Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « przeźroczysty śluz na kostce CO2, co to jest ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: przeźroczysty śluz na kostce CO2, co to jest ?  (Przeczytany 1458 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« : Październik 26, 2009, 00:58:04 »

Witam
Od kilku dni mam postawione nowe akwarium i zaobserwowalem cos dziwnego. Na kostce z ktorej lecą bąbelki CO2 zaobserwowałem dziwne przeźroczyste substancje. wygląda to jak jakiś śluz - zupełnie przeźroczysty, nawet widać jak lekko faluje gdy bąbelki wylatują kostki. Wiecie co to moze być?
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 26, 2009, 11:31:34 »

Śluz w którym slimaki składaja jajeczka?

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Gol Anonim
Michał
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 26, 2009, 11:49:42 »

Mam coś podobnego na drabince. Śluz nie jest przeźroczysty tylko bladożółty. Podaje CO2 z bimbrowni, bez "sekcji oczyszczającej" i nie wiem czy czasami odrobina zacieru nie dostała się tam przez wąż. A jakim źródłem gazu Ty dysponujesz?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #3 : Październik 26, 2009, 12:30:06 »

Ślimaki na pewno nie, akwa jest nowe nie widać żadnych ślimaków. Nawet gdyby były to na tyle małe że właśnie ich nie widać więc składać jajeczek nie mogą.

Bimbrownia, bez butelki filtrującej. Ale powierzchnia zacieru jest dużo niżej od wlotu wężyka - więc wątpię, żeby zacier sie wydostawał.
Gol Anonim
Michał
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 26, 2009, 12:41:37 »

U mnie zacier jest na wysokości 2/3 butelki i też wydaje mi się mało prawdopodobne aby dostał się do akwa wężykiem. Ale jednak mamy wspólny mianownik jakim jest źródło CO2.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 26, 2009, 17:34:52 »

Ta galaretka pojawia sie w nowo załozonych akwariach.Sam takie coś miałem na początku na przyssawkach od filtra i grzałki.Usunołem to i już się  więcej nie odnowiło.Nie wiem co to jest dokładnie,ale pisał już ktoś o tym na forum Cheesy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: