Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: kto5 100L  (Przeczytany 3402 razy)
kto5
Zainteresowany
**

240l ogólne

« : Październik 12, 2009, 16:18:30 »

Witam swoją przygodę z akwa zacząłem dwa miesiące temu proszę o porady.
Moja obsada
1 glonojad ok 13cm
3 kirysy
1 ostronos ciernisty
1 kosiarka
1 żółta molinezja
3 molinezje czarne molly
kilka gupików
kilka mieczyków

Sprzęt:

Filtr: Aqua Szut Turbo 750
Grzałka 100 watt
termometr
jarzeniówka 40 watt

Proszę o opinie i porady co można zmienić w moim baniaku tzn. obsada rybek, roślin i dobór odpowiedniego sprzętu  
fotki:

« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2009, 21:16:45 wysłane przez kto5 » Zapisane
murzyn19
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 12, 2009, 16:23:49 »

nie znam sie za bardzo, czy obsada jest ok, itp. ale wizualnie mi sie podoba;)
kamil4737
112l. lubie roslinki:)
Zainteresowany
**

112l hybryda

« Odpowiedz #2 : Październik 12, 2009, 16:55:54 »

Obsada nie za ciekawa.....nie wiem czy mi się wydaje ale masz mętną wodę w baniaku jeśli dobrze pamiętam może to być spowodowane atakiem pierwotniaków( proszę mnie poprawić jeśli się mylę) mało informacji o baniaku, znasz parametry wody?? Można by było powiedzieć coś o sprzęcie w akwarium. moim zdaniem rósliny zbyt chaotycznie posadzone ale to już jest moje zdanie i gust a o gustach się nie dyskutuje.Radzę usunąć wszystkie muszle z baniaka bo zatwardzają ci tylko wodę.
Pozdrawiam  i życzę sukcesów  Cheesy papa
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2009, 16:59:48 wysłane przez kamil4737 » Zapisane

Śnieżynka16
Hobby-->PAsja-->Obsesja...
Nowy
*

Moje ulubione rybki.Może kiedyś będe je miała?. ;)

« Odpowiedz #3 : Październik 12, 2009, 16:59:36 »

osobiście zgadzam się z Kamilem4737, rośliny dają dziwny efekt.. a co do również baniaka, daj tam tło np. koloru czarnego lub chociaż nbiebieski, bo akwa wygląda jak zb hodowlany a nie dekoracyjny... Undecided     Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy

''Akwarystyka to nieuleczalna choroba.''    przez tą chorobę umrę!!!

^^...  Nie Kupujcie Kuli!!!  Żadne stworzenie nie chce być trzymane w ciasnocie, ty również nie chciałbyś... ^^
kto5
Zainteresowany
**

240l ogólne

« Odpowiedz #4 : Październik 12, 2009, 17:16:28 »

Obsada nie za ciekawa.....nie wiem czy mi się wydaje ale masz mętną wodę w baniaku jeśli dobrze pamiętam może to być spowodowane atakiem pierwotniaków( proszę mnie poprawić jeśli się mylę) mało informacji o baniaku, znasz parametry wody?? Można by było powiedzieć coś o sprzęcie w akwarium. moim zdaniem rósliny zbyt chaotycznie posadzone ale to już jest moje zdanie i gust a o gustach się nie dyskutuje.Radzę usunąć wszystkie muszle z baniaka bo zatwardzają ci tylko wodę.
Pozdrawiam  i życzę sukcesów  Cheesy papa

Co mógłbym zmienić w obsadzie mojego akwa i co zrobić, żeby woda była z powrotem przejrzysta? Parametry podam innym razem. Muszelki już usunięte. Dzięki.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #5 : Październik 12, 2009, 17:27:11 »

Przesuń rośliny wgłąb zbiornika, z przodu zrób przestrzeń do pływania - zyska na tym kompozycja.
Obsada kiepska, dlaczego:
1 glonojad ok 13cm - 100L to minimum dla Zbrojnika Niebieskiego, Twój jest duży, chyba powinieneś go pożegnać
3 kirysy - za mało, dokup jeszcze dwa
1 kosiarka - rybka stadna, za duża na 100L bo dorasta spora i na dodatek trzeba trzmać kilka
1 żółta molinezja - Dlaczego jedna, to też ryba dorastająca do sporych rozmiarów

Wodę filtruje filtr. Ty masz wewnętrzny w 100L. Jeśli chcesz mieć kryształ to zainwestuj w dobrą kaskadę lub filtr kubełkowy.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2009, 17:29:20 wysłane przez Agnus » Zapisane

kto5
Zainteresowany
**

240l ogólne

« Odpowiedz #6 : Październik 12, 2009, 17:39:06 »

Jeśli chodzi o sprzęt, to na razie jest skromnie:

Filtr: Aqua Szut Turbo 750
Grzałka 100 watt
termometr Smiley

Jeśli jest coś, co trzeba jeszcze dokupić, to napiszcie, bo ja niestety nie wiem.
kamil4737
112l. lubie roslinki:)
Zainteresowany
**

112l hybryda

« Odpowiedz #7 : Październik 12, 2009, 17:47:03 »

Przesuń rośliny wgłąb zbiornika, z przodu zrób przestrzeń do pływania - zyska na tym kompozycja.
1 glonojad ok 13cm - 100L to minimum dla Zbrojnika Niebieskiego, Twój jest duży, chyba powinieneś go pożegnać
1 kosiarka - rybka stadna, za duża na 100L bo dorasta spora i na dodatek trzeba trzmać kilka
1 żółta molinezja - Dlaczego jedna, to też ryba dorastająca do sporych rozmiarów

Wodę filtruje filtr. Ty masz wewnętrzny w 100L. Jeśli chcesz mieć kryształ to zainwestuj w dobrą kaskadę lub filtr kubełkowy.
Zgadzam się z Agnus. Powiedz coś więcej o oświetleniu.

kto5
Zainteresowany
**

240l ogólne

« Odpowiedz #8 : Październik 12, 2009, 17:53:18 »

Zgadzam się z Agnus. Powiedz coś więcej o oświetleniu.

Jarzeniówka 40 watt

Akwarium stoi koło okna, czy od tego może być mętna woda?
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Październik 12, 2009, 18:41:10 »

Tak, jesli padaja na nia promienie ze slonca to bez watpienia moze to byc przyczyna metnej wody...metnej i zielonej
kto5
Zainteresowany
**

240l ogólne

« Odpowiedz #10 : Październik 12, 2009, 18:49:01 »

jeszcze jedno pytanko odnośnie molinezji i mieczyków. Czytałem że dość dużo brudzą na co można je wymienić??
kto5
Zainteresowany
**

240l ogólne

« Odpowiedz #11 : Październik 13, 2009, 19:47:55 »

dziś wymieniłem mieczyki na neony wizualnie dużo lepiej ale czy to dobra wymaina. Prosze o porady
adam u2
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Październik 13, 2009, 19:54:59 »

Jak padają na zbiornik promienie słoneczne to możesz się spodziewać zaraz ataku glonów,mętna woda - to pewnie już glony wzięły się do roboty. Shocked

Zbiornik 525l,podstawowa obsada-paletki.
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #13 : Październik 13, 2009, 20:12:53 »

1 glonojad ok 13cm   -  za duży do twojego akwa, do wymiany
3 kirysy   -   jakie? kiryski to stadne rybki, dokup kilka tylko tego samego gatunku
1 ostronos ciernisty   -   to drapieżnik, dorasta do 30 - 35cm, za duży do akwa i będzie ci zżerał rybki, do wymiany
1 kosiarka   -   stadna rybka i również moim zdaniem za duża do twojego akwa
1 żółta molinezja
3 molinezje czarne molly   -   molki lubią cieplejszą wodę niż pozostałe rybki (27 - 29*C)
Koniecznie dosadź więcej roślin i pogrupuj je jakoś sensownie i tak jak radzili poprzednicy kup porządną kaskadę albo najlepiej kubełek.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 14, 2009, 09:49:38 »

Moja poprzedniczka napisała wszystko co do obsady więc nie bede pisał 10 razy to samo i dodam że akwa mi się nie podoba, dosadź roślin i wybrałbym gupiki lub mieczyki ze względu że będzie ich potem bardzo dużo. Na Twoim miejscu wrzuciłbym tam jakiś korzeń.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: