Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: grzalka w akwarium  (Przeczytany 2635 razy)
nosalmarcin
Nowy
*

« : Październik 24, 2009, 19:48:46 »

Ostatnio kupilem grzalke z termostatem 50w   25-50l. akwarium ma 20l. w akwarium mialem 5 gupikow. Rano zamontowalem grzalke w akwarium, ustawilem temperature na 24c. grzalka caly czas utrzymywala stala temperature.Ryba nic sie nie dzialo. na noc wylaczylem swiatlo gdy wstalem rano zobaczylem ze wszystkie rybki zdechly a temperatura dalej byla taka sama czyli 24c,dlatego pomyslalem ze to nie jest z powodu grzalki  pomyslalem ze to jakis zbieg okolicznosci to samo powiedzial mi  facet z zoologicznego.wiec kupilem jeszcze dwa gupiki ale sytuacja sie powtorzyla.moje pytsnie jest takie Czy moje rybki zdechly dlatego ze wstawilem grzalke 25-50l do akwarium 20l?HuhHuh?
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #1 : Październik 24, 2009, 19:50:26 »

Raczej nie :/ jakaś wada grzałki może
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 24, 2009, 20:06:03 »

nosalmarcin, a porównałeś temperaturę ustawioną na grzałce z temperaturą na jakimś termometrze akwariowym? Co do grzałek zawsze trzeba się upewniać. Sprawna grzałka dedykowana dla 25-50l nie powinna źle działać w 20l.
Jaką temperaturę miałeś w akwa przed zakupem grzałki? Bo być może zbyt drastycznie się zmieniła? Chociaż to mało prawdopodobny powód.
Być może grzałka nie ma tu na sytuację rybek żadnego wpływu a zawiniły jakieś parametry które zbiegiem okoliczności akurat skoczyły. Sprawdzasz je?

nosalmarcin
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 25, 2009, 09:42:48 »

temperatura byla odpowiednia sprawdzalem na termomoetrze  w akwarium a co do parametrow wody to raczej nie bylo powodem bo gdy kupilem 2 rybki po ty jak mi zdechly tamte ryby wpuscilem je do akwarium ii zyly trzy dni ale bez grzalki a gdy wlozylem grzalke 4 dnia rano nic sie nie dzialo ale na nastepny dzien ryby juz nie zyly.
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 25, 2009, 10:17:22 »

a może grzałka jest nieszczelna i powoduje przebicia pradu do wody w dzien sie pewnie nie zalącza bo sama zarowka w pokrywie pewnie wystarczajaco nagrzeje wode a w nocy gdy sie zalączy to kopie pradem radze odlaczyc grzalke przed wsadzeniem rak do wody

piotrek999
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 25, 2009, 10:19:27 »

A filtr, napowietrzacz? Masz jakieś roślinki  w akwa?
nosalmarcin
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 25, 2009, 10:37:18 »

mam filtr z napowietrzaczem i roslinki
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 25, 2009, 10:56:28 »

a taki podstawowe pytanie jak dlugo dziala akwa Huh? bez parametrow wody ciezko cos powiedziec ale skoro bez grzalki rybki zyly 4 dni a po wlozeniu nagle zdychaja to moze byc cos nie halo z grzalka tak jak pisalem wczesniej

nosalmarcin
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Październik 25, 2009, 11:56:40 »

akwarium mialem jakies poltora roku i oczywzscie ydayalo sie ze ryby zdzchalz ale nie bylo wieksyzch problemow.wcyesniej mialem grzalke bez termostatu i wsyzstko bzlo ok ale gdz kupilem ta z termostatemrzbz yacyelz ydzchac
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 25, 2009, 12:21:08 »

no to chyba problem masz rozwiazany grzalka pewnie jest uszkodzona i kopie pradem  Good !

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: