Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Ramirezy i Skalary...  (Przeczytany 8667 razy)
jessi
Nowy
*

« : Październik 09, 2009, 18:37:05 »

Witam.[/color]Ostatnio kupiłam sobie nową obsadę 4 skalary i 6 pielęgniczek ramireza.
Niewiem dlaczego ale się gonią i to nie tylko skalar-ramireza, ale ramireza-ramireza.
I jeszcze skalar jeden goni inne skalary i jakby całyje szczególnie jednego w pyszczek co to oznacza?Huh
I dlaczego ramirezy wszystkie się gonią. Teraz jestem zielona bo zawsze miałam jedną parkę wraz z guikami,
razborami i danio i cosik jeszcze a teraz już nie wiem....Huh?
Proszę o pomoc...z góry dziękuję.  Wink Smiley Undecided Smiley Wink
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 09, 2009, 20:21:58 »

Przede wszystkim podaj litraż akwa ;p

jessi
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 10, 2009, 08:00:09 »

Akwarium mam 60l. Wink Wiem że skalary podrosną dlatego potem gdy będą duże zamierzam je sprzedać... Cheesy
jessi
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 10, 2009, 08:02:28 »

długość akwa to 60 cm na szer.30cm na wys.30cm
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #4 : Październik 10, 2009, 08:23:01 »

Za małe akwarium dla Skalarów. Skalary potrzebują WYSOKIEGO zbiornika. Zasada "jak podrosną to sprzedam" nie zachodzi i jest bez sensu. W małym akwarium, ryby wymagające karłowacieją, szybciej zapadają na choroby, zachowują się nienaturalnie itd itp.

jessi
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 10, 2009, 09:06:22 »

Tyle że w zoologicznym pan powiedział że je chętnie przyjnie...nie jestem początkującą akwarystką akwarium mam od tego ja miałam 4 lata a więc 10 lat zajmuję się akwarystyką..... Smiley
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #6 : Październik 10, 2009, 09:31:00 »

Jessi ale Ty zrozumiałaś co ja napisałem czy.. nie zrozumiałaś co ja napisałem? Smiley
NIE podrosną Ci w małym akwarium. Duże ryby w małych zbiornikach karłowacieją i generalnie degenerują swoje zachowania psychofizyczne. Jeśli powiedział że je chętnie przyjmie to oddaj je już teraz, nie męcz ryb. A sama skup się na innych rybach. 60L i tyle pielęgniczek? Ja mam w 100L zaledwie 3 i to jest optimum. Ty powinnaś trzymać najwyżej parę. Inaczej to naturalne że będą "się gonić".

Generalna zasada: Ryby potrzebują przestrzeni.

darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #7 : Październik 10, 2009, 10:28:53 »

Oj mi ktoś powiedział że ryby owszem karłowacieją lecz nie zdychają szybciej przez to . W szkole w sali biologicznej już jakieś 2 lata są skalary i co ? Nie osiągną pełnych wymiarów . I tyle  Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #8 : Październik 10, 2009, 14:41:59 »

darcio
Analogia: Załóżmy że nie masz całej Ziemii do dyspozycji. Ba! Nie masz nawet swojego miasta do pohasania. Ani nawet ulicy. Wszystko, cały Twój świat to Twoje mieszkanie. Zapytaj sam siebie po jakim czasie zaczniesz mieć problemy z psychiką... Nie wspominając o ciele.
I tyle.

darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #9 : Październik 10, 2009, 14:56:35 »

Ale jest różnica między człowiekiem a zwierzęciem
Norbix43
Stały użytkownik

taaaaaaaaaa.

« Odpowiedz #10 : Październik 10, 2009, 15:24:09 »

w teorii niema żadnej. Tylko kolega Agnus chciał Ci dać do zrozumienia ze jak byś był, sam  mieszkaniu, a może lepiej w pokoju prze całe życie zamknięty to też nie urósł byś do swoich rozmiarów. A nawet gdyby to i tak wreszcie by robiło Ci się ciasno i nie komfortowo. Tak samo z psychiką, wreszcie by Ci odwaliło i byś deda przyciął.
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2009, 15:27:26 wysłane przez Norbix43 » Zapisane

Obsada: 98l
-3x Molinezje (1+2)
-6x Gupik (3+3)
-6x Kirys Spiżowy (nieznam)
-8x Neon Inessa

Obsada: 25l
-71x Narybek Gupika (jeden miot)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #11 : Październik 10, 2009, 16:08:45 »

darcio
Człowiek to wg. Ciebie roślina? Masz chlorofil zamiast krwi?
Oczywiście że jest różnica między zwierzętami (w tym człowiekiem) w zachowaniu i zwyczajach ale pewne aspekty jak przestrzeń do życia, warunki środowiska muszą być zachowane dla każdego odpowiednie i optymalne. Jasne że da się trzymać młodego Skalara w 10L akwarium ale mało tego że nie urośnie to prawdopodobnie szybko zachoruje i padnie.

jessi
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Październik 11, 2009, 20:18:20 »

okay. rozumiem w najbliższym czasie i tak będę zmieniać akwa na większe ale czy wiecie jakie to pielęgnice <ramiereza> rosnące do 6 cm. A więc jak mogę mieć tylko parkę na całe akwa HuhHuh Smiley Smiley :)Bezsens ale ok. (Chodzi o te akwa które mam teraz) skalarki są małe mają 3 cm dł. i ok. 5-6 wys
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #13 : Październik 11, 2009, 20:26:08 »

Skalary - nie ma znaczenia jak są duże. mogą mieć 2cm. Potrzebują wysokiego i dużego zbiornika.
Ramirezy - nie ma znaczenia ich wielkość w tym wypadku - pielęgnice to ryby terytorialne w okresie tarła i aby trzymać kilka par trzeba być duży zbiornik. Najlepiej harem 2+1 w twoim wypadku.

jessi
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Październik 11, 2009, 20:33:15 »

ale ramirezy rosną do 7cm Agnus to nie wielkie pielęgnice jak np. Mekka chociaż się nie zabardzo na nich znam
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: