Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Biały, zadziwiający i niepokojący osad w akwarium.
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Biały, zadziwiający i niepokojący osad w akwarium.  (Przeczytany 26394 razy)
zajmon
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Październik 27, 2009, 18:15:28 »

sprawdzałem dzisiaj parametry wody u mnie. pH rzeczywiście wysokie- prawie 8...
tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Październik 27, 2009, 19:14:08 »

Może te "glony", czy czort wie co to jest, znalazły sobie odpowiednią pożywkę?

Jak się dyfuzor odkazi to dodam filterek w postaci dodatkowej butelki, dam znać czy pomogło.

Pozdrawiam,
Tomek
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #17 : Październik 27, 2009, 22:42:39 »

zajmon ja bym Ci proponował podnieść temperaturę do 31°C podmień 50 % wody, doładuj dodatkowe napowietrzanie i dobry filtr często czyszczony pH obniż do 6,0.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
zajmon
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Październik 27, 2009, 23:08:40 »

dzięki za rade, jak najlepiej bezpiecznie obniżyć pH ?
31 stopni moze sie rybom nie spodobać , musiałbym jej na czas tej operacji przerzucić do innego zbiornika, zastosuje chyba ten manerw w osatateczności, gdy rzeczywiscie te mniej radykalne nie pomogą Wink.
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #19 : Październik 28, 2009, 00:17:25 »

Tym rybom co masz temperatura nie przeszkodzi znacząco ale tak jak piszesz lepiej je przenieść bo tak znaczne gwałtowne obniżenie pH może je unicestwić ponadto po co mają przechodzić te zabiegi . Jeżeli chcesz się tego pozbyć to proponuję zrobić wszystko co napisałem, ale to propozycja Ty decydujesz. Przydało by się poczytać o chemii wody jaką masz twardość węglanową? Bo to istotny czynnik przy zakwaszaniu, przyjmuje się że twardość węglanowa nie może być większa niż 1°n, wyższa twardość węglanowa powoduje że taki zabieg jest nieskuteczny na dłuższą metę ale na tą pleśń powinno wystarczyć chwilowe zakwaszenie.  Możesz przepuścić wodę przez torf, ale nie pierwszy lepszy tylko tak zwany torf wysoki. Możesz też zastosować :
AQUACID pH MINUS
TORFIN + QUEREX razem.
 I tak jak pisał Muchomorek przy podmianie wody usuń to odmulaczem.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #20 : Październik 28, 2009, 15:23:19 »

AQUACID pH MINUS
TORFIN + QUEREX razem.

AQUACID pH MINUS  - podasz do wody fosfor
TORFIN + QUEREX razem. -podasz do wody fosfor
Efekt piękne glony.
Nie znając kh będziesz lał lał i lał a glony będą rosły i rosły i rosły.

margin
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Październik 28, 2009, 19:27:32 »

AQUACID pH MINUS
TORFIN + QUEREX razem.

AQUACID pH MINUS  - podasz do wody fosfor
TORFIN + QUEREX razem. -podasz do wody fosfor
Efekt piękne glony.
Nie znając kh będziesz lał lał i lał a glony będą rosły i rosły i rosły.
Nie sztuka krytykować, sztuką jest znaleźć rozwiązanie droga alu.
PS. Widzę, że Drago działa na Ciebie jak płachta na byka, nie szarżuj na oślep, bo się po prostu ośmieszasz.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #22 : Październik 28, 2009, 19:36:18 »

Rozwiązanie jest bardzo proste i bez żadnego kombinowania z zakwaszaniem - CZAS - usuwać mechanicznie i czekać z czasem przestanie się pojawiać , zbrojnik też z chęcią powinien to wyjeść w ciągu kilku dni.
PS. Widzę, że Drago działa na Ciebie jak płachta na byka, nie szarżuj na oślep, bo się po prostu ośmieszasz.
PS: a ja widzę że Ty jesteś osobistym ''body guard-em'' Drago Good !

margin
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Październik 28, 2009, 19:41:55 »

Po prostu doceniam jego wiedzę i szanuję jego zdanie, bo mi jeszcze woda sodowa nie uderzyła do głowy i nie uważam, że wiem wszystko  Cheesy

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #24 : Październik 28, 2009, 19:56:29 »

A wracając do tematu, to chciałbym wiedzieć, co to jest?
Przeszukałem objawy na kilkunastu stronach i bez rezultatu.
Mam jeszcze znajomego biologa od roślin wodnych, mogę się zapytać, ale potrzebne jest dobre zdjęcie. Jak nie da rady, to został jeszcze Profesor, jako tzw. ostatnia deska ratunku.
W jeziorze na takie niewiadomoco robi się wapnowanie i z reguły jest po sprawie.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #25 : Październik 28, 2009, 20:34:46 »

Po prostu doceniam jego wiedzę i szanuję jego zdanie, bo mi jeszcze woda sodowa nie uderzyła do głowy i nie uważam, że wiem wszystko  Cheesy
Mrgin odróżniaj  info atlasowe  i ulotkowe a wiedzę zdobytą. Drago nawet składu leku nie zna tyle że wyczta w info że zawiera miedź........... Nie zna nawet substancji czynnych a te głownie działają . Więc jaka to fachowość ?
To na marginesie To nie krytyka a uwaga.( oczywiście uwaga dla fachowca z atlasem )

Muchomorek ten nalot może być też o podłożu bakteryjnym. Można spróbować tą galaretę włożyć do słoika i potraktować nadmanganian potasu (dostępny w aptece ) I poczekać na efekt.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2009, 20:40:21 wysłane przez ala » Zapisane

margin
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Październik 28, 2009, 20:48:14 »

"Muchomorek ten nalot może być też o podłożu bakteryjnym. Można spróbować tą galaretę włożyć do słoika i potraktować nadmanganian potasu (dostępny w aptece ) I poczekać na efekt."

A przepraszam alu, jakiego efektu się spodziewasz oprócz tego, że galaretka zrobi się różowa  Huh
Już wiem ! Będzie ładnie wyglądać  Good !

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #27 : Październik 28, 2009, 20:53:35 »

A takiego że zniknie jeśli jest o podłożu bakteriologicznym. Proste i logiczne.
Twoja wypowiedź nic nie wnosi do wątku Margin a ponad to cwaniakujesz jak by Ci zszedł make-up ze złości Smiley
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2009, 20:58:50 wysłane przez ala » Zapisane

zajmon
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Październik 28, 2009, 23:11:05 »

używałem już wczesniej soli akwarystycznej z nadmanganianem potasu, nie pomagało.
Wyjąłem wczoraj korzeń i porządnie wymoczyłem i obsypałem NaCl. do akwarium dodałem zielonej herbaty i zredukowałem oświetlenie. Dzisiaj po powrocie do domu widze progres: kłakowaty osad na dnie zmienił barwe na brązową, zmniejszyła sie jego ilość, zbija sie chyba w takie gęsciejsze kupki i odrywa od dna. Jutro wyczyszcze zbiornik mechanicznie, odmule dno i wsadze z powrotem korzeń i bede liczył ze problem nie wróci.
Kh u mnie w wodzie jest wysokie, zdecydowanie za wysokie mierzyłem wczoraj i wyszlo mi ok 15. ale testem papierkowym wiec licze sie z duzym marginesem błedu.
Wiec jak przy takim wysokim kh obniżac pH Smiley?
zajmon
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Październik 28, 2009, 23:24:09 »

nie wiem czy dobrze odczytałem wartość, w każdym razie na kolorach wzorcowych do których przyrównałem moj papierek testowy ewidentnie widnieje smutna buźka czyli kh (total alkalinity) za wysokie ;]
GH, czyli twardość wody tez mam wysoką, w granicach 300 [17].  powinienem w związku z tym podjąć jakies radykalne działania?
Będe wdzieczny za pomoc
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: