Pietro54
Zainteresowany
|
|
« : Październik 07, 2009, 08:32:22 » |
|
Witajcie, mam problem z wodą, na powierzchni wody tworzy mi się taka oto mozaika... co to jest? nie zauważyłem żadnych dysfunkcji u ryb, natomiast zabiera to światło moim rośliną, jak włożę w to palce to pęka, wygląda jak by szkło pękało....
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #1 : Październik 07, 2009, 10:43:56 » |
|
To jest kożuch bakteryjny najprawdopodobniej, duża jego ilość. Możesz wpierw zebrać go zanużając w wodzie pustą butelkę po wodzie mineralnej pod powierzchnią akwa powolutku, tak by woda z powierzchni była zasysana przez wlew. Kożuch powinien ładnie się zebrać razdem z wodą. A żeby się więcej nie pojawiał potrzebny jest silniejszy ruch tafli wody. Czyli albo filtr tak wynuż by jego wylot powodował krążenie/rozbijanie tafli wody, albo zakup deszczownicę do filtra i umieść ją na wysokości tafli wody. Deszczownica to najlepsze rozwiązanie na kożuch bakteryjny. A tak przy okazji to ten kożuch może z czasem zaszkodzić rybkom, bo utrudnia napowietrzanie wody, spada więc w niej ilość tlenu.
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #2 : Październik 07, 2009, 10:48:25 » |
|
U mnie to samo jest. Tylko wygląda to jak "plamy benzyny" na powierzchni, zbiera się i z pewnością zmniejsza wymianę gazową i zmniejsza przepuszczalność światła. deszczownica odpada gdyż będzie kradła CO2 z wody a tego wolałbym uniknąć.
|
|
|
|
|
|
|
Lucky
|
|
« Odpowiedz #3 : Październik 07, 2009, 11:33:47 » |
|
Mozesz kupic filtr z koncowka pobierajacą syf z powierzchni - u mnei to dziala w 100% - za filtr dalem 18pln, lub puscic duzo powietrza z filtra wewnetrznego to rozwali ten syf i zapobiegnie tworzeniu sie kolejnych partii, bo jak puscisz normalnie - zwiekszony wydatek - by byl ruch taflą - to 50 na 50 ze zacznie sie zbierac ten syf w przeciwnym koncu aqwa niz filtr
Mowie powyzsze z wlasnych doswiadczen w trzech akwariach
Zastanawiam sie skad to sie bierze, moze to jakis kurz itp - ale byloby go za wiele...
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #4 : Październik 07, 2009, 11:37:58 » |
|
Myślę że to raczej kożuch bateryjny z wody, na styku z powietrzem tworzy się coś takiego. Skimmer ("końcówka pobierająca syf z wody") jest możliwa chyba w przypadku filtrów kaskadowych i wewnętrznych, nie wiem czy jest coś takiego dla kubełek. Minus też taki że pewnie zbiera i rośliny pływające. Powietrze z filtra wewnętrznego ma takie same wady jak deszczownia - wytrąca CO2 z wody. Chyba że komuś na dwutlenku nie zależy, to może to zastosować.
EDIT: MOZAIKA a nie "mozajka".
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 11:52:12 wysłane przez Agnus »
|
|
|
|
|
Lucky
|
|
« Odpowiedz #5 : Październik 07, 2009, 11:40:52 » |
|
Skimmer nie zbierze roslin plywajacych - ma zabezpieczenie zeby nic nie wciagnal - chyba za cos malutkiego, ale jesli ustawi sie go przynajmniej 20cm od rosliny - mysle ze nie bedzie w stanie jej przyciagnac
|
|
|
|
|
|
|
Pietro54
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Październik 10, 2009, 10:48:21 » |
|
Hej, dalej mam problem, zebrałem kożuch filiżanką, ile się dało tyle zebrałem, wylot z filtru ustawiłem tak że rusza taflą wody, ruch jest dość wyraźny, a kożuch się odbudował...
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #7 : Październik 10, 2009, 14:44:39 » |
|
Mam to samo. Podłączyłem deszczownię by rozbijała powierzchnię ale nic to nie dało. U mnie na powierzchni mam śliczne "smugi" a nie mozaikę.
|
|
|
|
|
|
|
Pietro54
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #8 : Październik 10, 2009, 17:15:03 » |
|
ja mam to co Ty, czyli smugi, natomiast jak np. przełamie je, tzn dotknę, porozrywa to wygląda dopiero jak mozaika:)
|
|
|
|
|
|
|
Pietro54
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Październik 22, 2009, 18:34:07 » |
|
Hej, macie jakieś rozwiązanie może tego problemu? Zaciemniłem akwarium na dwa dni, pomogło, przez kolejne dwa dni nie było ani śladu tego kisielu, później troszeczkę aż w końcu znowu opanowało moje akwarium... :|
|
|
|
|
|
|
|
shalashaska
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Listopad 03, 2009, 17:52:21 » |
|
Też to mam
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #11 : Listopad 03, 2009, 20:20:53 » |
|
U mnie w krewetkarium mimo silnego ruchu na tafli wody pojawił się ten kożuch ostatnio i nie chciał zniknąć.... Ale znalazłam idealne rozwiązanie- kilka razy sprawdzone dla potwierdzenia. Zamiast deszczowni w filtrze wewnętrznym założyłam wężyk od napowietrzacza i delkatnie go odblokowałam, tak by bombelki były wypuszczane poziomo tuż pod powierzchnią wody i lokowały się pod tym kożuchem. Wystarczy 12-24h i po kożuchu nie ma śladu. Jednak jeśli ponownie zakręci się bombelki to wraca, więc zostawiłam już na stałe napowietrzacz podłączony.
Tylko teraz się zastanawiam, czy aby ten kożuch nie świadczył o tym, że miałam za mało natlenioną wodę w akwa?
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #12 : Listopad 07, 2009, 20:23:38 » |
|
Hej:) Wszyscy ktorzy macie ten problem sprawdzcie czy: - macie dopuszczalna ilosc azotanow i azotynow - duzo roslinek - nie za wysoka temp wody -nie przekarmiajcie rybek lub za czesto je karmicie ten kozuch to zwykla materia organiczna bialka cukry itp w ktorych idealnie rozmnazaja sie bakterie. Utzrymujcie odpowiednie parametry w/w zdejmujcie ten kozuch regularnie szklanka kubkiem lub siatka dla ryb i czekajcie:D Pozdro
|
|
|
|
|
|
|
tomet_s
Nowy
|
|
« Odpowiedz #13 : Listopad 19, 2009, 08:11:19 » |
|
Hej:) Wszyscy ktorzy macie ten problem sprawdzcie czy: - macie dopuszczalna ilosc azotanow i azotynow - duzo roslinek - nie za wysoka temp wody -nie przekarmiajcie rybek lub za czesto je karmicie ten kozuch to zwykla materia organiczna bialka cukry itp w ktorych idealnie rozmnazaja sie bakterie. Utzrymujcie odpowiednie parametry w/w zdejmujcie ten kozuch regularnie szklanka kubkiem lub siatka dla ryb i czekajcie:D Pozdro Witam, w moim przypadku: 1. Ilość azotanów i azotynów raczej przewyższa prawidłowy poziom przynajmniej wg testu 5 in 1 2. tak mam dużo roślin 3. temoeratura na poziomie 24'C 4. Nie przekarmiam rybek, co niektórzy twierdzą że ich nie dokarmiam. Mimo tego też mam "kożuch" wraz z "glutowatym" rodzajem jakiegoś rodzaju glonów zielonych. Wodę podmieniam. Mam duże napowietrzenie, a mimo to i tak się odradza. Pierwszy raz mam taki rodzaj zanieczyszczeń. Pokarm dla rybek od wielu lat ten sam. Sam nie wiem co z tym zrobić. Może dzięki tym informacjom uda się Wam koledzy znaleźć rozwiązanie.
|
|
|
|
|
|
|
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #14 : Listopad 19, 2009, 18:28:13 » |
|
Tylko teraz się zastanawiam, czy aby ten kożuch nie świadczył o tym, że miałam za mało natlenioną wodę w akwa?
To by się zgadzało. Słabe natlenienie spowalnia przemianę materii. Więc gromadzą się związki organiczne, które są głownym składnikiem kożucha, piany - Oczywiście towarzyszą im bakterie. W dobrze natlenionej i filtrowanej wodzie związki organiczne szybko są mineralizowane. A bakterie zamieszkują przede wszystkim filtr. Ja u siebie w akwarium mam zawsze wylot filtra umieszczony tuż pod powierzchnią wody i skierowany lekko ku górze. Powoduje to: 1. Dobre natlenienie wody. 2. Rozbicie mechaniczne kożucha.
|
|
|
|
Akwarium i hydroponika
|
|
|
|