Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « pietach 80l - roślinny trójkąt
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: pietach 80l - roślinny trójkąt  (Przeczytany 10766 razy)
pietach
Bywalec

« : Październik 12, 2009, 17:11:47 »

14-05-2011

Witam

Akwarium kupione kiedyś z myślą o mini Tanganidze - pomysł nie wypalił - akwa stało i sie kurzyło więć postanowiłem zrobić coś niskim nakładem żeby cieszyło oko.
Napewno nie jest to super urządzone akwarium, nie mam zdolności do tworzenia pięknych aranżacji.
Zbiornik niskobudżetowy - rośliny z allegro z wycinek za kilka PLNów hehehhe.
Oświetlenie zrobione z energooszczędnych Phlilipsów.
Zapraszam do komentowania mojego akwarium .

Akwarium - 60x60x10x30 trójkątne około 80 litrów
Filtr - kaskada HBL-301 - troche ceramiki, oryginalna grubsza gąbka i troche drobnej waty.
Oświetlenie - 2x15W energooszczędne Philips 865  (2x 825 lm) plus 9W "noname" razem około 0,48 W/litr
Grzałka - 50W - temperatura na termostacie ustawiona na 18*C (zimą po wygaśnięciu w piecu dochodziło do 14-15*C w pokoju)
Termometr - szklany
Woda - kranówka, parametrów nie mierzę
Podłoże -drobny  żwirek plus ziemia ogrodowa plus kulki gliniano-torfowe
Dodatki - 3 kamienie, zielony brystol jako tło, pod akwa włożyłem styropian

Flora: (to co udało mi sie przepisać z aukcji gdzie kupowałem rośliny)
Hemianthus micranthemoides
Hygrophila polsyperma
Myriophyllum sp
Rotala walichi
Ludwigia repens (Ludwigia płożąca),
Hydrocotyle leucocephala (Białogłówka),
Carymbosa minima
Anubias

Fauna:
Bojownik Wspaniały (strzępopłetwy czy jakoś tak się to nazywa)
Kardynałek Chiński - 18 szt

Taaaa wiem - za zimno dla Bojownika więc w niedługim czasie dostanie eksmisje do osobnego ogrzewanego 25 litrowego zbiornika.

No to sesja zdjęciowo.
Na razie niezbyt dobrej jakości ale niedługo bedą lepsze fotki - kolega zrobi to jakimś dużo lepszym profesjonalnym aparatem.
Rozmiar zdjęć 1024x768

12-10-2009

24-10-2009

6-11-2009

9-03-2010

3-04-2010

17-04-2010

7-01-2011

CDN...
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2011, 12:26:04 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Październik 12, 2009, 17:18:58 »

Akwarium robi niezłe wrażenie pytanie jak w dłuższej perspektywie utrzyma sie stabilność wody, sprawa glonów - nie masz zbyt wielu roślin a światło spore. Masz miejsce w zbiorniku spokojnie na kilkanaście krewetek Smiley Choć nie wiem czy pasowałaby im temperatura powiedzmy 20-23 stopni jaka może panować w Twoim akwa.

Tak, dla Bojka za zimno. Kardynałki to raczej chłodnolubne rybki a Bojek wręcz przeciwnie.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2009, 17:22:02 wysłane przez Agnus » Zapisane

momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 12, 2009, 18:09:12 »

Bardzo fajne akwa, przydaly by sie jakieś inne rybki
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 12, 2009, 18:31:23 »

przydaly by sie jakieś inne rybki
Chcę uniknąć zupy rybnej....

Kardynałki to raczej chłodnolubne rybki
Wiem i dlatego wybrałem te rybki żeby zrezygnować z posiadania grzałki.

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #4 : Październik 12, 2009, 19:14:27 »

Tak, dla Bojka za zimno. Kardynałki to raczej chłodnolubne rybki a Bojek wręcz przeciwnie.
Tak się zastanawiam nad temperaturą dla bojka, bo przecież w kubkach w sklepach wytrzymuje bez grzałki i jakoś nie pada z tego powodu, wiem że zły przykład, ale fakt jest faktem.
Z drugiej strony w Puszczy Amazońskiej i w podobnych klimatach potrafi być rano dość zimno (wiem od pewnego akwarysty W. Cejrowskiego :-)), a przecież bojki są naturalnie w kałużach i mają się dobrze, temperatury tam są niskie, kałuża prawie wysycha, więc musi być duża różnica temperatur między dniem i nocą. Pewno nie będzie się rozmnażał w niskich temperaturach, a co do minimalnych wymagań mam wątpliwości. 
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 12, 2009, 19:22:38 »

Bojki zostały owszem zawleczone do Ameryk ale ich ojczyzną jest ogólnie mówiąc Azja Południowo-Wschodnia. Średnie temperatury tam to ok. 25-27 stopni przy czym w dzień płycizny nagrzewają się i do powyżej 30. Bojek jest rybą, która wiele wytrzymuje bo i stąd przeświadczenie, że można je trzymać w szklance. Ale to nie powód, żeby je męczyć. Angry I jakoś nikt się nie zastanawia ile bojków z kubków ląduje w kiblu w akwarystycznym bo ich nikt nie kupił i zdechły.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 12, 2009, 19:34:21 »

szczerze mówią to jak zacząłęm czytać twojego posta spodziewałem się jakiegoś "kaszalota" zjeżdzam na zdjęcia i miłe zaskoczenie, baniak prezentuje się całkiem ciekawie - także plus, no i to zielone tło wygląda bardzo dobrze, bojek wiadomo... Ciekaw jestem jak to będzie wyglądać dalej.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #7 : Październik 12, 2009, 20:44:51 »

Bojki zostały owszem zawleczone do Ameryk ale ich ojczyzną jest ogólnie mówiąc Azja Południowo-Wschodnia. Średnie temperatury tam to ok. 25-27 stopni przy czym w dzień płycizny nagrzewają się i do powyżej 30. Bojek jest rybą, która wiele wytrzymuje bo i stąd przeświadczenie, że można je trzymać w szklance. Ale to nie powód, żeby je męczyć. Angry I jakoś nikt się nie zastanawia ile bojków z kubków ląduje w kiblu w akwarystycznym bo ich nikt nie kupił i zdechły.

Trzymanie w szklance to jest paranoja i jakieś wynaturzenie, ja tego nigdy nie polecałem. Nie wiem czy zdychają, ja nie znam żadnego takiego przypadku, ale gdyby tak seryjnie zdychały, to by się na to sprzedawcy nie zdobyli, bo to przecież koszty.
Zgadzam się, że wypada zapewnić warunki tarła. Ktoś na wiki napisał, że optymalnie to 22-27, z kolei na jakiś stronach o Tajlandii wyczytałem, że ekstremalnie może tam być 2 stopnie C, a w linku pod spodem napisali, że temperatura poniżej 18 nie spada.

http://www.weatheronline.pl/reports/climate/Thailand.htm
kamil4737
112l. lubie roslinki:)
Zainteresowany
**

112l hybryda

« Odpowiedz #8 : Październik 12, 2009, 21:13:42 »

Na mnie te akwa zrobiło wrażenie. Wygląda na dużo więcej litrów. super Wink

momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Październik 13, 2009, 14:35:27 »

przydaly by sie jakieś inne rybki
Chcę uniknąć zupy rybnej....
To popytaj sie na forum jakie rybki możesz mieć jeszcze z kardynałkami Tongue
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Październik 13, 2009, 15:24:17 »

Kompletna "zielenina" w temacie aqua to ja nie jestem - choć dużo jeszcze powinienem się nauczyć.
Tu nie chodzi o dobór ryb do Kardynałków ale o to, że to tylko około 80 litrów i nie chcę robić przerybienia.
Mógłbym ewentulanie dodać 10 szt Danio Pręgowany i 10 szt Danio Lamparci ale 40 ryb choć małych ale to jednak już za ciasno.

rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Październik 14, 2009, 09:43:29 »

Tu nie chodzi o dobór ryb do Kardynałków ale o to, że to tylko około 80 litrów i nie chcę robić przerybienia.

I tu chylę czoła z szacunkiem. Podoba mi się takie podejście. Szkoda, że tak rzadko się z tym na forach spotykam.

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 14, 2009, 09:54:29 »

Ooo... Widze że kolega też lubi kardynałki chińskie  Cheesy Super sie zachowują nie widziałem tak żywych ryb i o takich osobowosciach. Wiesz co bym zrobił na Twoim miejscu? Zrobiłbym z tego akwa iwagumi. Oglądałem zdjęcia z kardynałkami w iwagumi i super to wygląda, nie wiem czy Ci się podoba iwagumi ale zobacz sobie fotki.  Grin

250L słodkie
540L + 112L morskie
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Październik 14, 2009, 10:46:59 »

Może kiedyć jak będę miał więcej doświadczenia z roślinami.
Póki co to niech sobie pływają tutaj.
Zauważyłem, że wolą pływać z przodu w wolnej przestrzeni, rzadko zapuszczają się w gęstwiny.
Niech ten tylny róg zarośnie, zagęści a z przodu niech będzie pusto.
Fajnie jak dwa małe samce robią pokaż "siły" i stroszą płetwy.
Tylko skubane są dość ruchliwe i trudno uchwycić je w obiektywie.
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2009, 10:52:30 wysłane przez pietach » Zapisane

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 14, 2009, 16:01:20 »

Te ich prezentacje są genialne. Moje kardynałki też nie wchodzą w gęstwiny i przez całą długość akwa samce pływją jak urządzają swój "pokaz siły"  Grin A co do bojownika to bym go nie wpuszczał z kardynałkami.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: