Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wszystko coi potrzebne do 240l  (Przeczytany 1269 razy)
karaluch
Nowy
*

« : Październik 07, 2009, 17:14:08 »

Jako że to mój pierwszy post witam serdecznie!
Bardzo proszę o pomoc w wyposażeniu akwarium. Mój zbiornik to 120/40/50h -jedni podają że to 216l. inni 240l. nie wiem jak to się liczy przy profilach...
Potrzebuje:
 filtr - (znam tylko te z gąbki:))
grzałkę -( teraz chyba maja termostat w środku)
żwir - czy może być taki z brico...
rośliny- czy trzeba je jakoś specjalnie osadzać w podłożu? Jakie najlepsze na początek?

Ryby jakie chce hodować to pawie oczko, mieczyk, molinezja, skalar, gurami...

Proszę o podpowiedzi i wyrozumiałość!

Jeżeli post nie pasuje do działu proszę moderatorów o przeniesienie..
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 07, 2009, 18:12:25 »

Z filtrów polecam kubełki. Podobno najlepsze Eheimy i Fluvale, ale ja korzystam z TetraEx i firm Aquael oraz Aquaszut.
Grzałka Aquael Easyheater jest ciekawa, bo jest bardzo mała i kompozytowa.
Z podlozy polecam ziemie ogrodowa. Mamy na ten temat 65-stronicowy topic.
O roslinach nie mozna nic narazie powiedziec jesli nie zna sie oswietlenia.

Aby policzyc objetosc odsyłam tutaj: http://www.theaquatools.com/volume-calculator

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Październik 08, 2009, 07:48:10 »

Twoje akwa to profil więc ma niestety 216l
Filtr jak wyżej najlepszy choć nie najtańszy to kubełek
Grzałka z termostatem jakieś 200 -250W chociaż jak w domu ciepło to rzadko się będzie załączała
Żwir to zależy od aranżacji jedni dają biały inni czarny . Ważne żeby nie był jakiś kolorowy sztucznie barwiony szajs i żeby nie miał ostrych krawędzi co może kaleczyć ryby denne lub kopiące w podłożu
W temacie roślin to zależy jakie masz oświetlenie .Jeśli zaszalałeś i kupiłeś akwa z zwykłą pokrywą ( czytaj wywaliłeś kasę w błoto ) to polecam te o najmniejszych wymaganiach czyli kryptokoryny  żabienice mech .Tych roślin jest sporo więc można coś z tego zrobić
Co do osadzania w podłożu to trzeba je posadzić podobnie jak inne rośliny zielonym do góry .

I nie szalej z obsadą przerybienie to nic dobrego.

Młode ampularie oddam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: