Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Biały, zadziwiający i niepokojący osad w akwarium.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Biały, zadziwiający i niepokojący osad w akwarium.  (Przeczytany 26371 razy)
zajmon
Nowy
*

« : Październik 26, 2009, 22:56:07 »

Witam, chciałbym was prosić o rade. Będe bardzo wdzięczny jeśli znajdzie ktoś pare minut by mi odpisać  Wink
moje akwarium 60l  jest zalane wodą od ok 5 tygodni, mniej wiecej po 2 tygodniach po wlaniu wody wpuściłem do niego pierwsze rybki (dzień przed tym dodałem jeszcze preparat sery przypspieszajacy rozwoj bakterii nitryfikacyjnych)
. Jak na razie nie mialem wiekszych problemów z pielęgnacją wnętrza, jednak od ok 1,5 tygodnia zaczął sie pojawiać dziwny osad na szybach. Biały, kłaczkowaty, taki nawet puszysty jak kurz w niektórych miejscach. Po przetarciu łatwo schodzi jedak niebawem znowu zaczyna sie pojawiać. pod koniec zeszłego tygodnia osad pojawił sie również na dnie oraz niekrotych miejscach roslin i korzenia. wyglada to jak warstwa puszystego, białego kurzu. W jednym sklepie zoologicznym powiedziano mi ze to raczej normalne, że młody zbiornik, i że powinno z czasem przejsc. Podobnych opinii doszukałem sie na różnych forach internetowych. Jednak warstwa "kurzu" na dnie zrobiła sie ostatnio dosyć gruba. Byłem dzisiaj w  innym sklepie, tam sprzedawca stwerdzil na najprawdopodobniej jest to jakas pleśń, która powoduje korzeń. Stwiedził że to źle, że go wygotowałem ponieważ korzenie kupione w sklepie sa juz odpowiednio preparowane i ich wygotowanie niszczy w pewien sposob ten zabieg. Powiedzial ze powinno pomoc wyjęcia korzenia, opłukanie go, porządne natarcie solą kuchenna i odstawienie na 24h by nia przesiąknął a w akwarium mam wyłączyć światło na 2 dni, dosypac troche soli i płukać filtr dwa razy dziennie. Z drugiej strony myśle, że brak światła negtywnie wpłynie na rośliny
Prosze o rade, czy jest to waszym zdaniem bardzo niebezpieczne dla rybek, czy bawić sie w masowanie korzenia solą, czy ten problem nie jest aż taki poważny jak mi sie wydaje Wink? bede wdzieczny za jakies wskazówki.
przesyłam w załączeniu dwa zdjecia by lepiej zobrazować moj problem Smiley
http://img39.imageshack.us/i/dsc04079n.jpg/
http://img3.imageshack.us/i/dsc04078a.jpg/

Jeżeli zdarzyło sie że wybrałem do tego postu nieodpowiedni dział, przymknijcie oko, naprawde nie mam zlych zamiarów Wink Jestem świeżym użytkownikiem.
pozdrowienia
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Październik 26, 2009, 22:59:45 »

Za mocno nie karmisz? I jakie masz pH?
zajmon
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 26, 2009, 23:04:22 »

na poczatku chyba rzeczywiscie za dużo im jeść dawałem ale ostatnio uważam żeby rybki wszystko zjadały i jak najmniej pokarmu zostawało.

pomiarów parametrów wody jeszcze robiłem :/ zbyt kwasowy czy zbyt zasadowy odczyn moze mieć wplyw na taki stan rzeczy ?
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 26, 2009, 23:53:00 »

Według mnie w kwaśniejszym środowisku rzadziej się takie rzeczy trafiają, można jeszcze dać garbniki i zobaczyć, czy nie zniknie dziadostwo.
A jak często karmisz? I co tam masz w tym akwarium, a jaką ma pojemność?
zajmon
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 27, 2009, 00:13:30 »

dwa razy dziennie rano i popołudniu daje im suchy pokarm, ostatnio tak co drugi dzień daje też trzeci posiłek w postaci takich larw przezroczystych w kształcie pałeczek,  nie pamietam jak sie nazywają (trzyma sie je w lodówce). z reguły zjadają wszystko w kilka minut po wrzuceniu pokarmu
akwarium ma niecałe 60 l
w środku 10 neonów inessa, 3 molinezje, 3 danio pręgowane, bojownik i zbrojnik niebieski.  Zbrojnikowi wrzucam na wieczór pokarm w postaci połowy tabletki.

wspomniany wcześniej korzeń, jaks trawka i dosyć ładnie rozrośniety orzech wodny (hygrophila corymbosa) tworzą flore w zbiorniku

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #5 : Październik 27, 2009, 00:28:44 »

Tak nawiasem to troszkę za mały zbiornik na zbrojnika i molinezje, spotkałem się z czymś takim u znajomego on twierdził że to są glony ale szczerze powiedziawszy nie wiem sam czy można brać tą informacje pod uwagę gdyby było lepsze foto
najprawdopodobniej jest to grzyb który w jakiś sposób znalazł dogodne warunki na rozrośnięcie się, jednak co do kwesti pozbycia się go, przychodzi mi na myśl tylko metoda mechaniczna
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2009, 00:31:54 wysłane przez asagoth » Zapisane

zajmon
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 27, 2009, 09:28:29 »

Tak nawiasem to troszkę za mały zbiornik na zbrojnika i molinezje

Pewnie i tak, widać sprzedawca w sklepie w którym je kupowałem ma jakies super tolerancyjne ryby bo gdy pytałem o ich preferencje i podalem mu warunki mojego zbiornika, twierdził ze nie widzi przeciwwskazań   ;]

postaram sie dzisiaj po poludniu dodac jakies zdjecie o lepszej jakości, chociaż wydaje mi się ze na zdjeciu do którego prowadzi drugi link dosyć wyraźnie widać te kłaki siedzące na dnie.

dzięki za zainteresowanie
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 27, 2009, 11:50:16 »

Ja bym wyczyścił mechanicznie (odessał), dał jakieś garbniki, choćby wywar z zielonej herbaty i pilnował karmienia, żeby nie było żadnych odpadków.
Popatrz jeszcze czy filtr rusza wodę z całej głębokości akwarium, czy nie ma przy dnie takiego zastoiska.
zajmon
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Październik 27, 2009, 14:08:58 »

a czy korzeń nie jest już sam w sobie wystarczającym źródłem garbników ?
z filtrem tez jest w ostatnim tygodniu gorzej, co 3 dni musze go czyścić bo sie zapycha zupełnie...
tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 27, 2009, 14:41:56 »

Podepnę się pod temat. Coś bardzo podobnego wyrasta mi na jednym szczebelku drabinkowego dyfuzora CO2 (i całe szczęście tylko tam). Przetrwało mycie w ciepłej bieżącej wodzie, więc jak dziś zauważyłem, że znowu odrasta wyjąłem dyfuzor i wrzuciłem do roztworu zieleni malachitowej.

Jak myślicie, wystarczy? Ile czasu potrzymać, dzień, dwa?

Pozdrawiam,
Tomek
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Październik 27, 2009, 14:56:40 »

a czy korzeń nie jest już sam w sobie wystarczającym źródłem garbników ?
z filtrem tez jest w ostatnim tygodniu gorzej, co 3 dni musze go czyścić bo sie zapycha zupełnie...
Korzeń wygotowany kilka razy i stary, więc nie musi mieć garbników.
Tak się zastanawiam nad Twoim akwarium i tmaciak'a. Może to nie jest żaden grzyb, tylko jakiś rodzaj sinic?
Warto  by było zrobić testy.
tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Październik 27, 2009, 15:25:41 »

Jak pisałem w innych postach, mam akwarium na "dotarciu" i monitoruję codziennie, utrzymuje się wciąż dość wysoki poziom NO2 i NO3, ale nie tragicznie: NO3 - 25, NO2 - 1, GH - 8, KH - 7, PH - 7 - 7.5.

To białe coś występuje tylko i wyłącznie na dyfuzorze CO2, czyli w miejscu gdzie zapewne PH jest dużo niższe, pomiary przeprowadzam w środku akwarium.

Pozdrawiam,
Tomek
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 27, 2009, 16:11:18 »

A może to jest jakieś cudo z bimbrowni? Może warto jednak zamontować drugą butelkę jako filtr, jak w "książkowej" wersji na forum?
tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Październik 27, 2009, 17:13:18 »

W zasadzie jest to możliwe, gdyż mam oryginalny zestaw Nutrafin CO2 System ale karmiony Dr. Oetkerem Smiley Oczywiście dodałem zaworek zwrotny, ale poza tym CO2 nie "filtruję".

Pochodzi teraz chwilę z kostką "nadwótlenkowującą" zobaczę co się będzie działo.

Pozdrawiam,
Tomek
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 27, 2009, 17:32:29 »

Żeby bimber wyszedł czysty, to trzeba go dobrze filtrować. To samo się tyczy CO2. Podczas fermentacji oprócz alkoholu etylowego i dwutlenku węgla pojawia się cała masa innych związków lotnych, które są wiązane w drugim pojemniku w wodzie. Może te "glony", czy czort wie co to jest, znalazły sobie odpowiednią pożywkę?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: