Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: 98l Ogólniak by Norbix43  (Przeczytany 5775 razy)
Norbix43
Stały użytkownik

taaaaaaaaaa.

« : Październik 09, 2009, 21:31:36 »

Zbiornik:

70x40x35 -->98L
Zalany 20.09.2009r
Hagen AquaGlo 20W, 18000K (z tyłu)
AkwaRynkar Daylight 18W, 6500K (z przodu)

Grzałka z termostatem 150W AQUAEL
Filtr wewnętrzny Fan-1plus AQUAEL
Żwirek złoty 2-4mm
CO2 z bimbrowni
Nawóz gliniano-torfowy (kulki)

Parametry Wody:

Temperatura-25'c
pH-6,5-7,0
NO3-<10
NO2-0
GH-0-4

Flora:

Różdżyca Pospolita
Moczarka Kanadyjska
Limnophila Sesiliflora
Rotala Rotundifolia
Sagittaria Subulata
Bacopa Monieri
Ludwigia Arcuata
Hygrophila Polysperma Bicolor
Hygrophilia Difformis-Synema
Hydrocotyle Leucocephala
Egeria Densa
Hemianthus Micranthemoides

Fauna:
3x Molinezja (2+1)
6x Gupik (3+3)
6x Kirys Spiżowy (nie znam)
1x Skalar (chyba on)
8x Neon Inessa

Dodatki:
Kokos
Mały Korzeń

Pokarmy:
Tropical Ovo-Vit
Tropical Ichtio-Vit
Tropical Dafnia
Dafnia Mrożona
Ochotka Mrożona

Zdjęcia:
9.10.2009r.

Przejrzystość wody na odcinku 70cm.
Chętnie przyjmę każde słowa krytyki Wink
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2009, 21:34:04 wysłane przez Norbix43 » Zapisane

Obsada: 98l
-3x Molinezje (1+2)
-6x Gupik (3+3)
-6x Kirys Spiżowy (nieznam)
-8x Neon Inessa

Obsada: 25l
-71x Narybek Gupika (jeden miot)
kamil4737
112l. lubie roslinki:)
Zainteresowany
**

112l hybryda

« Odpowiedz #1 : Październik 09, 2009, 21:38:07 »

Akwarium zalane 20.09 i już rybki pływają....!? Nie za wcześnie....!? Shocked Poza tym rośliny wypadało by jakoś sensownie poukładać bo na razie są  bardzo porozrzucane po całym zbiorniku. Ja pomyślał bym jeszcze o zamaskowaniu sprzętu bo strasznie rzuca się w oczy. Życzę powodzenia  Wink

Norbix43
Stały użytkownik

taaaaaaaaaa.

« Odpowiedz #2 : Październik 09, 2009, 21:42:05 »

rybki wrzuciłem dzisiaj rano Wink dlatego teraz foty dopeiro mam Wink Sprzętu nie mam narazie czym zamaskować bo rośliny za krótkie Wink ale już tam rosną w tym celu Wink Czekam aż wszystko się rozrośnie troszkę i wtedy poprzesadzam bo narazie goło by było Wink (chyba) Wink

-3x Molinezje (1+2)
-6x Gupik (3+3)
-8x Neon Inessa

akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 10, 2009, 19:31:57 »

Za niska temperatura dla skalarów według mnie,inna sprawa że skalary się trzyma parami a nie pojedynczo,co to za płyta cd zawieszona na zbiorniku Huh Po co ona ??

Reszta tak jak koledzy pisali,więcej roślin i jeszcze raz więcej roślin i grupami

ps. bardzo ładny egzemplarz skalara Smiley

Pozdro

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #4 : Październik 10, 2009, 21:29:28 »

Za mały zbiornik dla skalarów, za niska temp. dla molinezji.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Norbix43
Stały użytkownik

taaaaaaaaaa.

« Odpowiedz #5 : Październik 10, 2009, 21:32:36 »

akwarysta88mp
1.temp. mam taką żeby podzielić ją miedzy skalarem a kirysami Wink
2.no niestety na drugiego zbieram Wink wiem wiem że powinienem obrazu dwa kupić ale to prezent od mamy Wink
3.ta płyta jest chwilowo, po to aby pokazać przejrzystość wody na odcinku 70cm Wink (od ściany do ściany, już jej niema)
4.no dopiero czekam aż się rozrosną Wink bo mają dopiero tydzień Wink gdyż przedtem, wstyd przyznać ale jeździłem na plastikach Wink
Esmi
1.jak już wspomniałem jest to prezent od mamy Wink
2.temperaturę dziele miedzy reszta a Kirysami Wink

A ze tak odbiegnę od tematu. blednięcie skalara (kolorów) to normalne? bo nieraz są bardzo wyraziste czarne paski a nieraz cały biały Wink
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2009, 21:38:17 wysłane przez Norbix43 » Zapisane

-3x Molinezje (1+2)
-6x Gupik (3+3)
-8x Neon Inessa

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 10, 2009, 22:27:01 »

całość moim zdaniem słabo, do tego skalar w zbyt małym zbiorniku... powinien pływać w bańce ok 200l przy wysokości 50 cm, że o towarzystwie nie wspomnę i co z tego, że prezent? co ma w związku z tym przebywać w zbyt małym zbiorniku?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Norbix43
Stały użytkownik

taaaaaaaaaa.

« Odpowiedz #7 : Październik 10, 2009, 22:33:54 »

Dobra zrozumiałem, skalar jutro wędruje do kolegi 200l z 5 skalarami, także będzie mu lepiej Wink

-3x Molinezje (1+2)
-6x Gupik (3+3)
-8x Neon Inessa

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #8 : Październik 10, 2009, 22:37:10 »

Biednie troszkę - za mało roślin, będzie plaga glonów jak nic ze względu że trochę światła jest plus ten nawóz.
Widać że filtr wewnętrzny nie daje rady. Pomyśl o solidnej kaskadzie (np. AquaClear) z ceramiką i gąbką lub jakimś średnim filtrze kubełkowym.
Skalar sztuk jeden? Trochę nie teges. Przynajmniej para a przede wszystkim nie do tego zbiornika - jest za mały a w szczególności ZA NISKI.

Nadwódki (te paprotnicowate) sadź raczej na tyle akwarium, ponieważ rosną gęsto i szeroko.
Kokos przysyp górką żwiru. To dobra kryjówka ale wygląda średnio jeśli nie jest wkomponowana. Generalnie zróżnicowałbym dno - jest za płasko. Przydałoby się jakieś wzniesienie od tyłu lub boku.
Kirysy preferują drobniejsze podłoże. Na Twoim miejscu bym je oddał lub zmienił żwir na drobny, lub piasek wręcz. Neonów powinno być przynajmniej z 10-15, najlepiej prezentują się na ciemnym podłożu.

Norbix43
Stały użytkownik

taaaaaaaaaa.

« Odpowiedz #9 : Październik 10, 2009, 22:47:08 »

a jaki lepszy filtr? kaskada czy kubeł? Wink skalara jutro oddam Wink paprotnice ? a można jaśniej ?Wink kokos poprawiony Wink piasek miałem ale w 10l litrach i się nie sprawdził ;/ miałem filtr 24h światło i bł taki dziwny biały nalot na nim(piasku) ;/ co to mogło być i jak to zwalczyć, i czy może być taki wygotowany piasek o 1mm granulacji ? zróżnicowanie podłoża już wykonane Cheesy A z tymi neonami to nie uważasz ze było by zbytnie przerybienie jak bym ich dodał ? czy sugerujesz coś oddać i wtedy ich dodac ?Wink

-3x Molinezje (1+2)
-6x Gupik (3+3)
-8x Neon Inessa

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #10 : Październik 10, 2009, 22:58:16 »

1. Nadwódki: http://img195.imageshack.us/img195/1342/p6140033a.jpg, zdaje mi się że masz takie w zbiorniku.
2. Filtr oczywiście lepszy kubełkowy. Polecam np. JBL E900 ale są oczywiście tansze modele. Kaskada będzie dużo tansza ale nieco słabsza, jednak ma tę zaletę nad wewn. filtrami że można stosować wkłady prawie tak jak w kubełku, czyli np warstwa ceramiki, węgla, gąbka - w zależności od potrzeb.
3. Piasek jest ok na "plażę" czyli np front zbiornika, gdzie nie ma roślin a Kiryski będą miały raj, przekopując go w poszukiwaniu pokarmu. ew. drobny żwir rzeczny o granulacji 1-3mm.
4. Wszystko zależy od tego co chcesz hodować w zbiorniku. Neony kiepsko prezentują się i czują pojedynczo lub w niewielkiej grupie. U siebie mam 27 sztuk Wink i taka ławica, pływająca często razem, zmieniająca kierunek co chwila - piękny widok, im dłuższe akwarium tym lepiej. Ty dodatkowo masz jasne podłoże więc zastanowiłbym się czy Neonów nie oddać i zdecydować się na inne rybki. Lub zmienić podłoże a Bystrzyków Neonowych dokupić tak do 15 sztuk, musiałbyś oddać Molinezje wtedy i/lub Gupiki aby nie było przerybienia. Ponieważ Skalara oddasz, mógłbyś pomyśleć np. o PARZE Prętników Karłowatych plus kilka roślin pływających. Generalnie za mało roślinności masz w zbiorniku, szczególnie na 3 planie.

Norbix43
Stały użytkownik

taaaaaaaaaa.

« Odpowiedz #11 : Październik 10, 2009, 23:17:55 »

1.kolega mówił ze to właśnie różdżyca pospolita, lecz najwidoczniej to nie to co mówił i je na tył bardziej dać? jutro się zrobi Wink
2.chyba zdecyduje się na kaskadę, gdyż nie preferuje takim budżetem na JBL-e900 Wink
3.to z przodu pół tego żwiru na tył a na przód piasek tak? Wink jutro się zrobi również Wink
4.chyba jednak oddam molki i dokupię neonów tak z 4 Wink lecz zostanę przy jasnym podłożu Wink
5.to do obecnej obsady bez skalara mogę dołożyć Pretniki 2?
6.miałem pistie z pływających lecz doszedłem do wniosku ze za bardzo zasłaniają światło i pod wpływem prądu wody z filtra wewn. przesuwały się na jedna stronę. Także jedna zawsze była nie doświetlona ;P
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2009, 23:20:10 wysłane przez Norbix43 » Zapisane

-3x Molinezje (1+2)
-6x Gupik (3+3)
-8x Neon Inessa

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #12 : Październik 10, 2009, 23:42:20 »

1. Wodnym ogrodnikiem nie jestem Smiley Obejrzałem zdjęcia Nadwódki i Różdżycy - jeśli to nie ta sama roślina nazwa inna - to nie wiem nic odnośnie tej drugiej. Na forum dowiedziałem się że Nadwódka rośnie obficie (co potwierdzam) i poradzono mi abym przesadził ją do tyłu, co uczyniłem.
2. Dobra kaskada nie jest zła. Do mojego 102L okazała się za słaba ale pewnie nowa powinna starczyć, moja była używana (dostałem od kolegi) i miała wyłamane jedno skrzydło w wirniku, więc wydajność nie była  zbyt dobra. Jeszcze raz polecę Ci AquaClear - dobre i niedrogie. Kup od razu woreczek z ceramiką i daj na sam dół, dopełnij gąbką i watą, węgiel sobie daruj, ew. kup na czarną godzinę gdy będziesz musiał ściągnąć leki po zakonczonym leczeniu chemią (czego Ci nie życzę).
3. Tak bym zrobił, mniej więcej.
4. Molki potrzebują sporego akwarium a Gupiki i tak Ci się będą mnożyć (odławiaj je!).
5.  Myślę że jak pozbędziesz się Skalara i Molinezji, spokojnie możesz dołożyć parkę Prętników. Ładne i spokojne ryby. Pamiętaj aby akwarium było wtedy przykryte i nie było przeciągu w pokoju - Prętniki oddychają m.in. powietrzem atmosferycznym i zaciągane powinno być ciepłe aby się nie "przeziębiły" (to nie żart). Pamiętaj też o kilku roślinach pływających np. Pistia. Ktoś na forum je tanio oferował ostatnio, sprawdź w odp. dziale. Może sam kupię.
6. Prądem wody się nie przejmuj, jak Pistie będą z jednej strony to będzie ok, Kirysy muszą mieć sporą część powierzchni wody wolną bo lubią sobie skakać po powietrze Smiley

« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2009, 23:43:55 wysłane przez Agnus » Zapisane

Norbix43
Stały użytkownik

taaaaaaaaaa.

« Odpowiedz #13 : Październik 10, 2009, 23:53:43 »

1.ok to jutro przesadzę Wink
2.rozumiem że mówimy tu o filtrach zewnętrznych? Wink
3.jutro nad tym  popracuje Wink
4.gupiki przenoszę do kotnika i oddaje koledze Wink
5.przemyśle Pretniki Wink a pistie dorzucę, gdyż gdzieś się ostała Wink Wink

P.S- ogólnie to dzięki Wink

-3x Molinezje (1+2)
-6x Gupik (3+3)
-8x Neon Inessa

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #14 : Październik 10, 2009, 23:57:08 »

2. Filtr kaskadowy to filtr zewnętrzny Smiley Wisi na akwarium, na bocznej szybie. Jeśli masz standardową pokrywę to będziesz musiał wyciąć odp. szerokości otwór aby "dzióbek" i ssak filtra zmieściły się w akwarium. Kaskada to najtanszy filtr zewnętrzny. Zalety kubełka i relatywnie niewysoka cena zakupu.
Good luck Smiley

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: