przemo862
Nowy
|
|
« : Październik 05, 2009, 15:32:49 » |
|
Witam, chciałbym przedstawić wam zbiornik po restarcie, który musiałem przeprowadzić z powodu plagi ślimaków:( Wymiary: 80x35x45cm 126L Oświetlenie: Na razie,do celowo dojdzie jeszcze 2x 24W T5 2x 18W T8 1.Philips aquarele 2.philips 865 Filtracja: JBL Cristal Profi 900 Ogrzewanie: Grzałka tetry 200W (z termostatem) Dodatkowe wyposażenie: Bimbrownia(niestety są problemy z szczelnością) Napowietrzacz tetry Obsada: W nawiasach docelowa obsada. 6x razbora klinowa (0) 5x neon czerwony (10) 3x otoski (6) 2x kiryski pstre (4) 1x kirysek panda (4) Albo tylko pandy i wtedy 8 pand 2x krewetki amano (5) do tego planuje: 3x mieczyki (harem) 2x ramirezki (parka) 10 gupików (niewiem w jakich proporcjach) Roślinność: Microsorium pteropus Limnophila sessiliflora Hygrophila angustifolia Anubias lanceolata Anubias barteri nana Anubias barteri Flame Moss Ceratopteris kryptokoryna (niestety niewiem jaka) Akwarium zalane dwa tygodnie temu dodaje nawozy z gainera w jednej trzeciej zalecanej dawki Proszę o oceny i propozycję
|
|
|
|
|
|
|
Lucky
|
|
« Odpowiedz #1 : Październik 05, 2009, 15:36:18 » |
|
Wyglada bardzo ladnie - ALE - czy rosliny dadza rade w podlozu o tak malej granulacji? Z tego co wiem - kiryski lubia ciemne podloze i kryjowki - przydaloby sie chociaz jakies kryjowki im porobic itp, to samo dla krewetek. Kiedys jak mialem bialy zwir - to zzolkl/zzielenial po 2 miesiacach od lekkiej ilosci glownow - wiec nie wiem czy jasne podloze bedzie dobre - ale moze mialem zarowki za mocne...
|
|
|
|
|
|
|
przemo862
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Październik 05, 2009, 15:52:16 » |
|
Pod piaskiem mam ziemię ogrodową. Roślinki od zasadzenia sporo już podrosły więc mam nadzieję, że będzie dobrze Co do kirysków mają swoją grotę po lewej stronie, tą pokrytą mchem, a krewetki mają schronienie w korzeniu:) Co do piasku to po trzech tygodniach nie widać specjalnie jakiegoś brudu i mam nadzieję, że tak zostanie
|
|
|
|
|
|
|
macciek
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Październik 05, 2009, 18:39:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #4 : Październik 05, 2009, 19:23:32 » |
|
bardzo ładny baniak, co do obsady to ja bym dał taką jak planujesz (liczby w nawiasach) z tym, że kirysy to tylko pandy i do tego para ramirez lub harem kakadu a z żyworódek bym zrezygnował.
|
|
|
|
|
|
|
przemo862
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Październik 05, 2009, 19:44:34 » |
|
Dzięki za pozytywne opinie Co do kirysków to chyba właśnie będą tylko pandy, są mniejsze i mi się bardziej podobają co do żyworódek to głupiki pawie oczko zostaną ale mieczyki zmienię na harem prętnika karłowatego. Na dnie parka ramirezek, kakadu nigdy nie miałem i nie wiem czy nie będą walczyć z kiryskami:(
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #6 : Październik 05, 2009, 20:09:46 » |
|
Śliczny baniaczek. Podobają mi się takie klimaty: bielutki piasek i niebieskie tło. Tylko ta roślinka na środku, będzie pomniejszała optycznie Twoje akwa, bo jej liście duuuuże rosną. Coś mniejszego bardziej by pasowało. Ale i tak jest super.
|
|
|
|
|
|
|
Chudy89
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Październik 05, 2009, 22:02:29 » |
|
Ogólnie baniak całkiem oko. Co do nawozów to ja bym uważał masz generalnie ziele które nie potrzebuje nie wiadomo jakich warunków, i nawet przy ostroznym dozowaniu moga pójść glony. O Limnophili Sesiflorze mozesz zapomniec jak dolozysz swiatła, u mnie przy 0,7W na litr szla w pedy, bardzo rzadko okólki i momentalnie brązowiała. IMHO łacznie prętników i ramirez to nie jest najlepszy pomysł, jakos mi nie siada azja+amazonia. Zdecyduj sie na to albo na to i nie dawja jeszce gupikow.
|
|
|
|
|
|
|
przemo862
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Październik 06, 2009, 09:31:40 » |
|
Dzięki za rady, co do obsady to się jeszcze zastanowię. Dobrze, że mi powiedziałeś o Limnophili, ponieważ właśnie miałem zamiar dołożyć oświetlenia, ale na razie wszystko ładnie rośnie więc jeszcze poczekam.
|
|
|
|
|
|
|
przemo862
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Październik 10, 2009, 19:22:38 » |
|
Witam, przedstawiam nowe zdjęcia z dzisiaj troszkę już podrosło
|
|
|
|
|
|
|
Esmi
Bywalec
Cave hominem
|
|
« Odpowiedz #10 : Październik 10, 2009, 21:34:31 » |
|
Proponuję dać więcej razbor a zrezygnować z neonów. I w ogóle mniej gatunków za to większe stadka, o wiele ładniej to wygląda i rybki czują się lepiej.
|
|
|
|
Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
|
|
|
przemo862
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Październik 12, 2009, 15:18:33 » |
|
Proszę o oceny i jakieś rady
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #12 : Październik 12, 2009, 19:50:32 » |
|
po co Ci napowietrzacz? Ruch tafli wody poprzez deszczownie wystarczy.
|
|
|
|
|
|
|
kamil4737
112l. lubie roslinki:)
Zainteresowany
112l hybryda
|
|
« Odpowiedz #13 : Październik 12, 2009, 21:06:50 » |
|
Ja nie rozumiem po co napowietrzasz jeśli podajesz CO2 , według mnie jedno wyklucza drugie....a dlaczego to już było na tym forum. Ryby ci się nie uduszą tak jak powiedział dobraf ruch tafli wystarczy.Poza tym bardzo fajnie się zapowiada ten baniaczek. Ciekawy jestem jak z czasem będzie wyglądało te podłoże
|
|
|
|
|
|
|
przemo862
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Październik 12, 2009, 22:29:30 » |
|
koledzy,a więc tak: napowietrzacz docelowo chodzi tylko w nocy, żeby rybki miały czym oddychać wyłącza się o godzinie 7 rano a włącza o 21. Został on włączony do zdjęcia jako dekoracja:) Jak są goście w domu to również go włączam, daję ładny efekt:) podłoże na razie bez większych zmian, co tydzień dokładne odmulanie z odchodów i odpukać na razie nie mam problemu:)
|
|
|
|
|
|
|
|