Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Glony na roślinkach  (Przeczytany 3742 razy)
bemol28
Nowy
*

« : Październik 18, 2009, 11:43:47 »

Akwarium ma ok 5 tygodni, przez pierwsze 3 tygodnie nie było żadnego problemu z glonami a od początku oświetlenie włączane było na 12 godz., podawane CO2 przez 24 godz., roślinki ślicznie rosły i bąbelkowały. Po wpuszczeniu rybek i zmniejszeniu dozowania CO2 do 12godz. zaczęły pojawiać się nitkowate zielone glony na roślinkach. Zmniejszyłem oświetlenie do 8 godz. z 3 godzinną przerwą od 12 do 15 lecz nic to nie pomogło a wręcz przeciwnie, rośliny wolniej rosną, nie bąbelkują, No3 urosło do 25 a glony nadal są.

Parametry:
- Akwarium 160l
- Oświetlenie 80W
- Ph 7,2
- KH 8
- GH 11
- NO2 0
- NO3 25
- CO2 , potas
Gdy oświetlenie działało 12godz. NO3 było na poziomie 10-15mg/l.
Może powrócić do świecenia 12godz. i dozowania CO2 przez 24h choć boję się o rybki żeby się nie podusiły.
Co robić?
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2009, 11:45:58 wysłane przez bemol28 » Zapisane
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 18, 2009, 12:10:17 »

-obnizyc No3
-obnizyc Ph
-zbadac Po4

Jak sam zauwazyles , zmiana procedur nie wyszla na dobre . Jedno akwarium dojrzewa 2 tygodnie , drugie 4 , trzecie 6 .
Moze wpusciles cala obsade za jednym zamachem /to blad /
bemol28
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 18, 2009, 12:26:45 »

Po4 nie zmierzę, nie mam czym a rybki wpuszczałem stopniowo (jeszcze nie mam pełnej obsady).
To mam wrócić do 12godz. świecenia? Przynajmniej roślinki fajnie rosły.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2009, 12:29:06 wysłane przez bemol28 » Zapisane
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 18, 2009, 12:40:02 »

Przedluzenie swiecenia w tym momencie wspomoze /niestety/rowniez glony .-mozesz sprobowac zachowujac ta przerwe w swieceniu / 3- 4 godz./
Obniz No3 i Co2 zapodawaj jak przedtem 24/24 . Wiele osob tak robi /ja rowniez/ i nie ma problemu .
Polecam zaopatrzenie sie w staly miernik Co2 /JBL lub Dennerle / oraz test Po4 .
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #4 : Październik 18, 2009, 12:49:30 »

Obniz No3 i Co2 zapodawaj jak przedtem 24/24 . Wiele osob tak robi /ja rowniez/ i nie ma problemu .
Ja też tak robię i mam problem Wink
NO3 - 5 i poniżej
PO4 - 0,2 - 0,4
PH - 7 - 7,2
oświetlenie 2x24W na 72l, dużo roślin.
Jakieś sugestie? Wink

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 18, 2009, 12:53:31 »

sugestia : za wysokie Po4 , zbyt male lub zbyt rzadkie  podmiany wody , zbyt intensywny ruch tafli wody , zbyt intensywne napowietrzanie ,
jak cos sobie przypomne to dopisze .

zbyt niskie podloze
zbyt intensywne i czeste odmulanie
zbyt gruby zwir
zmiany w nawozach
niedobory lub przenawozenie
zbyt twarda woda
skoki Ph

Nalezy pamietac ,ze glony atakuja rosliny slabe badz chore .
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2009, 13:30:04 wysłane przez owlman » Zapisane
bemol28
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 18, 2009, 13:21:32 »

Stały test CO2 już mam, zakupiłem również filtr RO i to właśnie dzięki niemu mam zamiar obniżyc KH do ok4 a co za tym idzie pH do ok.6,6-6,8. Nie chcę jednak tego robić gwałtownie, już i tak w ciągu tygodnia GH zbiłem 20 do 11.
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 18, 2009, 13:29:36 »

O 0,5 na dobe mozesz spokojnie obnizac .
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #8 : Październik 18, 2009, 19:17:18 »

sugestia : za wysokie Po4 , zbyt male lub zbyt rzadkie  podmiany wody , zbyt intensywny ruch tafli wody , zbyt intensywne napowietrzanie ,
jak cos sobie przypomne to dopisze .

zbyt niskie podloze
zbyt intensywne i czeste odmulanie
zbyt gruby zwir
zmiany w nawozach
niedobory lub przenawozenie
zbyt twarda woda
skoki Ph

Nalezy pamietac ,ze glony atakuja rosliny slabe badz chore .
Taa... też czytałam tę stronkę. Z całej tej litanii u mnie można brać pod uwagę twardą wodę i ruch tafli (nie może być inaczej bo ryby cierpią w nocy na przyduchę). Uważasz że PO4 na poziomie 0,2 do 0,4 w stosunku do NO3 ok. 5 jest za duże? No to jakie powinno być? Bo każdy pisze co innego: zmniejszyć, zwiększyć, świecić, nie świecić, nawozić, nie nawozić Roll Eyes powoli zaczynam się gubić.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 18, 2009, 19:29:01 »

Nie wiem o jaka stronke Ci chodzi . Jako doswiadczony akwarysta powinnas wiedziec czego brakuje Twoim roslinom /obserwacja/ .
Przyducha ? Mozesz to opisac ?
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2009, 20:13:32 wysłane przez owlman » Zapisane
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #10 : Październik 18, 2009, 20:04:26 »

Aż taka doświadczona ta ja nie jestem Smiley ale poza problemem z glonami wszystko co żyje w moim akwa ma się dobrze.
Jak ci mam opisać przyduchę? Nad ranem razborki wiszą pod powierzchnią wody i szybko oddychają, bojek nie ma takich problemów z wiadomych względów. Po jakimś czasie po zaświeceniu światła wszystko mija, rybcie pływają po całym akwa i oddychają normalnie.

bemol28
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Październik 18, 2009, 20:11:44 »

Mam już pewność że są to krasnorosty.
Więc zrobię tak:
-Oświetlenie 10h z 4 godzinną przerwą
- CO2 24h
- Codzienne podmiany 10l wody na wodę RO aż do uzyskania KH na poziomie 3-4°n a pH do ok 6.7
- Zmniejszenie do minimum ruchu wody
- Obniżenie NO3
Czy mam dodawać jakieś mikro bo przez RO strasznie je rozrzedzę w akwarium?
Zaatakowanych jest tylko kilka roślin i zastanawiam się nad kąpielą ich w soku z cytryny, podobno pomaga.
Znalazłem  ten sposób na forum:
http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/glony-walka-z-krasnorostami/15/
Będzie dobrze?
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2009, 20:14:36 wysłane przez bemol28 » Zapisane
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 18, 2009, 20:23:20 »

Esmi . Czy masz napowietrzacz podlaczony do zarowki /swietlowki/ ? Shocked Nie jestem przekonany co do przyduchy .

Bemol28.
-wlewanie czystej wody RO nie jest wskazane . nalezy uzywac soli mineralizujacej
- z laniem nawozow bym sie wstrzymal , masz swiezy baniak
- reszta mysle ok
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #13 : Październik 18, 2009, 20:39:44 »

Esmi . Czy masz napowietrzacz podlaczony do zarowki /swietlowki/ ?  Nie jestem przekonany co do przyduchy .
Co takiego Huh Shocked No teraz to już mnie kompletnie ogłuszyłeś Smiley  Jak napowietrzacz może być podłączony do świetlówki? Ja w ogóle nie mam napowietrzacza. Ruch tafli wody powoduje woda wypływająca z filtra (mam Mni Kani 120 Aquela). Czemu nie jesteś przekonany do przyduchy? Mam dużo roślin, w dzień kiedy światło świeci roślinki bąbelkują i tym samym woda jest natleniona, a w nocy nie ma co bąbelkować, przeciwnie - roślinki pochłaniają tlen z wody. CO2 leci całą dobę bo mam bimbrownie. A co może jeszcze wywoływać takie objawy jak nie przyducha?

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 18, 2009, 20:45:00 »

Bo to bardzo ciekawe , ze chwile po zapaleniu swiatla ryby odzywaja . Cheesy
Nie chce byc niegrzeczny ale zasmiecamy temat Bemola28 . Wściekły
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: