opisali podmienialem wode 2 razy na tydzien zmniejszylem swiecenie do 6 godz. i zmieniejszylem moc filtr zeby mniej pouszal tafla wody jak i napowietrzacz Good !
shakuro
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Październik 08, 2009, 21:29:05 »

Aha i a propos SERA FLORENA tez ja stosowalem wiec nie wiem czy to mam jakis wplyw na krasnorosty bo nigdy wczesniej uzywajac innych nawozow ich nie mialem Smiley
damibyd
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Październik 08, 2009, 21:41:51 »

Powiedzcie mi ile woda wodociągowa musi odstać żeby nadawała się do akwarium?
Krzyster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Październik 08, 2009, 21:48:01 »

jak masz dojrzałe akwarium i potrzebujesz kranówki do podmian, to możesz lać od razu, jedynie dla bezpieczeństwa można zastosować jakiegoś AquaSafe`a, ja osobiście nie stosuję tego typu wynalazków, ponieważ oprócz chlory i metali ciężkich wytrąca z wody potrzebne rośliną micro i macro.

ale jeśli zakładasz nowe akwa i czekasz na zarybienie to lepiej poczekać z tydzień a najlepiej 3.
damibyd
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Październik 08, 2009, 22:04:39 »

Nie moje akwa działa juz od dawna ale tak czytam o tych podmianach i pomyślałem że po tylu podmianach to będziemy mieli w akwa samą kranówke ale jak mówicie że nie przeszkadza to ok.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 09, 2009, 00:18:08 »

wodę w akwarium podmienia się jak najrzadziej. w zależności od potrzeb i celów. każda podmiana wody to pewna destabilizacja warunków panujących w akwarium.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: