Mar22
Nowy
|
|
« Odpowiedz #15 : Październik 29, 2009, 10:34:26 » |
|
dla zbrojnika za ciasne akwa, dla giętkozęba trza by sprawdzić bo nie jestem pewien, btw obydwie ryby to nie malawi. Poza tym baniak fajnie się prezentuję.
"Giętkozęby spotykane są przede wszystkim w wodach Afryki równikowej, w dorzeczu takich rzek jak Niger czy Kongo, w dorzeczu Jeziora Czad, w Wielkich Jeziorach Afrykańskich (przede wszystkim Jezioro Wiktorii, Jezioro Tanganika) oraz w Jeziorze Malawi." - cytat z wikipedii A co do gibbicepsa to w najbliżesz przyszłości postaram się go oddać zgoda ale ten opis dotyczy ogółu giętkozębów, natomiast jeśli chciałbyś poświecić więcej czasu na poznanie ryby, którą hodujesz to w tejże samej wikipedii znajdziesz info, iż Twój giętkoząb cętkowany występuje endemicznie w Tanganice http://pl.wikipedia.org/wiki/Gi%C4%99tkoz%C4%85b_c%C4%99tkowanyAkurat mój giętkoząb nie jest cętkowany, tylko tak napisałem bo jego wygląd jest zbliżony do Niego nawet jeżeli zyje w Tanganice to i tak parametry wody są bardzo zbliżone więc nie ma żadnych przeciwskazać w trzymaniu go z malawijskimi pysiami
|
|
|
|
Malawi 126L Czarne wody 25L
|
|
|
Mar22
Nowy
|
|
« Odpowiedz #16 : Październik 29, 2009, 10:55:41 » |
|
mi się podoba szczególnie ułożenie kamieni powedz czy zauważyłeś agresje pyszczaków wobec świderków?? podaj tez parametry wody ja bym na twoim miejscu dodał jakiś filtr wewnętrzny myślę że sam kubełek to za mało na takie akwa
Jezeli chodzi o swiderki sa one w stanie nienaruszonym.. caly czas siedza zakopane w podlozu, wyjda na jakis czas, ale zapewniam ze pysie sie nimi zbytnio nie interesuja jezeli chodzi o parametry do dH wody wynosi ok 9 a pH 7,8 mysle, ze narazie filtr wewnetrzny jest zbedny, woda jest krystalicznie czysta, nie ma zadnych "brodow' w akwarium kubelek jest jak narazie do max 250l czyli mozna powiedziec nawet 'za duzy' na ten litraz... narazie swietnie sobie radzi
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #17 : Październik 29, 2009, 17:38:10 » |
|
Akurat mój giętkoząb nie jest cętkowany, tylko tak napisałem bo jego wygląd jest zbliżony do Niego nawet jeżeli zyje w Tanganice to i tak parametry wody są bardzo zbliżone więc nie ma żadnych przeciwskazać w trzymaniu go z malawijskimi pysiami tak czy inaczej warto byłoby ustalić, która to odmiana co by wiedzieć chociażby jak duży rośnie - daj sobie fotę do identyfikacji, druga sprawa to by nie wprowadzać ludzi w błąd - nazwa giętkozęba czy nazwa wątku - malawi, może wygląda to na czepianie się ale ja np. lubię "porządek" skoro nazywamy coś malawi to mamy tam ryby z malawi, jeśli bw to ryby z bw itd. itp.
|
|
|
|
|
|
|
Mar22
Nowy
|
|
« Odpowiedz #18 : Październik 31, 2009, 16:05:12 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
macciek
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #19 : Październik 31, 2009, 17:00:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
pietach
|
|
« Odpowiedz #20 : Październik 31, 2009, 19:32:45 » |
|
Ten anubias na środku kamienia dziwnie wygląda - lepiej by było jakby był wciśnięty w szczeline pomiędzy dwa kamienie.
|
|
|
|
Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ? Puszka szprotek i flaszka.
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #21 : Listopad 01, 2009, 12:41:58 » |
|
czym wysypałeś dno? piasek, drobny żwir?
|
|
|
|
|
|
|
natka43
Zainteresowany
Uwielbiam gupiki
|
|
« Odpowiedz #22 : Listopad 01, 2009, 13:09:54 » |
|
Ha ha ha ha i poraz drugi bardzo ładne akwarium:)
|
|
|
|
|
|
|
dilayla
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #23 : Listopad 01, 2009, 14:49:56 » |
|
bardzo ładne pyszczaśne akwarium a jakie masz podłoże? to piasek kwarcowy?
|
|
|
|
Jostein Gaard Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
|
|
|
Mar22
Nowy
|
|
« Odpowiedz #24 : Listopad 01, 2009, 18:28:52 » |
|
jest to zwykły piasek rzeczny
|
|
|
|
|
|
|
dilayla
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #25 : Listopad 01, 2009, 18:34:05 » |
|
a czy on nie jest zasssssysany przez filtr?a czy piasek rzeczny to taki z budowy?xD
|
|
|
|
Jostein Gaard Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
|
|
|
Mar22
Nowy
|
|
« Odpowiedz #26 : Listopad 01, 2009, 18:36:12 » |
|
nie jest on dość grubej granulacji dlatego nie jest zasysany w żadnym stopniu tak można tak powiedzieć, ale jest to najodpowiedniejszy dla ryb z Malawi, ponieważ taki prosty piach u nich występuje, w odcieniu szarości i nie za bardzo biały, bo wtedy pysie by się stresowały
|
|
|
|
|
|
|
dilayla
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #27 : Listopad 01, 2009, 18:39:45 » |
|
a jak myślisz może on być do mojej nowej tanganiki?
|
|
|
|
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec
Siberian Husky
|
|
« Odpowiedz #28 : Listopad 01, 2009, 18:47:01 » |
|
To akwarium ma swój styl i charakter superrr
|
|
|
|
45 l XxX-gupiki z młodymi 5-kiryski pstre 35l W planach muszlowce ---------------
|
|
|
Mar22
Nowy
|
|
« Odpowiedz #29 : Listopad 03, 2009, 15:10:08 » |
|
a jak myślisz może on być do mojej nowej tanganiki?
pewnie, że tak nie radzę stosować białego, ponieważ od jego powierzchni odbija się światło i to jest bardzo stresujące dla ryb a woreczek takiego piachu z zoologicznego kosztuje 3 zł
|
|
|
|
|
|
|
|