Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Lepekun Mini Malawi 450l oraz 112l
Ankieta
Pytanie: Czy odłowić zdominowanego samca P.Saulosi?
Tak - 9 (39.1%)
Nie - 2 (8.7%)
Dać mu jeszcze troche czsu - 2 (8.7%)
Niech natura rządzi się swoimi prawami - 10 (43.5%)
Głosów w sumie: 23

Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Lepekun Mini Malawi 450l oraz 112l  (Przeczytany 11368 razy)
Lepekun
Zainteresowany
**

Dziki z afryki :)

« Odpowiedz #30 : Luty 27, 2010, 23:29:04 »

Dziękuje za słowa uznania.

Panie norgemann na początku trzeba zastanowić się jaki litraż zdoła pan zakupić dla pysi (im lepszy tym lepiej ) oraz ile chce pan pieniędzy wydać. Nie musiałem być za granica żeby mieć podobny problem co pan . Nie miałem zielonego pojęcia o pysiach , a nikt z moich kolegów   nie miał bardziej konkretnego akwarium z danym biotopem . pomocy zacząłem szukać w internecie . I znalazłem Smiley Niestety na tym forum stanowię nieliczne grono i bardzo mało ludzi ma tutaj pojecie o pysiach. Pomoc znalazłem tutaj http://www.klub-malawi.pl/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1 . Nie napisałem na tamtym forum żadnego posta a znalazłem odpowiedzi na każde nurtujące mnie pytanie. Naprawdę polecam są tam omawiane tylko i wyłącznie sprawy Malawi , także od strony technicznej .. Polecam najpierw zapoznać się z  Małym FAQ każdego Malawisty które zawarte jest na ów stronce. Oczywiście ja także służę pomocą .. Należy pamiętać że pyszczak to nie głupik i  mogą zdarzać się nieprzyjemne chwile . O ile pamiętam jeden z tamtejszych stałych użytkowników też jest za granicą i widziałem parę wątków związanych z tym tematem
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 18:34:07 wysłane przez Lepekun » Zapisane

450 Malawi i 112 kotnik
Lepekun
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Luty 28, 2010, 18:43:08 »

Witam !!
Pierwsze problemy z nowym wystrojem . Usuniecie dużej ilości skał spowodowało ze jeden z samców P.Saulosi nie znalazł sobie terytorium . Po paru nieudanych walkach o dominacje zrezygnował i pływa tuż przy lustrze wody . Rybska jest w doskonalej formie nie ma oznak brutalniejszych ciosów na ciele . Moje uczucia są mieszane i mogę być nieobiektywny wiec pytam was . Czy poczekać z odłowem , czy od razu odłowić a możne poczekać niech natura rządzi się swoimi prawami  Huh Huh
Z góry dziękuje za odpowiedz   Undecided

450 Malawi i 112 kotnik
vivivaldi
Moje akwa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Marzec 01, 2010, 13:59:01 »

shogun4 twoja szanowna małżonka ma świetny gust !!!  Grin taka żona to skarb  Grin Wprawdzie jestem jeszcze młody i piękny (18 lat )  Grin Ale chciałbym mieć partnerkę  życiową która podziela moje zainteresowanie akwarystyczne. Z pyszczkami to nie taka prosta sprawa , trzeba poczytać i dobrze wybrać obsadę aby małżonka nie znajdowała martwych pupili  Undecided A tak na przyszłość służę pomocą.

baniakmaniak w takim filtrze jest zwyczajny keramzyt o grubej granulacji i oczywiście podstawa czyi rośliny.Mama jest zadowolona bo w takim filtrze szybko się zaszczepki ukorzeniają  Grin
Woda jest krystaliczna. O parametrach nie będę mówił bo nic konkretnego na razie tam nie pływa.

jak nic nie pływa to i nic nie wydala
jak nie wydala to nie ma azotynów
jak nie ma azotynów to i nie ma azotanów
a to roślinom najbardziej potrzebne do rozwoju
wiec płucz chociaż czasem filtr z dużego akwa w tym małym
żeby się bakterie mnożyły i pracowały
bo potem jak wpuścisz 20 maluchów to może być problem z NO2/NH3
maluchy trzeba często karmić więc oprócz odchodów może się zrobić sporo odpadów jak nie zjedzą wszystkiego

Lepekun
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Marzec 01, 2010, 15:27:30 »

Tak wiem  Grin Akwarium jest świeżo zalane woda z dwóch podmian z dużego 450l baniaka , więc rośliny mają  pożywienie a zresztą rosną jak szalone ... Samiec P.Acei zaszalał i w ciągu dwóch dni obrobił trzy samiczki i spuścił manto drugiemu samcowi , wiec niedługo pierwsze maluchy będą pływały w kotniku  Wink
vivivaldi czy mógłbyś uaktualnić swój wątek ?? Ciekawi mnie jak wygląda teraz twój baniak  Huh
Pozdrawiam

450 Malawi i 112 kotnik
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: