Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Proszę o pomoc  (Przeczytany 2279 razy)
Dahaka06
Nowy
*

Kto nie potrafi się uczyć – naucza.

« : Październik 22, 2009, 11:55:16 »

Witam,

W poniedziałek wieczorem (19.10.1009) założyłem nowe akwarium 63l, posadziłem dużo roślin. We wtorek gdy woda już była bardziej klarowna dolałem 6 ml JBL Denitrol z żywymi szczepami bakterii. Filtr był włączony od założenia akwarium i filtrował wodę dzień i noc, a oświetlenie załączałem na 12-13 godzin dziennie. W środę (21.10.2009) po godzinie 22:00 wpuściłem 8 gupików samców i dziś rano zauważyłem że wszystkie przez większość czasu pływają przy tafli wody tak jakby chciały zaczerpnąć powietrza. Bardzo mnie to martwi bo myślałem że jak zastosuje tego środka to będzie wszystko dobrze. Mam filtr HANZA 611B z deszczownicą i grzałkę z termostatem 75W, oraz świetlówkę IRIS F15T8 DL. Temperatura wody to 24°C. Czy to jest normalne że one na początku tak będą się zachowywały? Wcześniej mieszkały przez 1,5 miesiąca w kuli i tam zachowywały się normalnie. Karmię je 2 razy dziennie, rano i wieczorem. Co może być przyczyną takiego zachowania?
Proszę o pomoc Sad

Kościół Anglikański wybaczy krytykę 9/10 swoich dogmatów – ale nie zniesie krytyki 1/10 swoich dochodów.

Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Październik 22, 2009, 12:04:20 »

zanim cokolwiek wpuscisz do paniaka powinno ono dojrzewac okolo 3 tygodni.......
Dahaka06
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 22, 2009, 12:18:51 »

Ale tak jak już pisałem dodałem tego środka który przyspiesza rozwój bakterii nitryfikacyjnych i tak jak piszą w internecie to można juz po 24 godzinach wpuszczać ryby. W kuli dobrze się czuły więc się dziwie.

Kościół Anglikański wybaczy krytykę 9/10 swoich dogmatów – ale nie zniesie krytyki 1/10 swoich dochodów.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 22, 2009, 12:28:11 »

Karmię je 2 razy dziennie, rano i wieczorem.

Właśnie sobie ryby zatruwasz. Jeśli masz testy to zmierz NO2 i amoniak, Twoje ryby pewnie są przytrute związkami azotowymi.  W kuli czuły się dobrze ponieważ kula była dojrzała (pomijam aspekt estetyczny czy komfort życia ryb w kulach). Środek przyspieszający dojrzewanie akwarium nie sprawi, ze stanie się ono całkowicie dojrzałe w 24 h. W ogóle nie wiem po co ludzie to stosują. Jak możesz to wsadź te gupiki z powrotem do kuli a nowe akwarium niech stoi te 3-4 tygodnie i dojrzewa aż poziom NO2 będzie zerowy.

Poczytaj także o cyklu azotowym i nie wierz w magię cudownych preparatów.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Dahaka06
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 22, 2009, 13:59:52 »

Ok to zaraz jak wrócę do domu to przełożę je znów do kuli i dam czas zbiornikowi na rozwinięcie się bakterii i stabilizację. Dzięki za pomoc Good !

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #5 : Październik 22, 2009, 14:23:09 »

Mam nadzieję, że w tej kuli nie było radykalnych zmian, tzn. nie wymyłeś tego domestosem, nie wylałeś wody itd. Z kuli można było odlać wodę do tego większego akwarium, zamiast tamtego cudownego środka, miałbyś lepszy efekt całkowicie za darmo.
Jeśli wpuszczasz szczepy bakterii, to one są w postaci przetrwalnikowej, ponieważ jest tam cały tlen zużyty i zanim się "odkokonią" i zaczną mnożyć, to może potrwać, więc osobiście nie wierzę w te "24 godziny i można wpuszczać".
Dahaka06
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 23, 2009, 11:29:40 »

Niestety dziś rano znalazłem 2 gupiki martwe i 1 dogorywającego. Odlałem 3 litry wody z akwarium i dolałem tyle samo z kuli. Wpuściłem też 1 ślimaka. Zauważyłem że rzuciły mi się brązowe glony. Niektóre rośliny zaczynają gnić a inne tak jakby coś podgryzało, jeszcze inne mają dziury w liściach. Gupiki też jakieś takie dziwne się zrobiły. Niektóre mają jakby "złożone" ogony a inne rozcięte wzdłuż i wyskubane. Dziwi mnie to, bo nie ma tam innych rybek. Gdy mieszkały w kuli to wszystko było dobrze mimo tego że nie było ogrzewania i napowietrzania.

@edit
Nigdy nie myłem kuli żadnymi środkami czyszczącymi. Tylko letnia woda i czysta nowa gąbka. 
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 12:54:32 wysłane przez Dahaka06 » Zapisane

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 23, 2009, 14:45:08 »

Jeśli wpuszczasz szczepy bakterii, to one są w postaci przetrwalnikowej, ponieważ jest tam cały tlen zużyty i zanim się "odkokonią" i zaczną mnożyć, to może potrwać, więc osobiście nie wierzę w te "24 godziny i można wpuszczać".

Nie chciałbym się wyjadaczom narazić, ale 2 tyg. temu zalewałem nowe akwarium i od początku zastosowałem Nutrafin Waste Control. Po 24 godz. nie było ani NO2 ani No3 i nadal nie ma...

Więc może problem kolegi jest jakiś głębszy.

Pozdrawiam,
Tomek

Pozdrawiam,
Tomek
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 23, 2009, 16:07:02 »

Nie chciałbym się wyjadaczom narazić, ale 2 tyg. temu zalewałem nowe akwarium i od początku zastosowałem Nutrafin Waste Control. Po 24 godz. nie było ani NO2 ani No3 i nadal nie ma...
Więc może problem kolegi jest jakiś głębszy.
Możliwe że masz rację i ja też mam rację. Trudno porównywać dwa akwaria. Zresztą nic nie napisałeś, co jak i kiedy wpuściłeś, jaka była obsada, podłoże itepe itede.

U Dahaka06 rośliny nie funkcjonują i możliwe, że azoty bardzo podskoczyły, bo ani rośliny, ani bakterie nie dają rady. 
Dla mnie jest to niedojrzałość środowiska i ewidentne błędy, a gnijące rośliny się jeszcze dokładają swoją biomasą.

Ja bym wrzucił sporo łatwych w utrzymaniu roślin pływających, jak moczarka, rogatek, a martwe od razu wyrzucił. Szkoda, że nie można telepatycznie, bo mam sporo moczarki na wydanie Undecided
Dahaka06
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Październik 23, 2009, 16:30:42 »

To są parametry mojej wody:
NH3 - 0 mg/l
NO2 - <0,3 mg/l
PH - 9

Wszystko to rośnie na podłożu Aquaclay Ground. Wiem już że mam zbyt wysokie PH, oraz za duże stężenie NO2. Wiem że muszę przede wszystkim podmienić 1/3 wody i sprawdzając testem na pH, zakwasić. Z zakwaszaniem też muszę bardzo uważać, bo im niższe pH tym niższa również twardość węglanowa kH a to ogranicza wzrost roślin. Co jeszcze radzicie?

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Październik 23, 2009, 16:41:40 »

Masz zdecydowanie za wysokie pH, bardzo niebezpieczne, przy takim poziomie jeden błąd i wszystkie rybki idą do WC.
Przy takim pH każdy kamienień jest trujący, bo trujące związki glinu łatwo reagują, a tego testy nie pokażą.
Popatrz dokładnie, co masz w akwarium, co zatwardza wodę? Muszle, kamienie, podłoże bazaltowe?
NO2 też kiepskie, ale to przez niedojrzałość.
Dahaka06
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Październik 23, 2009, 16:45:45 »

No o to chodzi że nie mam żadnych dodatków dekoracyjnych. Może to substrat którego użyłem? Tak jak już pisałem jest to Aquaclay Ground firmy Karel Rataj.

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 23, 2009, 17:08:21 »

Zrób może test pH wody z kranu.
tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Październik 23, 2009, 17:50:54 »

Możliwe że masz rację i ja też mam rację. Trudno porównywać dwa akwaria. Zresztą nic nie napisałeś, co jak i kiedy wpuściłeś, jaka była obsada, podłoże itepe itede.
U Dahaka06 rośliny nie funkcjonują i możliwe, że azoty bardzo podskoczyły, bo ani rośliny, ani bakterie nie dają rady.  
Dla mnie jest to niedojrzałość środowiska i ewidentne błędy, a gnijące rośliny się jeszcze dokładają swoją biomasą.
Ja bym wrzucił sporo łatwych w utrzymaniu roślin pływających, jak moczarka, rogatek, a martwe od razu wyrzucił. Szkoda, że nie można telepatycznie, bo mam sporo moczarki na wydanie Undecided

Właśnie sprawdziłem i niestety NO2 mi podskoczyło, przechwaliłem Sad Nic to, podmiana zrobiona, dodatkowa porcja żwirku amonowego do filtra, Waste Control i podkręcenie powietrza może unormuje sytuację.

Niestety obsadę mam, z chęcią bym potrzymał akwarium aby dojrzało dłużej, ale niestety nie miałem miejsca aby je trzymać dłużej niż kilka dni... całe szczęście obsada żwawo się rusza Smiley jedynie ramirezki są bardziej markotne niż zwykle.

Jak się trafi jakiś felerny listek lub inny śmieć to od razu usuwam, nie dopuszczam aby zgnilizna po kątach leżała.
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 19:30:36 wysłane przez tmaciak » Zapisane

Pozdrawiam,
Tomek
fantasy_0911
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Październik 23, 2009, 18:04:38 »

zanim cokolwiek wpuscisz do paniaka powinno ono dojrzewac okolo 3 tygodni.......
teoretycznie powinno dojrzewac..ale czy w praktyce tak jest?? ja juz chyba z 20 razy robilem restart w akwariach z roznych powodow i zawsze wszytsko bylo ok..woda byla normalnie nalana z kranu filtr z napowietrzaczem aquaela i zadnych bakterii niedawalem...i bylo wszystko ok....moze poprostu rybki sie zestresowaly Roll Eyes albo za duzo tlenu dostaly
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: