Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: lukaszziomal2 65l + profil  (Przeczytany 2337 razy)
lukaszziomal2
Nowy
*

« : Październik 07, 2009, 21:00:23 »

Witam ! Jestem jeszcze nowicjuszem w sprawach akwarystycznych ... więc na dobry początek postanowiłem założyć akwarium o pojemnośći 65 l .....
Podam wam wszystkie informacje na temat akwarium a wy ( jak możecie ) podzielicie się fachowymi komentarzami na jego temat :

Akwarium 65 l  profilowane + pokrywa

pierwsza warstwa drobnego żwirku ... druga nieco grupszego....

oświetlenie.... Jarzeniówka . 15 w mocy .

Sprzęt :

Filtr : producent : AQUAEL  nazwa : FanFilter Plus .... dla kwarium 60-100 l  ......  320l/h

grzałka : Producent : Sera .... 75 w mocy ..... z termostatem ... do akwarium 50-75 l

5 róślinek .... niestety niewiem jakiej są one nazwy .....

Uzywane środki do wody : Aqutan , bio nitrevec , nawoz florena do roslinek  oraz ph minus ..... ( ph minus poleciła mi sprzedawczyni sklepu gdyz biorac wode na test wyszlo ze mam za duze PH )

RYbki :

2 glonojady
3.kiryski
5 dorosłych gupikow
6 małych gupików
7 neonków innesa
2 narybki molinezji
oraz Bocja Wspaniałą jako ,,pogromca '' Slimaczków Smiley)

Fotki :

http://yfrog.com/73mojeakwarium1j
http://img65.imageshack.us/i/mojeakwarium2.jpg/
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 23:11:32 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 07, 2009, 21:03:17 »

a foty? aha bocja i glonoajdy, jeśli są to zbrojniki niebieskie odpadają - za mały litraż., kirysów mało - ryba stadna.
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 21:05:04 wysłane przez dobraf » Zapisane

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #2 : Październik 07, 2009, 22:19:02 »

Bocja, zbrojniki, molinezje do oddania (za małe akwa i poza tym molinezje lubią wyższą temp. niż pozostałe ryby), miecz do wyrzucenia. Nie lej żadnego ph minus ani plus, nitryweków czy innego badziewia i nie słuchaj bzdetów sprzedawców. Oni chcą wcisnąć towar, a ty nie znasz się na takim mieszaniu w wodzie i możesz przesadzić. Woda musi odstać dobę przed podmianą i nie trzeba jej niczym uzdatniać. Kup testy wody i dosadź więcej roślin. Czytaj forum to dowiesz się kupe przydatnych rzeczy i nie będziesz popełniał takich błędów.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #3 : Październik 07, 2009, 22:25:15 »

** grubszego, nie "grupszego"
** 2 sztuki narybku Molinezji, nie "2 narybki Molinezji".

Najlepszy z tego akwarium jest ten mieczyk wbity w podłoże. Jakbym był samiczką Xiphophorus helleri to bym... ;-)
Na 95% nie masz Glonojadów S.
Zbrojnik Niebieski - za małe akwarium dla niego.
3 Kiryski - za mało, to ryba stadna. Podłoże także złe dla tej ryby - powinien być albo bardzo drobny żwir albo piasek, lub to i to.
1 Bocja to za mało, poza tym to spora ryba, potrzebuje większego zbiornika.

Odstaw wszelką chemię typu pH minus (zużyj to do czyszczenia akwarium) a pH zbijaj CO2, które podaj z bimbrowni. Zmodernizuj pokrywę dokładając trochę światła - rośliny będą Ci wdzięczne. Zmień tło na jednolite. Fototapety zazwyczaj wyglądają obciachowo.
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 22:30:17 wysłane przez Agnus » Zapisane

lukaszziomal2
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 08, 2009, 05:45:15 »

A zmienić oświetlenie ? .... jak tak to ilu watowe .....
lukaszziomal2
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 08, 2009, 05:52:32 »

A własnie ... a jak wyrzuce bocje ....  to jak usuwać ślimaczki ..... zanim jej nie wpóściłem bylo ich od groma .... teraz niema ani jednego......
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #6 : Październik 08, 2009, 07:08:06 »

**wpuściłem, nie "wpóściłem"
Zamiast Bocji kup ślimaka albo dwa z gatunku Anentome Helena i efekt podobny.
Nie musisz zmieniać całego oświetlenia. Nie musisz w ogóle zmieniać. Zmień jeśli roślinom będzie za mało - najlepiej dołóż dodatkową świetlówkę o długości takiej by się zmieściła pod pokrywą.

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 08, 2009, 07:36:13 »

kup ślimaka albo dwa z gatunku Anentome Helena i efekt podobny.
dodałbym kilka szt.
w moich 72l jedna helenka sobie nie radziła zupełnie
natomiast 4-5 helenek i w tydzień nie ma plagi

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Październik 08, 2009, 09:30:56 »

A co tam robi ten miecz  Huh
Poza obsadą nie jest źle-nurzańcem zakryj filtr, usuń miecz,daj czarne/granatowe tło i jak by dało radę ciemniejszy żwirek  papa
virus117
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Październik 08, 2009, 18:03:47 »

ten miecz to to wyjmij bo wygląda to okropnie , żwir zmienił bym na jakiś ciemny ale to kwestia gustu. Fototapetę również bym wymienił na jednolite tło , kup jakąś wyższą rośline która zakryje filtr np. rogatka i dodaj jeszcze jedną świetlówke bo przy 15W nie wiele ci urośnie.Czytaj forum a będzie ok.Pozdrawiam.

"Idź wyprostowany wśród tych co na kolanach"
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: