Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Słaby wzrost roślin - bimbrownia, czy CO2 w płynie?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Słaby wzrost roślin - bimbrownia, czy CO2 w płynie?  (Przeczytany 28247 razy)
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Październik 26, 2009, 01:18:53 »

Lumeny wcale nie są najważniejsze. Określają jasność (ilośc światła czy zwał jak zwał) odbirana przez ludzkie oko, a my widzimy głównie zielone widmo w gruncie rzeczy bezużyteczne roślin.
Ważne są luksy.
Ważne jest widmo niebieskie i czerwone.
jeszcze ważniejsze jest odpowiednie natężenie światła, ponieważ rośliny mogą się przystosować do nie własciwego widma jeśli mają odpowiednie natężenie ale jeśli światła będzie za mało nawet w odpowiednim widmie to rośliny sobie nie poradzą w takich warunkach.

Co do samych swietlówek które wujek_bogdan kupiłeś to niepotrzebnie wyrzuciłeś pieniądze w błoto, bo sun-glo swieci takim samym światłem jak zwykła świetlówka biurowa a live-glo też żadna rewelacją są o wiele tańsze odpowiedniki. Zamiast przepłacać za kolejnego Hagena kup Osram flora w OBI za 18 zł, daje takie same swiatło jak drogie świetlówki typu gro-lux czy aqua-glo.

Osram Fluora daje akurat takie światło jak flora glo ,aqua glo daje zupełnie inne światło niż fluora ...widać to gołym okiem,wiem bo mam jedną i drugą Smiley

Obecnie mam od tyłu: osram 865,osram fluora,aqua-glo,power-glo i czas przyszedł na wymiane aqua glo i power glo i tak się właśnie zastanawiam czy nie ma tańszych odpowiedników ....

wujek_bogdan
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Październik 26, 2009, 17:18:51 »

jak będę wymieniał świetlówkę, to właśnie na osram flora. wydaje się być dobrym rozwiązaniem.
dałem sobie jednak spokój z bimbrownią. dużo zachodu i niepewne efekty ... no i zawsze jest ryzyko zagazowania ryb.
Kupiłem easy carbo (250ml za 35zł). wydatek nieduży, a przy akwarium 112l i dawkowaniu 2ml/dzień wystarczy na dosyć długo.
dam znać za jakiś czas czy widać jakieś efekty.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Październik 26, 2009, 17:29:43 »

Napisz co na to twoje rośliny,bo chyba tez to kupię.

akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Październik 27, 2009, 01:46:22 »

Ja również czekam na info,jeśli się okaże że od węgla w płynie rośliny bąbelkują to będe w szoku  Grin

wujek_bogdan
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Październik 28, 2009, 20:30:30 »

Po 3 dniach stosowania nawozu widzę, że rośliny zaczynają bąbelkować. Nie ma tych bąbli wiele, ale pierwszy raz widzę, że w ogóle coś takiego się dzieje.
Za wcześnie na jakiekolwiek opinie, a tym bardziej na przedwczesny nadmierny optymizm. Dam znać za około miesiąc, czy rzeczywiście są efekty.
Dodam, że raczej wynik nie będzie obiektywny bo moment, w którym zacząłem stosować węgiel zbiegł się w czasie z momentem, w którym zmieniłem światło z 20W na 60W. Światło dołożyłem około tydzień wcześniej, nie widziałem wtedy bąbelkowania, za to pojawiły się glony. Mam nadzieje, że znikną dzięki węglowi.
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Październik 28, 2009, 21:04:00 »

ja osobiscie uzywam Easy Carbo juz od okolo 2 lat i niezawiodlem sie ,dawkowanie 1ml/50l wody ,przy duzej ilosci roslin lub problemu z glonami stosuje sie 2ml/50l wody (raz na 24h ) , dziala rewelacyjnie , oto moje akwa z marca 2008 w ktorym bylo to stosowane

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cfb876acd19b7e3c.html

akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Październik 28, 2009, 23:53:20 »

nic rewelacyjnego nie widzę,u mnie w akwa tak samo rośliny rosną bez co2 ...

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: