Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « parametry wody a glony nitkowate
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: parametry wody a glony nitkowate  (Przeczytany 25513 razy)
lukcio
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Grudzień 15, 2009, 21:56:41 »

hej

Moj problem - glony "nitki" oraz calkiem wysokie fosforany 4-5mg/l

-akwa 175l netto jakies 150
-podmiana 25-30 l co tydzien (blizej 30 litrow) RO + sole lub RO + odstana kranowka 2:1
-odkuzanie 2x w tygodniu
-obsada z niewielkimi zmianami:
*4 x apistograma borelli
*8 x otosek
*5 x zalobniczka
*2 x ciernioczek khula
*2 x bocja kubotai
*2 x skalar (parka)
*2 x pretnik karlowaty (para)
*1 x Peckoltia vittata L015
*1 x motylowiec
-do wody dodaje jbl aquadur oraz sera sole do osmozy
-rosliny rosna troche slabo ale od jakis 2 tygodni dodaje KHCO3 oraz nawoz o ktowym pisalem wyzej i moge powiedziec ze widac poprawe (mech ruszyl) lecz pelia i subwassertang stoja w mejscu... A i bym zapomnial rosliny czasem maja dziury w lisciach oraz zolte przebarwienia na blaszce.
- glony to czarne nitki na krancach lisci
- 2x24W T5 Daylight 10000k i jakas dla roslin ale niewie jaka (orginalna z obudowy) oraz 2 razy swietlowka enerooszczedna GE 20W 865
- swiece 2x24W od 11:15 do 21:15 oraz 2x20 od 11:45 do 20:45
-dodaje CO2 z bimbrowni

A co robie?? "Chyba" walcze z plaga glonow oraz wysokim PO4... ale co robie zle tego nie moge powiedziec bo juz sam nie wiem.

Jak ktos chce wiedziec wiecej to prosze pytac...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2009, 21:59:10 wysłane przez lukcio » Zapisane
Sepp
Zainteresowany
**

Born to own

« Odpowiedz #31 : Grudzień 15, 2009, 22:10:39 »

Mam identyczną sytuację. Fosforany utrzymywały się na poziomie ok. 2-3mg/l, ale po glonach nie było śladu. Jak dodałem 36W oświetlenia, to się zaczęło, zauważyłem u siebie glony nitkowate (wg mojej biologiczki skrętnice). Czytałem o tym, że rośliny można moczyć w kwasie (czy raczej kwasku) cytrynowym, ale drobniejsze rośliny (w tym mchy), mogą tego nie przeżyć.
Spotkałem się z opinią na internecie, że jakieś ryby jedz glony nitkowate, ale nic pewnego, wolałem sprawdzić, ale nie otrzymuję odpowiedzi.

Chcesz zbić poziom fosforan~ów? Mi doradzono, żeby tak nie robić, bo przez to inne parametry mogą się zmienić, a niestabilnego akwarium chyba nikt nie chce.

Czekam z Tobą na jakąś poradę.

Scio me nihil scire.  <3
lukcio
Nowy
*

« Odpowiedz #32 : Grudzień 15, 2009, 22:29:05 »

Co do ryb to podobno kosiarki wcinaja to paskodztwo oraz krwetki amano a co do fosforanow to mam w filtrze PhosEx Ultra JBL i poprzednim razem dziala poniewaz zbil mi po4 z 5 do 0.5mg/l ale teraz nie wiem czemu tego nie robi (pewnie przeterminowany  Tongue ). Ale glony i tak sobie zyly pomimo niskiego po4.

Czekam na jakies rady lub spostrzezenia...

L
Sepp
Zainteresowany
**

Born to own

« Odpowiedz #33 : Grudzień 15, 2009, 22:35:20 »

Tia, ja byłem mądrzejszy i włożyłem węgiel aktywny <D Niezłe głupstwo zrobiłem, chciałem się pozbyć garbnik~ów z wody. A zabarwienie powstawało rzez ziemię .__.''

Monitorujesz NO3? Przeczytałem przed chwilą, że ten wkład redukuje NO3, napisali tylko o tym, że NO3 jest pożywieniem dla glon~ów, a o roślinach nie wspomnieli, echh.
Chyba zakupię amanki.

Scio me nihil scire.  <3
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #34 : Grudzień 15, 2009, 22:43:45 »

-rosliny rosna troche slabo ale od jakis 2 tygodni dodaje KHCO3 oraz nawoz o ktowym pisalem wyzej i moge powiedziec ze widac poprawe (mech ruszyl) lecz pelia i subwassertang stoja w mejscu... A i bym zapomnial rosliny czasem maja dziury w lisciach oraz zolte przebarwienia na blaszce.
To typowe objawy niedoboru potasu.
Mech ruszył bo jest mniej wymagający od innych roślin. Ale świadczy to o tym, że spraw idą w dobrym kierunku.
Do podmiany możesz dodawać K2SO4, tak by w podmienianej wodzie było co najmniej 20ppm potasu.
K2SO4 jest bezpieczniejsze przy większych jednorazowych dawkach bo nie wpływa na pH.

20ppm * 30l (podmiany) = 600mg K (do dodania przy podmianie)
W K2SO4 jest 42% potasu, więc powinienej dawać 1400mg=1,4g (soli) K2SO4 do podmiany
co stanowi pół łyżeczki (małej do herbaty).
Przy czym jest to wielkość docelowa.
Jezeli miałeś wcześniej niedobory to dla kilku kolejnych podmian możesz dać nawet dwa razy więcej.

Akwarium i hydroponika
Sepp
Zainteresowany
**

Born to own

« Odpowiedz #35 : Grudzień 15, 2009, 22:54:12 »

Gajo, jak u mnie rośliny świetnie rosną, a mam glony nitkowate, to w jaki spos~ób mam się ich pozbyć? Obniżanie PO4 będzie konieczne?

Scio me nihil scire.  <3
Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Grudzień 16, 2009, 12:14:48 »

hej

Moj problem - glony "nitki" oraz calkiem wysokie fosforany 4-5mg/l

-akwa 175l netto jakies 150
-podmiana 25-30 l co tydzien (blizej 30 litrow) RO + sole lub RO + odstana kranowka 2:1
-odkuzanie 2x w tygodniu
-obsada z niewielkimi zmianami:
*4 x apistograma borelli
*8 x otosek
*5 x zalobniczka
*2 x ciernioczek khula
*2 x bocja kubotai
*2 x skalar (parka)
*2 x pretnik karlowaty (para)
*1 x Peckoltia vittata L015
*1 x motylowiec
-do wody dodaje jbl aquadur oraz sera sole do osmozy
- glony to czarne nitki na krancach lisci
- 2x24W T5 Daylight 10000k i jakas dla roslin ale niewie jaka (orginalna z obudowy) oraz 2 razy swietlowka enerooszczedna GE 20W 865
- swiece 2x24W od 11:15 do 21:15 oraz 2x20 od 11:45 do 20:45
-dodaje CO2 z bimbrowni

A co robie?? "Chyba" walcze z plaga glonow oraz wysokim PO4... ale co robie zle tego nie moge powiedziec bo juz sam nie wiem.

Jak ktos chce wiedziec wiecej to prosze pytac...

Lukcio,

Podaj jeszcze jakie masz pozostałe parametry H20 w akwa, a jakie masz parametry wody w kranie - jaki jest powód, że dodajesz głównie RO ?

Ja proponuje następująco:

- podmiany 1 x w tygodniu (przed podmianą pomiar parametrów) min. 30 ltr - tu się zdecyduj czy to będzie RO + sole czy mieszanina RO z Kranowitem - ważne aby póżniej przez okres conajminiej 3 miesięcy tego nie zmieniać - wybór zostawiam tobie;

- ile dodajesz tych soli sera i ile aquadur - oba podnoszą twardość wody - proponuje używać tylko jednego z tych dwóch np. aquadur (sprawdź sam ile musisz dodać aby RO miało kH = 4),

- co do KHCO3 nie używałbym ponieważ podnosi twardość węglanową którą podnosisz solami sery i aquadurem

- opisane problemy wskazują niedobory potasu - piszesz że masz 75g K2S04 więc rozpuść to w 1 ltr wody RO i dodawaj do podmienianej wody 90ml tego roztworu (do poerwszych 3 podmian możesz dodać nawet 130ml),

- czy dodajesz jakiekolwiek nawozy ?

PZDR

Qter

gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #37 : Grudzień 16, 2009, 21:09:15 »

Gajo, jak u mnie rośliny świetnie rosną, a mam glony nitkowate, to w jaki spos~ób mam się ich pozbyć? Obniżanie PO4 będzie konieczne?

Jak rośliny dobrze rosną to ja bym nic nie robił  Grin

Ewentualnie można spróbować obiżać dawki mikro (zwłaszcza żelaza) w stosunku do makro.
A, i jeszcze dobry jest torf - nitki go nie lubią.

Akwarium i hydroponika
lukcio
Nowy
*

« Odpowiedz #38 : Grudzień 18, 2009, 00:00:50 »

Hej

Wracajac do parametrow oto wyniki dzisiejsze (wszystkie test JBL + Nutrafin NO3,PO4 i PH dla porownania z JBL):

NO3 ~ 20mg/l (skala tak pomiedzy)
NO2 - 0
GH - 8
KH - 10
PH - 7.5
PO4 - 4 mg/l
SiO2 - 2mg/l - powiedzieli mi ze to moze byc przyczyna glonow.... wiec mam test a co wiecej ... (skala max to 6)

Nawozy ktore posiadam i narazie nie podaje bo sie boje wysypu nitek... dodam ze nie mam problemu z innym paskudztwem co prawda mam kilka zielonych kropek na szybie ale to jest nic...

JBL Ferropol
Tetra Plantamin
Nawoz ze sklep http://www.akwarium-rosliny.pl/index.php
Api Leaf Zone

Od dzisiaj dodaje k2so4 i mam nadziej ze mi wszystko ruszy zanim nitki pokryja mi wszystko i bede musial po raz kolejny zmieniac rosliny. PS a czy ta obsada to  nie za duzo bo sam juz niewiem wiem ze  to nie ten dzial lecz moze tu byc przyczyna?? Wiem ze to troche zupa ale nie chce miec bitopu tylko co mi sie podoba...

Czekam na wasze opinnie
Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #39 : Grudzień 18, 2009, 09:44:54 »

Elo,

Parametry masz z ok - poza PO4. Rób podmiany tylko z K2SO4 i rusz z CO2 tak aby ph zbic do 6,9 a kH w granicach 5. Czy masz test na Fe?

Nadal nie napisałeś dlaczego lejesz RO...

Rośliny powinny ruszyć - PO4 się nie przejmuj za bardzo.

Co do obsady sie nie wypowiadam Wink Są różne gusta i to szanuję Smiley

Przećwicz powyższe przez kolejne 3 tyg i daj znać jak efekty.

PZDR

Qter
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2009, 09:47:08 wysłane przez Qter » Zapisane

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #40 : Grudzień 18, 2009, 10:27:34 »

Elo,

(...) rusz z CO2 tak aby ph zbic do 6,9 a kH w granicach 5. (...)
Nadal nie napisałeś dlaczego lejesz RO...

No chyba właśnie po to żeby zmiękczyć wodę...

Spróbuj przestać podawać jeden z nawozów. Nie wiem dlaczego ale u mnie zawsze podczas stosowania razem Tetra Plantamin i Api Leaf Zone pojawiały się nitki. Według mnie to możesz odpuścić sobie Leaf Zone bo on zawiera tylko potas i żelazo i Ty i tak podajesz K2SO4.

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #41 : Grudzień 18, 2009, 12:26:15 »

niejednokrotnie stwierdziłem że występowanie krasnorostów spowodowane było nie brakiem azotu czy potasu lub nawet nie złym stosunkiem azot/potas a jedynie brakiem CO2 w wodzie, więc rośliny bez CO2 nie mogły pobierać z wody (np. azotu) bogatej w inne substancje, dlatego też wystąpił pozorny nadmiar azotanów (i nie tylko) którym żywiły się krasnorosty i glony nitkowate,

natomiast światło wpływa pośrednio na ten stan im go więcej tym rośliny bardziej wegetuja i pobierają do tego z wody potrzebne składniki w przypadku jeśli odpowiednio nie uzupełniamy braków do wody tego co rośliny już zjadły występują pozorne nadmiary substancji których nie mogły wchłonąć z powodu braków innych.

Piszę "pozorne" ze względu na fakt iż gdyby uzupełnić braki tego czego brakło to rośliny wchłonełyby pozostałe składniki - i tu leży cała sztuka balansowania wody
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2009, 12:39:57 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #42 : Grudzień 18, 2009, 13:24:12 »

Hej,

@ Czapka

nie doczytałas/es - lukcio nie nawozi...

@ Mirmil

no właśnie najtrudniej jest zawsze znaleźć ten "złoty środek" Smiley

PZDR

Qter

lukcio
Nowy
*

« Odpowiedz #43 : Grudzień 24, 2009, 21:54:58 »

Hej oraz Wesolych Swiat....

Od kiedy zaczolem podawac k2so4 oraz CO2 z bimbrowni jest kilka zmian. Mech rosnie inne rosliny tez ruszyly troszeczke. Jednak mimo tego ze nie dodaje zandnych innych specyfikow (nawozow) nitki tez rosna bardzo szybko lecz z tego co gdzies wyczytalem to podobno tak jest na poczatku pozniej ponoc roslinki wygrywaja....

Mam nadzieje..
Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #44 : Grudzień 28, 2009, 10:03:06 »

Hej,

A jak wyglądają teraz parametry wody? Coś się zmieniło czy cały czas to samo?

PZDR

Qter

Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: