Witam!
Na początek chciałem się przywitać i przedstawić moje dziwne dzieło
Jest to moje pierwsze akwarium i szczerze mówiąc nie bardzo wiedziałem jak się za to zabrac ale jakoś się udało z pomocą forum i kolegi
I po kolei co tam w środku sobie pływa:
Osprzęt:- filtr Eheim 2211 + deszczownia
- grzałka no name 50W z termostatem
- bimbrownia
Podłoże - piasek jakiśtam na spód i bazalt na wierzch
Roślinki: (nie jestem pewien czy dobre nazwy dla nich znalazłem, szukałem i oto co wywnioskiwałem, poprawki mile widziane)
- cabomba caroliana
- lilaeopsis
- bacopa
- ludwiga repens (chyba)
- trawka (nazwy nie znam)
- mech jawajski
-
echinodorus-
rzęsa wodna-
jedna mała (ok 3 cm. gałązka mchu jawajskiego)Obsada:- razbory klinowe x3
- kirysy panda x3
- krewetki red cherry x6
- krewetki amano x2
- x ampularii
- x świderków
-
1x bojownij syjamski (mały mutant, głowa granatowa a reszta błękitna ) odszedł 31.01.2010r-
dużo ślimaków nieznanych (narazie są bo oczyszczają rośliny z glonów)Historia:- akwarium zostało zalane 27.09.2009, a do tego miałem 10 litrów wody z podmianki od kolegi, oraz mój filtr żywił się jego florą bakteryjną z akwa przez 2 dni.
- 08.10.2009 - wpuściłem 2 pożyczone głupiki na testy czy przeżyją (teoretycznie akwarium dojrzało,a parametry wody były w normie)
- 14.10.2009 - odłowiłem głupiki, całe i zdrowe
i wpuściłem bojownika mutanta.
Roślinki jak na razie rosną dobrze, za to glony rosną jeszcze lepiej (za dużo nawozu).
W planach więcej roślin, krewetki i microrazbory galaxy.
Jak na razie to tyle
Mile widziane propozycje obsady i słowa krytyki oraz przebudowy niektórych rzeczy jeżeli coś jest nie tak.
Zbiornik:
Bojownik:
02.02.2010rZ życia zbiornika ciąg dalszy:
Rosło sobie wszystko i tak się rozrosło, doszło trochę roślinek a trochę odeszło, na razie jest atak krasnorostów i nie zapowiada się żeby szybko zniknęły. Zrezygnowałem z galatków na rzecz razbor klinowych z prostego powodu małej dostępności oraz tego że potrafią być agresywne w stosunku do krewetek a chciał bym mieć potomstwo.
Co do obsady to wiem że za mało razbor i kirysków, ale to się dokupi jak będzie kasa.
Na razie to tyle
^
kliknij po większy rozmiar
^
^
^
^
^