Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Ashim 200L Rotalowe wybrzeże 200L [ Paletki ]
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Ashim 200L Rotalowe wybrzeże 200L [ Paletki ]  (Przeczytany 3595 razy)
Ashim 200L
Zainteresowany
**

« : Październik 12, 2009, 18:17:54 »

Chciałbym podzielić się dzisiaj z Wami moimi rocznymi dokonaniami w dziedzinie akwarystyki a dokładniej ich efektem. Przedstawiam to oto wyżej pokazane akwaium:

Wymiary :          100x40x50

Filtracja :            Fluval 205

Oświetlenie:       2 x 30W ( Przód - POWER-GLO : Tył - SUN-GLO )

Podłoże :            Akwarium jest założone na bazie ziemi ogrodowej. Kolenją warstwę tworzy żwirek średniej granulacji 3-5mmm, a wszystko to jest pokryte nawozem                                        SUBSTRATE.

Nawożenie :     Tropical Aqua Plant, CO2 ( chwilowy brak gazu )

Flora :                Swoje akwarium kieruję w stronę holendra, toteż mam tylko kilka gatunków roślin lecz gesto zasadzonych,a wynikiem tego jest brak typowego podziału na                               pierwszy, drugi i trzeci plan. W skład moich roślin wchodzi:

- Rotala Indica
                           - Cryptocoryne Crispatula
                           - Lotos Tygrysi
                           - Hygrophila Difformis
                           - Hygrophile Polysperme
                           - Cambomba Caroliniana
                           - Alternantera
                           - Ludwigia repens

Fauna :              - 6 x Paletka ( White & Marlboro )
                           - 4 x Kosiarka
                           - 15 x Neonek
                           - 15 x Razbora Klinowa
                           - 15 x Zwinnik Blehera
                           - XX/XXX x Krewetka Red Cherry & Amano  Grin

Parametry :     ( nie posiadam aktualnych - uzupełnie wkrótce )

Galeria :
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2009, 19:10:33 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
murzyn19
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 12, 2009, 18:27:52 »

wow! mi sie bardzo podoba!
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Październik 12, 2009, 18:32:23 »

Trochę brak jakiegoś punktu zaczepienia nap korzenia czy większej rośliny ,reszta ok

Młode ampularie oddam
Ashim 200L
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 12, 2009, 18:38:45 »

Trochę brak jakiegoś punktu zaczepienia nap korzenia czy większej rośliny ,reszta ok

Zazwyczaj w akwariach holenderskich nie stosuje się korzeni ponieważ głównym atutem tejże aranżacji są rośliny. Nie mówie jednak, że jest to kwestia gustu oraz upodobań.
kamil4737
112l. lubie roslinki:)
Zainteresowany
**

112l hybryda

« Odpowiedz #4 : Październik 12, 2009, 19:15:18 »

Na mnie akwarium zrobiło wrażenie chociaż zgodzę się z andrzejkowac że brakuję jakiegoś punktu zaczepienia ale to wypracujesz na pewno z czasem . Ogólnie baniak super. Wink

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 14, 2009, 16:09:09 »

Jak dla mnie trochę za pusto i tak troche żółto w tym akwa.

250L słodkie
540L + 112L morskie
piotrek999
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Październik 14, 2009, 16:59:59 »

Piękne i zadbane roślinki. ;]
Ashim 200L
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 14, 2009, 20:54:40 »

żółto jest dlatego, iż jest to efekt połączenia świetlówki SUN-GLO i przerobienia fotki Wink
mi się podoba  Good !
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Październik 14, 2009, 21:07:39 »

Calkiem ladnie sie prezentuje, tu ewidentnie widac jak ladnie wyglada czarne tło w dobrze zorganizowanym akwarium

Ile wyszlo PLN za zakup/urzadzenie takiego aqwa?
SZPAKU1981
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 16, 2009, 18:16:54 »

jakoś zaskakuje mnie to oświetlenie przy tych roślinach.......
Ashim 200L
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Październik 18, 2009, 22:11:18 »

jakoś zaskakuje mnie to oświetlenie przy tych roślinach.......

zaskakuje, tzn co masz na myśli ?
SZPAKU1981
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Październik 19, 2009, 09:53:04 »

to że masz tylko 0,3w/1l wody oświetlenia i jakoś dziwi mnie jak takie rośliny jak cabomba chociażby u Ciebie rosną???myślę że rotala i ludwiga też lubią trochę więcej światła,do tego uważam że dawkowanie Co2 nie ma sensu przy tym oświetleniu ale oczywiście zrobisz jak uważasz,ja mam taki sam zbiornik jak Ty ale mam rośliny mniej wymagające i widzę sam że mógłbym mieć więcej światła:))))ale ogółem masz zarąbisty zbiornik i chodziło mi żebyś go utrzymał:)))
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #12 : Październik 19, 2009, 12:27:00 »

fakt oświetlenie nie jest zbyt silne ale zwróć SZPAKU uwagę chociażby na podłoże. Nawet przy marnym oświtelniu można stowrzyć fajne roślinniaki. Kwestia doboru roślin, podłoża.

A co do zbiornika to mnie się także podoba. Fajne stylowe akwarium.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #13 : Październik 19, 2009, 16:38:06 »

bardzo ładny zbiorniczek,wielki "szacun",sam chciałbym dojść do takiego efektu po roku,może po dwóch albo trzech ale się i mi uda,
co do fotek to są poruszone,wiem że trudno jest rybie zrobić ładną fotke,na temat fotek poczyta o ISO i częstotliwości migawki,
 to tylko rada ja też miałem z tym problem(już mi jakoś idzie),nie to że sie czepiam

pozdrawiam

Ashim 200L
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Październik 19, 2009, 19:23:02 »

to że masz tylko 0,3w/1l wody oświetlenia i jakoś dziwi mnie jak takie rośliny jak cabomba chociażby u Ciebie rosną???myślę że rotala i ludwiga też lubią trochę więcej światła,do tego uważam że dawkowanie Co2 nie ma sensu przy tym oświetleniu ale oczywiście zrobisz jak uważasz,ja mam taki sam zbiornik jak Ty ale mam rośliny mniej wymagające i widzę sam że mógłbym mieć więcej światła:))))ale ogółem masz zarąbisty zbiornik i chodziło mi żebyś go utrzymał:)))

no wiem wiem, że to troche mało, obecnie ( w sumie już od jakiś 3 miesięcy nie podaje CO2 ponieważ mi sie skończyło, a mam problem z doładowanie w okolicy, pozniej zapomniałem i tak stoi ) ale jakoś nie narzekam na wzrost lub na kolory roślinek Smiley myśle nad dodaniem świetlówki bądz dwóch ale wiąże się to z ingerencją w pokrywe a ponieważ mam standardową zniechęca mnie to troche Sad Myśle jednak nad zmianą aranżacji czyli tzw restart lecz musze zebrać odpowiednią ilość środków do tego.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: