Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Niedobory na przykł. zdjęć.  (Przeczytany 1101 razy)
daroo
Nowy
*

« : Październik 13, 2009, 09:07:16 »

Witam wszystkich forumowiczów. od dłuższego czasu borykam się z różnymi problemami związanymi z nawożeniem. Trafiłem teraz na Wasze forum, może Wasze doświadczenie mi pomoże Smiley
czy na podstawie tych zdjęć (młode liście Blyxy i Rotali) można wywnioskować niedobory mikro?
parametry - CO2 ok 30 ppm
NO3 ok 30ppm
K do podmiany 15 ppm + w połowie tygodnia 5 ppm
woda RO
mikro leję mało, ze względu na cały czas utzrymujące się nitki - obecnie 3 ml co drugie dzień podrabianego TMG.
PO4... Generalnie mam duży problem z określeniem poziomu PO4. Mam dwa testy (zoolek i jbl) które są dobrze skalibrowane na roztworach wzorcowych, w RO pokazują 0,0ppm, a kiedy badam wodę z akwa - szaleją, mają kolor ciemnogranatowy. Nawet po rozcienczeniu wg instrukcji wodą RO 1:4, wynik jest nieprawdopodobnie wysoki (musiałoby to być ponad 10ppm!!). Duże podmiany nic nie skutkowały, także taki poziom chyba jest niemożliwy. Testy reagują na coś innego? na co? Dlatego do ostatniej podmiany dodałem 1ppm.
Jeszcze Mg - uzdatniacz do RO wzbogaca podmienianą wodę o 6ppm. Na innym forum była sugestia że mam braki Mg, dodałem więc raz 2ppm na baniak, tydzień później 1 ppm.
zadne z powyższych zabiegów nie działają.

dodam jeszcze do tego dramatyczny stan dolnych części Limnophila aromatica: dolne liście giną, łącznie z łodygą która po zgubieniu liści wiotczeje, czerwienieje, aż całkowicie ginie.

Z góry dzięki za poświęcony czas Smiley
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 13, 2009, 11:11:38 »

Sprawdź żelazo. Co prawda żaden test nie powie dokładnie ile w wodzie jest Fe ale przynajmniej będziesz znał zawartość w przybliżeniu.

daroo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 13, 2009, 11:49:27 »

Sprawdzałem. Test nie wykazuje wartości. Nie przejmowałem się tym bo
1) z powodu o któym wspomniałeś - mała dokładność
2) mikro daję mało fakt, więc przy niedokładnym teście prawdopodobny jest wynik 0,0. Pytanie tylko czy to właśnie oznaki niedoborów żelaza?
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #3 : Październik 13, 2009, 11:53:00 »

Specem nie jestem ale jeśli test nie wykazuje obecności żelaza to dla pewności zaaplikowałbym roztwór chelatu żelaza by uzyskać te 0,25-0,5mg/L.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: