Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Nowe akwarium,jaka grubość szkła i jaka obsada i inne.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe akwarium,jaka grubość szkła i jaka obsada i inne.  (Przeczytany 4718 razy)
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« : Październik 04, 2009, 13:14:42 »

Witam,stało się Smiley Zamierzam kupić drugie akwarium i teraz pytanie jakie ....
Myślę nad akwarium standard 240 lirów 120x40x50 i teraz pytanie,standardowo ma ono szyby grubości 8mm czyli tyle co moje obecne 160 litrów,czy jest sens zamówić wersje z szybami 1 cm ??
Czy Dobrym było by pomysłem to samo akwarium ale wysokie na 60 a nie na 50 ??
Czy warto zamówić to akwarium z przednią szybą Opti White ??

Zwykła wersja tego akwarium 120x40x50 ze zwykłymi szybami 8mm kosztuje 240 złotych,wersja z grubszą szybą i wyższe o 10 cm jest droższe aż o 200 złotych,jest sens ??
Oświetlenie jakie Huh HQI jest dobrym pomysłem ?? Jeśli tak to jakie Huh Bo HQI wyjdzie taniej niż Pokrywa i jej zmodyfikowanie na 4xT8 + świetlówki.

Obsada, myślałem nad : 7 paletek,20 razborek klinowych,40 neonów innesa lub czerwonych,30 krewetek amano,15 otosow,i gibiceps z obecnego akwarium
Do tego Tetra Tex ex1200,Co2,grzalka 300 wat
Rośliny te które mam obecnie + np. kabomby i więcej lotosów.
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2009, 13:47:00 wysłane przez akwarysta88mp » Zapisane

P@tryk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 04, 2009, 13:47:10 »

Z tego co się orientuję to 240 robią ze szkła FLOAT 8mm.
Myślę ze zwiększenie wysokości mija się z celem. Ciężko będzie doświetlić dolne partie zbiornika.

Początkujący Smiley
54l - 5 lat
240l - Ameryka Południowa - Nowe
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 04, 2009, 14:00:08 »

No tak jak pisałem,standardowo jest 8mm ale czy warto by było dać 1 cm w celu podniesienia poziomu bezpieczeństwa ??
Czy jest sens inwestować w przednią szybe opti ??

Czyli więcej jak 50 cm nie ma sensu,okey rozumiem,to jeszcze prosiłbym o odpowiedź na resztę pytań

adam u2
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 04, 2009, 15:36:56 »

Szyby o grubości 1 cm mam w swoim zbiorniku o pojemności 525l,wydaje mi się ,że 8mm wystarczy,jak będzie miało puścić to i tak puści a nie będą chyba miały znaczenia te 2mm przy uderzeniu punktowym.                                                                                                                                                         
Co do obsady to dla jednej paletki powinno przypadać 50l,ale z pewnością będziesz zaczynał od małych osobników to tłoku nie będzie.Upewnij się tylko aby palety były z polskiej hodowli ,te z importu słabo się trzymają.
Wziąłbym też pode uwagę 3 bocje wspaniałe ,to dobry sposób na ślimaki,ale wtedy zapomnij o krewetkach. No i kilka otosków by się przydało.

Zbiornik 525l,podstawowa obsada-paletki.
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 04, 2009, 15:53:41 »

a oświetlenie Huh Standardowe 2x30 wat na początek wystarczy Huh

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 04, 2009, 17:38:27 »

Ja bym wziął przednią szybę OptiWhite. Myślę, że warto jednak dołożyć trochę do Opti. I wtedy wziąć wszystko z 10mm, bez żadnych wzmocnień. Jak chcesz paletki to te 10cm też by się przydało. Ogólnie to jak masz kasę to bierz wyższe i Opti.

Tak jak pisałeś, HQI często wychodzi taniej niż przerabianie pokrywy, żarniki są również trwalsze od świetlówek. Myślę, że 2x70W byłoby ok. I żarniki np 6500K, bo np 5200 są już zdecydowanie żółte a nie białe.

Obsadę zredukuj, bo trochę przesadziłeś z ilością, np neony czerwone całkiem spore rosną.

Powodzenia Smiley

akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 04, 2009, 17:51:05 »

a mam pytanie,ile bym mógł wziąść za obecne akwarium ??  Cały komplet tak jak stoji,zapraszam do linka,oczywiście odbiór tylko osobisty !

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: