Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Mar22 Malawi [126l]  (Przeczytany 8224 razy)
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #45 : Listopad 08, 2009, 13:25:05 »

Napisałem co o tym myśle... a pan Kaczmarek nie jest dla mnie żadnym autorytetem ponieważ jedna książka to nie wszystko a ludzie są omylni lub poprostu piszą głupoty. Ślepa wiara w to co wszędzie napiszą nie jest dobrym pomysłem można się podpierać ale nie jedną książką a kilkoma i do tego własnym doświadzczeniem i wtedy jest to już jakaś podstawa do dyskusji. Wiesz ile sprzecznych, błędnych informacji można wyczytać w tego typu pozycjach?? Uwierz mi że nie każdy kto piszę nawet książke musi mieć racje a żeby odkryć że nie ma wystarczy logicznie pomyśleć... Ja nie musze nic udowadniac nikomu, i czy ja jestem akwarystą czy miłośnikiem lotnictwa to jest mało ważne poprostu chciałbym otworzyć oczy na to że nie wszędzie piszą dobrze. Trzymałeś już zbrojniki z malawii??
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2009, 13:28:38 wysłane przez asagoth » Zapisane

Mar22
Nowy
*

« Odpowiedz #46 : Listopad 08, 2009, 13:32:32 »

Napisałem co o tym myśle... a pan Kaczmarek nie jest dla mnie żadnym autorytetem ponieważ jedna książka to nie wszystko a ludzie są omylni lub poprostu piszą głupoty. Ślepa wiara w to co wszędzie napiszą nie jest dobrym pomysłem można się podpierać ale nie jedną książką a kilkoma i do tego własnym doświadzczeniem i wtedy jest to już jakaś podstawa do dyskusji. Wiesz ile sprzecznych, błędnych informacji można wyczytać w tego typu pozycjach?? Uwierz mi że nie każdy kto piszę nawet książke musi mieć racje a żeby odkryć że nie ma wystarczy logicznie pomyśleć... Ja nie musze nic udowadniac nikomu, i czy ja jestem akwarystą czy miłośnikiem lotnictwa to jest mało ważne poprostu chciałbym otworzyć oczy na to że nie wszędzie piszą dobrze. Trzymałeś już zbrojniki z malawii??

trzymałem gibicepsa, co nie było najlepszym pomysłem bo on dorasta do 50 cm, ale żadnych szkód nie było...
ale ja też chciałbym powiedzieć, że wolę wierzyć takiemu człowiekowi co opublikuję książke, aniżeli takiemu co zakłada sobie konto na forum (na którym może wypowiadać się nawet dziecko, które umie pisać) oczywiście bez urazy... Smiley

no ale dość tych waśni

pochwale się, że przed nie lada chwilą doszło do kopulacji moich podopiecznych  Good !

Malawi 126L
Czarne wody 25L
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #47 : Listopad 08, 2009, 13:37:14 »

Jak uważasz chętnie bym podyskutował bo mam pare argumentów ale skoro tak wolisz to ok wyjdzie w praniu ale nie po mies czy dwóch....

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #48 : Listopad 08, 2009, 17:24:20 »

To tak jak w większości sklepów akwarystycznych - według sprzedawcy Bojownika można trzymac nawet w szklance, pawiookie w 100l akwa itd....
No argumentem jest że on siedzi w tym kilka lat i na pewno się na tym zna i trzeba go słuchać.
Jeśli na 100 książek w kilku pojawi sie jakaś informacja sprzeczna z pozostałymi to gdzie jest racja ? W tych 3 czy w tych 97 ?
Przychylam ssię za asagoth.

pochwale się, że przed nie lada chwilą doszło do kopulacji moich podopiecznych
Gratuluje... zostałes wujkiem
Tylko mały wyjątek... ryby się trą a nie kopulują   Grin
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2009, 17:26:42 wysłane przez pietach » Zapisane

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Mar22
Nowy
*

« Odpowiedz #49 : Listopad 08, 2009, 19:25:53 »

To tak jak w większości sklepów akwarystycznych - według sprzedawcy Bojownika można trzymac nawet w szklance, pawiookie w 100l akwa itd....
No argumentem jest że on siedzi w tym kilka lat i na pewno się na tym zna i trzeba go słuchać.
Jeśli na 100 książek w kilku pojawi sie jakaś informacja sprzeczna z pozostałymi to gdzie jest racja ? W tych 3 czy w tych 97 ?
Przychylam ssię za asagoth.

pochwale się, że przed nie lada chwilą doszło do kopulacji moich podopiecznych
Gratuluje... zostałes wujkiem
Tylko mały wyjątek... ryby się trą a nie kopulują   Grin

no tak tylko wybrales niestety zle porownanie, bo sprzedawca w sklepie chce byle sprzedac byle zarobic kase
a jaki by mial cel autor ksiązki? oszukac nas i przy tym pogrzebac swoj autorytet jako akwarysty ? nie wydaje mi sie...

mozesz mi odpowiedziec na jedno proste pytanie...  kogo mam posluchac ... pisze na wielu forach i na kazdym mowia inaczej.. jedni mowia ze mam zla obsade bo dla pyszczakow to za malo inni mowia, ze jest rewelacyjna wprost idealna do tego litrazu, ponadto wypowiadaja sie ludzie ktorzy nie maja 1 czy 10 postow, ale naprawde na forum sa zasluzeni... wiec jak mi to wytlumaczysz?

Malawi 126L
Czarne wody 25L
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #50 : Listopad 08, 2009, 20:59:52 »

mozesz mi odpowiedziec na jedno proste pytanie...  kogo mam posluchac ... pisze na wielu forach i na kazdym mowia inaczej.. jedni mowia ze mam zla obsade bo dla pyszczakow to za malo inni mowia, ze jest rewelacyjna wprost idealna do tego litrazu, ponadto wypowiadaja sie ludzie ktorzy nie maja 1 czy 10 postow, ale naprawde na forum sa zasluzeni... wiec jak mi to wytlumaczysz?

Co do obsady do konketnego akwarium nie ma idealnie sztywnych zasad (tak myslę).
To że podaje się że na jeden harem powinno być akwa o długości min 80cm to jak ktoś ma zbiornik 75cm ( np ja ) juz nie może mieć pyszczaków?
Ja mimo, że mam akwa ciut poniżej niż na styk (113litrów, 75 cm długości) tez trzymam pyszczaki (yellowki), mam świadomość, że to ciut za małe akwa ale nie mogłem sie powstrzymać od ich posiadania - ale mam powód by jak najszybciej przejść na większy zbiornik.
Miejsca ma dużo - w planie mam akwa o długości 400cm i pojemności 1500 litrów ale finanse chwilowo powstrzymują ten projekt.
Wiadomo, w 100-150 litrach nie bedzie się trzymać 30szt ryb o wielkości 20cm.

Myślę, że co do obsady trzeba troszke się kierować logiką.
Skoro zbrojniki mieszkaja kilkanaście tyś km od pyszczaków (nie są sąsiadami) mają troszke inny tryb życia, lubią inna wodę (dodatek drewna) to lepiej ich nie mieszać razem a tym bardziej nie zagęszczać zbiornika który już jest na styk.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Mar22
Nowy
*

« Odpowiedz #51 : Listopad 08, 2009, 21:37:49 »

Co do obsady do konketnego akwarium nie ma idealnie sztywnych zasad (tak myslę).
To że podaje się że na jeden harem powinno być akwa o długości min 80cm to jak ktoś ma zbiornik 75cm ( np ja ) juz nie może mieć pyszczaków?
Ja mimo, że mam akwa ciut poniżej niż na styk (113litrów, 75 cm długości) tez trzymam pyszczaki (yellowki), mam świadomość, że to ciut za małe akwa ale nie mogłem sie powstrzymać od ich posiadania - ale mam powód by jak najszybciej przejść na większy zbiornik.
Miejsca ma dużo - w planie mam akwa o długości 400cm i pojemności 1500 litrów ale finanse chwilowo powstrzymują ten projekt.
Wiadomo, w 100-150 litrach nie bedzie się trzymać 30szt ryb o wielkości 20cm.

Myślę, że co do obsady trzeba troszke się kierować logiką.
Skoro zbrojniki mieszkaja kilkanaście tyś km od pyszczaków (nie są sąsiadami) mają troszke inny tryb życia, lubią inna wodę (dodatek drewna) to lepiej ich nie mieszać razem a tym bardziej nie zagęszczać zbiornika który już jest na styk.

a dlaczego nie odpowiedziałeś mi na pytanie?

Malawi 126L
Czarne wody 25L
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #52 : Listopad 08, 2009, 22:23:15 »

kogo mam posluchac ... pisze na wielu forach i na kazdym mowia inaczej.. jedni mowia ze mam zla obsade bo dla pyszczakow to za malo inni mowia, ze jest rewelacyjna wprost idealna do tego litrazu, ponadto wypowiadaja sie ludzie ktorzy nie maja 1 czy 10 postow, ale naprawde na forum sa zasluzeni... wiec jak mi to wytlumaczysz?

ilu akwarystów tyle zdań na dany temat... często w książkach zdarzają się różne i odmienne informację nt. danej ryby czy zagadnienia, tak samo zdarza się na forach, nie wspominając już o opisach ryb na niektórych stronach. Kogo słuchać? Opierać się na własnym doświadczeniu, książkach dopiero później necie.

Co do zbrojnika, jeśli chodzi o wymagane parametry to górna granica ph wynosi jeśli dobrze pamiętam 8, zakres tolerowanej twardości też jest dość spory, także jeśli chodzi o ten aspekt to może być, pozostaje kwestia drewna jako źródła błonnika, zagęszczenia zbiornika no i tego czy opłaca się mieszać afrykę z ameryką...

p.s. jakie masz parametry wody w akwa?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Mar22
Nowy
*

« Odpowiedz #53 : Listopad 09, 2009, 15:05:31 »

kogo mam posluchac ... pisze na wielu forach i na kazdym mowia inaczej.. jedni mowia ze mam zla obsade bo dla pyszczakow to za malo inni mowia, ze jest rewelacyjna wprost idealna do tego litrazu, ponadto wypowiadaja sie ludzie ktorzy nie maja 1 czy 10 postow, ale naprawde na forum sa zasluzeni... wiec jak mi to wytlumaczysz?

ilu akwarystów tyle zdań na dany temat... często w książkach zdarzają się różne i odmienne informację nt. danej ryby czy zagadnienia, tak samo zdarza się na forach, nie wspominając już o opisach ryb na niektórych stronach. Kogo słuchać? Opierać się na własnym doświadczeniu, książkach dopiero później necie.

Co do zbrojnika, jeśli chodzi o wymagane parametry to górna granica ph wynosi jeśli dobrze pamiętam 8, zakres tolerowanej twardości też jest dość spory, także jeśli chodzi o ten aspekt to może być, pozostaje kwestia drewna jako źródła błonnika, zagęszczenia zbiornika no i tego czy opłaca się mieszać afrykę z ameryką...

a co zrobić gdy jest się początkującym akwarystom? nasłuchać się różnych głupot na forach?

pH 7,8
dH 9

Malawi 126L
Czarne wody 25L
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #54 : Listopad 09, 2009, 15:21:29 »

a co zrobić gdy jest się początkującym akwarystom? nasłuchać się różnych głupot na forach?

pH 7,8
dH 9

Myśleć logicznie...

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #55 : Listopad 09, 2009, 16:35:29 »

pH 7,8
dH 9

weryfikować info zbierane na forach

no i:

Myśleć logicznie...

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Mar22
Nowy
*

« Odpowiedz #56 : Listopad 09, 2009, 16:54:43 »

pH 7,8
dH 9

weryfikować info zbierane na forach

no i:

Myśleć logicznie...

to jak mam weryfikować opinie na forach jak na każdym piszą co innego?

myśleć logicznie? a skąd miałbym wiedzieć, że np nie można łączyć molinezji z pyszczakiem? mam to wyczytać z ich wyglądu?

Malawi 126L
Czarne wody 25L
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #57 : Listopad 09, 2009, 17:07:36 »

Wystarczyło by pochodzenie które pociągneło by dalej myślenie w kierunku tego jak tam one mają i już masz klarowną sytuacje że nie...
Cały czas mam wrażenie że myślisz że ja uważam że nie warto sugerować się książkami, warto owszem ale w tej której tytuł podałeś jest błędna informacja na temat zbrojników , wyobrażasz sobie zbrojnika zebre z dorosłymi crabro?? A to też zbrojnik w końcu... i gdyby przyjmować na ślepo tego typu zapiski to człowiek by tego biednego zbrojnika tam puścił, warto jest myśleć nawet jeśli twoje domysły skłaniają się do obalenia teori największego ichtiologa, bo on tak jak i ty mógł się mylić a ty tak samo jak i on możesz mieć racje i dowieść ją zebranymi dowodami...
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2009, 17:19:54 wysłane przez asagoth » Zapisane

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #58 : Listopad 09, 2009, 20:49:35 »

piszą i będą pisać i to jest normalne, czego Ty chcesz panaceum na wszystko? - nie ma czegoś takiego, specjaliści w książkach też prezentują odmienne poglądy na dane aspekty akwarystyki i tak jest w każdej dziedzinie, jednak na czymś trzeba się opierać, dla mnie najbardziej wiarygodnym źródłem wiedzy są książki a net traktuję jako dodatkowe źródło. Tak czy inaczej do wszystkiego trzeba podchodzić z dystansem.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Mar22
Nowy
*

« Odpowiedz #59 : Listopad 09, 2009, 21:25:06 »

piszą i będą pisać i to jest normalne, czego Ty chcesz panaceum na wszystko? - nie ma czegoś takiego, specjaliści w książkach też prezentują odmienne poglądy na dane aspekty akwarystyki i tak jest w każdej dziedzinie, jednak na czymś trzeba się opierać, dla mnie najbardziej wiarygodnym źródłem wiedzy są książki a net traktuję jako dodatkowe źródło. Tak czy inaczej do wszystkiego trzeba podchodzić z dystansem.

to niech ktoś mi nie pisze uwag, z powodu iż trzymam zbrojnika z pyszczakami

Malawi 126L
Czarne wody 25L
Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  

Skocz do: