Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: glonyyyy- POMOCY  (Przeczytany 3103 razy)
iwrus
Nowy
*

« : Grudzień 25, 2004, 15:52:58 »

Cześć!
Długo mam akwarium ale kiedy dostałam nowe 112 litrów -od pierwszego zalania wodą pojawiły się na szybie białe kropeczki które potem zielenieją i sprawiają że nic nie widać. co najlepsze woda jest całkiem czysta. Mam skalary, trzciniaki 2 i suma  i ostatnio glonojad mi zdechł ,ale uważam że to przyczyna "Algizitu lub Alginu który stosowałam aby się pozbyć glonów.
Kiedy zdrapię je żyletką to powstają spowrotem po 2 tygodniach. Nie wiem co zastosować wszystkie kamienie i żwir gotowałam we wrzątku żeby odkaźić ale najl;epsze jest to że w starym akwarium tego nie było. Kiedy tylko przeniosłam rybki do nowego akwarium -- to się zaczeło.
Akwarium jest z pokrywą, a pod nią dwie świetlówki. temperatura jak zawsze taka sama- 25 stopni, nie mam już nawet roślin żywych bo myślałam że to przez nie. Nie wiem dlaczego dopiero sie pojawiły w dużym akwarium , w tym mniejszym miałam lampkę mocowaną do szyby, może świetlówki tym glonom sprzyjają?

Dajcie mi jakieś wskazówki  proszę!!

iwrus
jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 25, 2004, 15:58:49 »

a te kropeczki pojawiłe się też na kamieniach albo na roślinkach?Huh

Pozdrawiam wszystkich :-)
iwrus
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 25, 2004, 16:10:02 »

na roślinach raczej nie ale mam dużrgo piaskowca i troche ściemniał z jednej strony -zdrapałam to szczoteczką

iwrus
jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 25, 2004, 17:08:34 »

Według mnie są to sinice Kuracja trypaflawina (według Huckstedt a 100mg na 100l wody w aqa.

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 25, 2004, 22:44:46 »

Glonom sprzyjaja niestabilne warunki w akwarium, a takie zapewniasz stosujac w/w preparaty.Po pierwsze zadnej chemii, odpowiednie nawożenie i kontrola parametrów wody (NO3, PO4), regularne podmiany.

385 l - dyskowce
iwrus
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 26, 2004, 09:56:32 »

Tylko że glony się rozwinęły jak nie stosowałam żadnej chemii. Dopiero jak powstał problem to a sklepie zaproponowano mi te srodki do zastosowania.

iwrus
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #6 : Grudzień 26, 2004, 12:58:45 »

Ech Smiley wyczytałem kilka podtawowych błędów w twoim poście Smiley
Po piwresze dlaczego wywaliłeś żywe rośliny Huh i kto teraz ma glonom konkurencje robic ?
Po drugie wprowadziłeś chemi czili dałes sprzedawcy zarobic a zabiłeś sprzymieżenica w postaci zbrojnika...
Zastanawia mnie po co gotowałeś żwir  :shock:
No i teraz nic nie piszesz jakie to świetlówki Huh ile Watów ile Lumenów ? nic io nich ni piszesz tak samo nie piszesz jak długo się świeci.
Kiedy sadzisz rosliny w akwa o pamietaj pierwsze dni będa one jak to sie mówi szły w korzenie - dotyczy to zwłaszcza emersów jak zwartki czy żabienice w tym czasie nie stanowia one konkurencji dla glonów ijesli światło jest za mocne lub świeci się zbyt długo glony przejna inicjatywę. Tak jest zawsze bo glony - to rośliny zarodnikowe - prymitywne a te w wiekszości czuja si świeni tam gdzie są złe warynki dla innych lub inne ni zdążyło jeszcze dobrze sie zaaklimatyzować.

Moja rada jest taka:
Przywróc rosliny oswitlnienie nie wiem jaki masz ale niech nie świeci dłyżej niż 8godzin prze tydzień potem można wskoczyć na 10 godzin o kiedy rosliny już donbrze zaskocza to nawyet 12-14 w zależności od tego jakie toświatło
Z roslin do walki z glonem polecma Ceratophylum demersum czyli rogatka sztywnego - szybko rośnie pozatym produkuje naturalna chemie glonobójczą nie szkodzącom innym roslinom on zacznie konkurence z glonem odrazu - najlpij niech pływa swobodnie
Na dno na początek szybko rosnące Valisneria spiralis (nurzaniec) Elodea canadensis (moczatka kamndyjska) i akies łatwe gatunki zwartek i zabienic np Echinodorus uruguayensis (żabienica urugwajska) Rogatka jak najwiecej - potem można z niego rezygnowac na rzecz innych ładniejszych i mniej "kłopotliwych" roślin (u mnie rogatek rośnie do15cm na dobe!) Potem mozna pomyścielć o CO2 to przy silnej roślinności przeszkadza glonom .
No i Glonozercy jak zbrojnik niebieskie z tym że więcej zeżre mały niż taki wyrośnięty duży.

Napisz coś o świetle jakei tam masz a chemie schowaj do szafki (powinno sie ja lac kiedy w akwa nie ma roslin i ryb...) Pozdrawiam

112,25
jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 26, 2004, 20:11:48 »

Kup sobie ze trzy glonki i będzie po sprawie.

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 26, 2004, 20:55:14 »

Cytat: jacek
Kup sobie ze trzy glonki i będzie po sprawie.

Czyżby pojawił sie jakiś nowy gatunek, który rozwiazuje problemy z glonami ? Podaj nazwe, najlepiej łac. aby uniknąć pomyłki.

385 l - dyskowce
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #9 : Grudzień 26, 2004, 23:07:26 »

hehe Ja w 150l mam 12 sztuk  2cm zbrojników niebieskich i jakos wszystkich gatunków glonów nie jedzą. Oprócz nich mam tam jeszcze 4 molly's i nic więcej, z glonami walczę odpowiednim światłem tj czasem oświetlania i rozsądnym dozowaniem nawozu - do tego CO2... Glony są ale nie ruszaja sie poza teren w któym mogą być ... Pozdrawiam

112,25
iwrus
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 27, 2004, 09:29:13 »

Świetlówki są dwie 18W takie jak w tych kompletach z pokrywą.  Tylko jest jedna rzecz: pracuję 9 godz. i dopiero po pracy im świecę światełko. Czasem nie ma mnie w domu nawet 11-14 godzin i swieci im się zaledwie kilka godzin dziennie. A te roślinki jak były to akwarium zieleniało usunełam je bo myślałam że to ich wina ale jak były wcześniej( oczywiście nie takie jakie proponujecie ponieważ mieszkam w takiej dziurze że nawet o sprowadzeniu takich przez sklep mogę zapomnieć) to i tak glonki sie rozwijały

iwrus
jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 27, 2004, 10:13:21 »

No pomyliłem się kup sobie trzy zbrojniki niebieskie  Smiley

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 27, 2004, 16:10:26 »

Nie przeceniajmy zbrojników niebieskich, nie wszystkie sa chetne do zjadania glonów, a gdy podrosna to rzadko chca na nie patrzeć  :wink: . IMHO bardzo skuteczne sa otoski, mam w akwa około 15 szt i żadnego obiboka  Cheesy , non stop cos "szlifują", na drugim miejscu kosiarki, bardzo dobrze radza sobie z glonami nitkowatymi i sa prawie tak pracowite jak w/w, no i jeszcze molinezje, skubia prawie każde, jednak z ich skutecznościa bywa różnie. Najlepiej choc nie zawsze najprościej jest zapewnic stabilne warunki, cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość.

385 l - dyskowce
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #13 : Grudzień 27, 2004, 21:47:06 »

Ze zjadaczy glonów polecam Zmienniaki wielobarwne X. variatus z doświadczenia wiem że nie karmione zbyt często czyszczą akwa z glonów lepiej niż milly's i zbrojniki niebieskie a reazm z kosiarkami to prawdziwa drużyna A Smiley której glony nie pokonaja Smiley Pozdrawiam

112,25
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 27, 2004, 22:09:00 »

Hm, gotowanie żwiru i usunięcie roślin? Aby pozbyć się ryzyka występowania glonów musiałabyś akwarium... osuszyć Smiley i nie zalewać Wink.
Zarodniki glonów są zawsze i w każdym akwarium, są one w wodzie, a wyrastają z nich glony wtedy gdy są ku temu sprzyjające warunki. I to właśnie warunkom powinnaś postawić czoła a nie glonom samym w sobie.
Gdy zmieniałaś akwaria należało stary filtr wypłukać w nowym akwarium, w nowym akwarium nie było wysatrczająco bakteri nitryfikacyjnych które poprzerabiałyby produkty przemiany materii.
Teraz pozostaje Ci czekac na ustabilizowanie sie akwarium, możesz też kupić troche bakterii nitryfikacyjnych w sklepie.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: