Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 60L Pytania  (Przeczytany 2594 razy)
dragonos
Nowy
*

« : Październik 07, 2009, 20:44:04 »

Miesiac temu zalozylem akwa i byl tam tylko bojownik bo musialem go zabrac ze sloika, od dzisiaj mam w akwa :tego bojownika, parke zalobnikow ,parke gupikow i wegorka. I oto moje pytania :
1.Jaka ma byc odp. temperatura bo mam teraz okolo 28stopni. 
2.Jakie jedzenie dla jakich ryb i w jakich ilosciach.
3.Bojownik niekiedy pogoni wegorka ,to minie ? bo byl miesiac sam a teraz sie puszy.
4.Jeszcze jakies ryby moge dac ?Jak tak to jakie najlepiej i ile.
Norbix43
Stały użytkownik

taaaaaaaaaa.

« Odpowiedz #1 : Październik 07, 2009, 21:02:57 »

1.Jest to za wysoka temp. dla węgorka gdyż ich średnia temp. to 25. Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes
2.Pewnie lepiej żywy Dla węgorka jakiś przydenny.A dla reszty jakieś płatki? Cool  Cool Cool
3.Nie znam się na  bojkach. Embarrassed  Embarrassed Embarrassed
4.Tak zbieraj kasę na nowe gupiki, gdyż te zostaną zjedzone.Domyślasz się przez kogo. Wściekły Wściekły Wściekły

Obsada: 98l
-3x Molinezje (1+2)
-6x Gupik (3+3)
-6x Kirys Spiżowy (nieznam)
-8x Neon Inessa

Obsada: 25l
-71x Narybek Gupika (jeden miot)
dragonos
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 07, 2009, 21:27:13 »

Hmmm...a co to pokarm przydenny i jak zmniejszyc temp. w akwa. Te gupiki bojownik napewno zje ? sa dosc duze a boj. za bardzo nimi zainteresowany nie jest
Norbix43
Stały użytkownik

taaaaaaaaaa.

« Odpowiedz #3 : Październik 07, 2009, 23:10:16 »

1.Pokarm przydenny to taki który opada na dno Wink np. ochotki,dafnia (mrożone) Wink
2.Jeśli nie dogrzewasz to musi wytrzymać Wink
3.Gupiki na 100%. Czytałem jak węgorek zjadł kolesiowi w dwie noce 30 neonów. ;(
4.Mogą sobie skoczyć do gardeł ;p ale bojek ucierpi Wink

-3x Molinezje (1+2)
-6x Gupik (3+3)
-8x Neon Inessa

dragonos
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 08, 2009, 06:56:15 »

co bym musiał zabrać z akwa żeby wszystko było ok jaką rybę
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 08, 2009, 10:39:49 »

Nie sprecyzowałeś jakiego masz węgorka. Ciernisty jest agresywny gdy się go trzyma w pojedynkę. Powinny być w grupie, żeby były łagodniejsze.  W każdym razie oddaj go. Rosną duże i twoje akwa jest zbyt małe.
Bojowniki potrzebują urozmaiconej diety. Stosuj pokarm żywy, mrożonki i pokarm suchy najlepiej w formie granulek wolno tonących np. Bettagran Sery. Bardzo dobry jest Hikari Betta Bio Gold - te granulki nie toną.
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2009, 10:42:58 wysłane przez rumaki » Zapisane

Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Październik 08, 2009, 10:44:21 »

Byc moze nie musialbys nic zabierac - zalezy czy masz tam duzo roslin, kryjowek i innych rzeczy gdzie rybki moga sie mijac itp...
dragonos
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 08, 2009, 18:06:05 »

Na razie wszystko ok jedzenie dokupie a kryjowek dosc sporo i moge dokupic dwie bojowniczki ? A przy okazji szykuje kotnik dla gupikow malutkich Smiley acha wegorek ma ladne kolka na ogonie ,na gornej pletwie
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2009, 18:08:16 wysłane przez dragonos » Zapisane
Norbix43
Stały użytkownik

taaaaaaaaaa.

« Odpowiedz #8 : Październik 08, 2009, 18:11:19 »

nie zmienia to faktu ze nie podałeś gatunku węgorka.

-3x Molinezje (1+2)
-6x Gupik (3+3)
-8x Neon Inessa

andaxD
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 08, 2009, 18:19:45 »

28      za wysoko   
24-25  stopni
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Październik 08, 2009, 22:13:09 »

To węgorek ciernisty. Agresywny przy trzymaniu w pojedynkę. Urośnie duży. Oddaj.
Bojowniczki możesz kupić. Nawet 3. Pamiętaj o dużej ilości zielska i kryjówek.

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #11 : Październik 09, 2009, 01:10:05 »

To węgorek ciernisty. Agresywny przy trzymaniu w pojedynkę. Urośnie duży. Oddaj.

Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak węgorek ciernisty a koledze na 85% chodzi o Macrognathus aculeatus. Po drugie owszem rośnie za duży (35 cm) ale pod żadnym pozorem nie jest ławicowy ani agresywny (własne doświadczenie i wiele rzetelnych źródeł). Ta rybka nie nadaje się do 60 l niestety.
 po 3 nie kupuj samic bojkowi bo w 60 zrobi im z dupy jesień średniowiecza (albo one jemu), bojowniki powinno się łączyć tylko na okres tarła. Nawet jeśli ich nie zabije ciągle będą przeganiane i ztłamszone.

po 4 jeśli chcecie pomagać to naprawde doczytajcie troszkę... Pozdrawiam Asagoth

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 09, 2009, 01:37:30 »

Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak węgorek ciernisty a koledze na 85% chodzi o Macrognathus aculeatus. Po drugie owszem rośnie za duży (35 cm) ale pod żadnym pozorem nie jest ławicowy ani agresywny (własne doświadczenie i wiele rzetelnych źródeł). Ta rybka nie nadaje się do 60 l niestety.
 po 3 nie kupuj samic bojkowi bo w 60 zrobi im z dupy jesień średniowiecza (albo one jemu), bojowniki powinno się łączyć tylko na okres tarła. Nawet jeśli ich nie zabije ciągle będą przeganiane i ztłamszone.

po 4 jeśli chcecie pomagać to naprawde doczytajcie troszkę... Pozdrawiam Asagoth

najpierw formalnie z punktu widzenia moda: trochę  dystansu w wypowiedziach proszę. to nie forum onetowskie. o d... tu nie rozmawiamy

W kwestii węgorka. Co Wy się tak uparliście że  niemal 100% orzekacie że to taki a nie inny gatunek.  Po drugie węgorki oczywiście że nie są agresywne. One po prostu są łakome. A glonami sie nie żywią. Jak im się ryba do pyska w mieści i ja złapie to ją zeżre i tyle.

A co do bojków i samic. To ze w warunkach akwariowych łączy sie wiele gatunków ryb - w tym błędnikowców w haremy nie oznacza że w ten sposób odwzorowuje sie ich byt w naturze. Po prostu szukamy rozwiązań na tyle skutecznych na ile to możliwe by zapewnić im jakieś tam warunki chowu. Jak się ktoś nastawia na chodowlę bojkow to założy 20 zbiorników i będzie trzymał jednego samca i trzy samice w oddzielnych zbiorniczkach, wycierał je będzie w piątym, szóstym i siódmym a pozostałe 13 przeznaczy na segregację narybku. Ale my tu nie mówimy o chodowli a w codziennych realiach ładujemy samca i kilka samic do zbiornika by zapędy samca się nie skupiały na jednym obiekcie. Rozwiązanie kompromisowe ale chyba najskuteczniejsze. kropka. 

jessi
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Październik 09, 2009, 08:16:36 »

A co do bojków i samic. To ze w warunkach akwariowych łączy sie wiele gatunków ryb - w tym błędnikowców w haremy nie oznacza że w ten sposób odwzorowuje sie ich byt w naturze. Po prostu szukamy rozwiązań na tyle skutecznych na ile to możliwe by zapewnić im jakieś tam warunki chowu. Jak się ktoś nastawia na chodowlę bojkow to założy 20 zbiorników i będzie trzymał jednego samca i trzy samice w oddzielnych zbiorniczkach, wycierał je będzie w piątym, szóstym i siódmym a pozostałe 13 przeznaczy na segregację narybku. Ale my tu nie mówimy o chodowli a w codziennych realiach ładujemy samca i kilka samic do zbiornika by zapędy samca się nie skupiały na jednym obiekcie. Rozwiązanie kompromisowe ale chyba najskuteczniejsze. kropka.

Jak połączyłam samca boja z samiczką to ona obrzarła mu prawie wszystkie płetwy radziła bym uwarzać samice maja różne charaktery. Ja się bałam że on może jej coś zrobić a tu cosik innego. A gdy ją wpóściłam sama do akwa obrzarła jednemu gupikowi tak płetwy że niemógł pływać i zdechł biedaczyna..... Sad Sad Sad Undecided
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Październik 09, 2009, 09:16:32 »

po 4 jeśli chcecie pomagać to naprawdę doczytajcie troszkę... Pozdrawiam Asagoth

Dokładnie o tym długonosie myślałam pisząc posta i takie a nie inne informacje o jego zachowaniu znalazłam w necie. Nie twierdziłam nigdy, ze jest ławicowy. Własnych doświadczeń nie posiadam i nie będę się spierać. Poza tym pojedyncze osobniki nie muszą nie identycznego charakteru i na pewno pewną rolę odgrywają warunki bytowe ryb.

Odnośnie bojowników.
Są agresywne nie tylko w relacji samiec-samica ale również samica-samiec i samica-samica.
Nikt nigdy nie zagwarantuje idealnej zgodny w przypadku trzymania haremu w akwa bo to raczej mało realne. Czynnikiem, na który nie mamy wpływu jest charakter każdej ryby. Natomiast przy założeniu odpowiedniego litrażu i aranżacji zbiornika umożliwiającej wykorzystanie roślin i elementów dekoracyjnych jako kryjówki możemy stworzyć warunki gdzie układ 1+2 lub 1+3 może funkcjonować. Jeśli nie zagra trzeba oddać ryby i już. Nie jestem fanką trzymania haremu na siłę i zdaję sobie sprawę z możliwych zagrożeń ale sama zamierzam spróbować przy założeniu, że mam gdzie przełowić lub oddać rybki.
Doświadczenia ludzi zakręconych na punkcie bojowników znaleźć można na www.bojownik.pl
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2009, 11:01:14 wysłane przez rumaki » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: