Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « parametry wody a glony nitkowate
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: parametry wody a glony nitkowate  (Przeczytany 25490 razy)
lukcio
Nowy
*

« : Październik 15, 2009, 20:33:38 »

Witam

Posiadam akwarium 175l (brutto jakies 150 l) od dzis mam chwilowo 1 swietlowke t5 10000k 24W druga wyzionela ducha Tongue (juto lub w sobote bedzie zastapiona ale nie wiem jeszcze przez jaka)
ale glowny problem jaki mam to sa pojawiajace sie glony nitkowate tzn raczej ich plaga. Parametry wody mam nastepujace:

no3 - 10
no2 - 0
gh - 6
kh - 4
ph - 7.5
po4 - 0.2 tak bylo jakis czas temu od tygodnia moze dluzej mam fosforany na poziomie 5mg/l

Czy to mozliwe ze czegos mam za duzo a czegos za malo. sam juz niewiem co robic. Aaa do podmian uzywam wody z filtra ro.

Nawozy jakie posiadam ale nieuzywam bo to wspomaga glony:
- API
- Tetra
- JBL ferropol lub jakos tak

Osprzet

- oswietlenie 2 x t5 24w = 1 swietlowka 10000K daylight a druga to jakas rozowa dla roslinek podobno
-filtr zewnetrzny aquaone 750 (filtr biologiczny "ceramika i bioball"+ phosex JBL)
-filtr wewnetrzny terta (niepamietam rodzaju ale pompa ok 450l/h)
-temp 25
-podloze "tetra plant" na to zwir ok 5 cm granulacja 3mm
-duzo roslin (mech jakwajski, jakies zawratki, lotos i jescze jakies ktorych nazw niepamietam)
-akwarium zalane 1 maja 09 - 1/2 wody oraz wkaldy ze starego filtra
-co2 zestaw jbl proflora 2 (jakos tak) narazie wylaczony.

Moja obsada:

*5 x apistograma borelli
*8 x otosek
*5 x zalobniczka
*2 x ciernioczek khula
*2 x bocja kubotai
*2 x skalar (jeszcze maly)
*1 x motylowiec

PS. brak polskich znakow

Dzieki za wszelkie wskazowki....
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2009, 15:12:22 wysłane przez lukcio » Zapisane
Splender
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 15, 2009, 21:50:30 »

a ile roślin ? dawno pojawił się problem ?
lukcio
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 15, 2009, 23:34:17 »

Mam 5 microsorum , 4 zawratka (kryptokorna), 2 lotos, mech jawajski, 2 zabienice (nowe w akwa) oraz cos jeszcze ale niewiem jak sie nazywa. Problem pojawil sie jakies 2-3 miesiace temu z tym ze jest to proces fazowy tzn po wysypie tego czegos (glony nitkowate) z czasem zaczynaja znikac i po pewnym czasie wystepuje nowy wysyp. Dodam ze za kazdym razem probowalem cos wyeliminowac (jedzono, nawoz - teraz tzn od 1.5 miesiaca nic nieuzywam a mimo to rosliny wciaz rosna) i mimo tego zawsze wracaly. Bardzo obrosniete lisce ucinam i wywalam....
Splender
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 16, 2009, 12:05:46 »

zacznij z co2, zmniejsz przepływ wody, skróć dzień, zwiększ częstość podmian i stwórz dobre warunki roślinom, rośliny są konkurencją dla wszelkich wyższych glonów, intensywny wzrost roślin spowoduje niedożywienie glonów no i mechaniczne usuwanie Cheesy
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2009, 12:07:19 wysłane przez Splender » Zapisane
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Październik 16, 2009, 13:12:06 »

No niby masz rację ale niestety to nie gwarantuje sukcesu.
Ja zaprzestałem podawania nawozów (daję tylko potas), CO2 ładuję dość dużo, podmieniam wodę itp itd. Roślinki rosną tak szybko, że co tydzień wycinam pół wiadra. Nitki jednak jak rosły tak rosną.
lukcio
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 16, 2009, 13:13:49 »

Ale jak napisalem wyzej zaniechalem narazie CO2 poniewaz wzmaga rozwoj glonow. Podmiany wody to co tydzien ok 25l. Przeplyw wody jest ograniczony ( woda rozprowadzana jest przez deszczownie - filtr zewnetrzny). Rosliny wydaje mi sie ze maja dobre warunki poniewaz nie moge nazekac na ich wzrost. PS musze dodac ze staram odkuzac akwa 1-2 w tygodniu ( http://www.shopmania.pl/shopping~online-akcesoria-do-akwarium~kupowac-marina-multi-vac-odmulacz-na-baterie~p-1104151.html )
Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 22, 2009, 09:27:10 »

Cześć,

A ja mam jeszcze kilka pytań:

Jakimi testami mierzysz parametry H20 w baniaku ?

Czy dodając RO i nie stosując nawożenia nie wyjaławiasz sobie zbytnio akwa ?

Czy jest jakiś powód że lejesz czyste RO do akwa ?

Dodatkowko zastanawia mnie wysokie Ph przy stosunkowo niskim kH (prawdopodobnie wpływ RO).

PZDR

Qter

lukcio
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 22, 2009, 22:14:44 »

joo

-Testy to nutrafin zestaw kh gh ph no2 no3 po4 (ich wskazania ok porownywalem z JBL i Tetra)

-Do wody RO dodaje JBL AquaDur plus

-Glony nitkowate/krasnalki.... (chyba)

-Tego nie wiem, poza zwirkiem i 3'ma kamykami nie mam nic wiecej... A WROZKA nie jestem Tongue wiec sam widzisz...  Marzyciel

pzdr  
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2009, 22:17:20 wysłane przez lukcio » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #8 : Październik 22, 2009, 23:16:07 »

PH 7,5 nie jest jakieś ekstremalnie wysokie, chociaż jak średnią z tego forum jest wysokie.
U mnie w okolicy w naturalnych zbiornikach PH zaczyna się od 7,9, a kończy na 8,3.
Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 23, 2009, 10:31:16 »

Czesc,

PH 7,5 nie jest jakieś ekstremalnie wysokie, chociaż jak średnią z tego forum jest wysokie.
U mnie w okolicy w naturalnych zbiornikach PH zaczyna się od 7,9, a kończy na 8,3.

tak, to prawda ale jednak kH=4 i pH=7,5 jest zastanawiające

a wracając do tematu,

To wygląda ok - przynajmniej z opisu. A możesz dać fotkę ogólną akwa i twoich glonów ?

PZDR

Qter
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 10:33:30 wysłane przez Qter » Zapisane

lukcio
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Październik 23, 2009, 13:32:24 »

Joo

Fotke zbiornika postaram sie wyslac pozniej. A glony te wygladaja jak na tym zdjeciu http://glony.republika.pl/fotki-krasnorostow/compsopogon.jpg

Mam ich serdecznie dosyc... ale co tam...
Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Październik 23, 2009, 14:37:11 »

Hej,

Proponuje abyś podniósł PO4 gdzieś w okolicy 1 (ale nie odrazu tylko stopniowo np w 3 dawkach co 2-gi dzień obserwując baniak) dodając np. KH2PO4.

Stosunek NO3 do PO4 powinien być jak 10:1 (mniej więcej).

KH2PO4 kupisz np. tu http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/towar/6/kh2po4-50-gram-proszek.html (to nie jest reklama).

Wiem, że przy stosunku jaki masz tj: 10:0,2 powinieneś mieć kolonie zielenic - ale może ma to jednak związek z krasnorostami...

Fotke i tak podeślij.

Może oprócz mnie ktoś inny (mądrzejszy) coś doradzi.

PZDR

Qter

lukcio
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Listopad 01, 2009, 11:53:21 »

odnosnie zdjecia to nie mam czasu go zaladowac... ale mam jeszcze jedno pytanko: czy swiatlo (tzn oswietlenie) moze byc przyczyna powstawania glonow nitkowatych??
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #13 : Listopad 01, 2009, 19:18:36 »

czy swiatlo (tzn oswietlenie) moze byc przyczyna powstawania glonow nitkowatych??
Światło z reguły nie jest złe i raczej nie jest przyczyną czegokolwiek.

Chyba, że:
1) masz za mało światła dla danego typu roślin i rośliny te wegetują (zatrzymuje się fotosynteza) i w końcu obumierają,
2) masz za dużo światła dla danego typu roślin i rośliny te wegetują (zatrzymuje się fotosynteza) i w końcu obumierają,
3) masz nietypowe pasmo np. sam jeden kolor, który odpowiada glonom, a roślinkom sadzonym już nie, (zatrzymuje się...)

Możesz jeszcze mieć bardzo dużo światła (ale nie za dużo), dużo składników spożywczych, a mało roślin albo braki w niektórych składnikach potrzebnych roślinom, wtedy amator na wyżerkę się znajdzie (w postaci glonów).
Warto wiedzieć, że glony potrafią się przystosować do zmiany częstotliwości(koloru) światła i o ile roślin naczyniowych w Polsce jest jakieś 2000, to glonów jest około 20 000, więc zawsze się znajdzie jakiś glon lepiej przystosowany niż Twoja roślinka, wystarczy zrobić jakiś poważniejszy błąd.  
lukcio
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Listopad 02, 2009, 20:46:18 »

Na poczatek zwiekszam oswietlenie 15 min/dzien lecz martwi mnie kolejny problem. Jakis tydzien temu odnotowalem skok fosforanow mialem poziom jak wyzej az tu skok do 5mg/l (utrzymuje sie ok tygodnia) przyczyny nie moge zlokalizowac poniewaz caly czas mam wode RO oraz nowy wklad PhosEx ultra. Czy moze wiecie co moglo spowodowac taki skok fosforu.

Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: