Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie rośliny polecacie?  (Przeczytany 1484 razy)
Gaczor8
Nowy
*

« : Październik 09, 2009, 13:23:02 »

Witam forumowiczów!
Piszę tu po długie przerwie a mmianowicie:
Mam do Was wielką prośbę jakie polecacie mi rośliny do akwarium 112 l, ponieważ zakładam od nowa, dodam, żebędę miał tam tam:
- neony Inessa
- zbrojniki niebieskie
- kirysy pstre
- neony czarne
- krewetki
Zakładam nowe , ponieważ w starym miałem pełno glonów i ślimaków. jakie rośliny polecacie mi do tego akwarium, chciałbym coś na trawnik, i coś co by zasłoniło filtr oraz kilka do pierwszego i do drugiego planu. Nie chcę mchów, może być jakaś roślina którą mogę przymocować do korzenia/kamienia (nie mech) może pelia. Czekam na Wasze odpowiedzi.

Pozdrawiam gaczor8
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Październik 09, 2009, 13:30:42 »

Jak chcesz trawnik Panie to musisz mieć duuużo światła, nawozu i cierpliwości w uprawie.
Na zasłonięcie filtra dobry jest Nurzaniec sadzony w gęstych grupach.
Generalnie polecam Ci szybko rosnące rośliny i pobierające szybko azot - Nadwódka na tył i środek, Pistia, Kryptokoryna. Te elegancko rosną u mnie więc mogę polecić.

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 09, 2009, 13:36:10 »

Na korzeniu bedzie ładnie rosło microzorium.
Akurat jesli masz krewetki to mech niezbedny. Dla nich to bardzo dobrze zerowisko.
O trawniczku nie ma co myslic jesli sie ma mniej niz 0,8w/l. Na upartego mozna kupic gałezatke (teraz jest po 1zł za sztuke na Allegro), rozpłaszczyc i jakos przyczepic.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 11, 2009, 11:11:54 »

Rośliny możesz sadzić wszystkie jakie chcesz ale trzeba dać odpowiednia ilość światła i nawozów. W mniejszych akwariach sprawdzają się rośliny drobnolistne powiększają optycznie akwa. Poczytaj o akwariach na bazie ziemi ogrodowej Diany Walstad to pomoże rozwiązać wiele problemów.U mnie w 112litrach przy oświetleniu 2x24w rośnie duży heniek , rotala rotundolfia i green bacopa monieri i karoliniana ( podłoże - ziemia ogrodowa przykryta żwirkiem ) o moczarce i nurzancu nawet nie mowie bo one rosna prawie w każdych warunkach a dla krewetek mech konieczny żeby miały sie gdzie chować w trakcie wylinki

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: