Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Biała pleśń!  (Przeczytany 18561 razy)
parad0x
Zainteresowany
**

« : Październik 30, 2009, 10:31:00 »

Zaraz po zalaniu nowego zbiornika (dosłownie parę godzin) woda mi zmętniała a na następny dzień pojawił się biały śluz (pleśń Shocked) nie wiem... Wywaliłem wszystko wyczyściłem do zera i wsadziłem na nowo i nic to nie dało wszystko znów się tym pokryło! Następnie zaciemniłem zbiornik na 3 dni i też to nic nie dało. Najpierw osiadło na korzeniach później na żwirku. Co robić ? Co to może być?

Wybaczcie jakość zdjęć ale może to coś pomoże  Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy

Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 30, 2009, 13:49:15 »

Wlacz filter, zalatw jakies slimaki, u mnie  te rzeczy poradzily sobie z takim syfem w okolo 10 dni
parad0x
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 30, 2009, 14:11:47 »

Filtr nic nie daje tak samo jest w filrze woda tez taka metna a i ten syf siedzi stale na korzeniach sciagne go dzis i zobacze podmienie wode
zajmon
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 30, 2009, 18:25:13 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/woda/bialy-zadziwiajacy-i-niepokojacy-osad-w-akwarium/  zobacz wątek założony przeze mnie pare dni temu, wydaje mi sie że miałem cos takiego jak Ty ale na mniejsza skale. wymoczyłem i nacierałem korzeń porzadnie w soli kuchennej a podczas nieobecności korzenia w zbiorniku dolałem wywar z zielonej herbaty i na dwa dni wyłączyłem światło. Biały oasd zbrązowiał, zbił sie w takie kupy gęstsze i zaczął sie sam odrywać. wciągnąłem to wszystko odmulaczem, Jak na razie jest dobrze, pomogło.  Mam nadzieje że nie wróci Wink
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #4 : Październik 30, 2009, 19:33:52 »

Wygotuj korzeń w wodzie (kilka godz.), resztę zdezynfekuj np. w MFC i dobrze wypłucz i zacznij od nowa.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
parad0x
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 31, 2009, 12:21:37 »

Nie mam takiego gara zebym je zmiescil moczylem te 2 korzenie w wrzadku i soli w wannie ! Narazie jest ok wyczyscilem wszystko jeszcze raz i nalalem nowa wode !! Powiedzcie mi jeszcze czy folia kanapkowa szkodzi na wodzie?  Chciałbym ją użyć przy filtrze. 
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #6 : Październik 31, 2009, 12:50:54 »

Folia spożywcza na pewno ma atest PZH, więc nie szkodzi. Tylko po co ona w filtrze?  Shocked
parad0x
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 31, 2009, 12:56:39 »

Moj filtr zewnetrzny juz do nowych nienalezy Koszyki sa juz nieszczelne a wiadomo zeby byla dobra filtracja woda przeplywa od najnizszego do najwyszego a u mnie pomiedzy koszykami byly niewielkie szczelinki. Wiec owinolem poskladane koszyki folia tak zeby woda miala jedna moliwosc przeplywu Smiley
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Październik 31, 2009, 16:02:58 »

Ja mam to zawsze w każdym nowym zbiorniku. Po jakimś czasie samo znika, można oczywiście oczyczczać trochę ze względów estetycznych.
Z moich obserwacji wynika, że jest to jakiś rodzaj pleśni który występuje gdy jeszcze nie ma równowagi biologicznej. Jak akwarium dojrzeje to powinno samo zejść.
zajmon
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Październik 31, 2009, 21:04:26 »

Ja mam to zawsze w każdym nowym zbiorniku. Po jakimś czasie samo znika, można oczywiście oczyczczać trochę ze względów estetycznych.
Z moich obserwacji wynika, że jest to jakiś rodzaj pleśni który występuje gdy jeszcze nie ma równowagi biologicznej. Jak akwarium dojrzeje to powinno samo zejść.

po jakim czasie mniej wiecej Ci to znika?Wink
parad0x
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 01, 2009, 11:15:05 »

U mnie narazie nic sie niedzieje wtedy odrazu byl ogien z plesna. Roznica w tym a w tamtym to to ze bardzo mocno napowietrzam zbiornik Caly czas jade z napowietrzaczem!
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Styczeń 06, 2010, 12:37:06 »

Życie zmusiło mnie do restartu zbiornika< gdyż przegrałam walkę z zakwitem i rośliny mi zgniły>... Teraz doszło u mnie do tego samego problemu. Czy pozbyłeś się już tego czegoś??
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2010, 12:39:01 wysłane przez Smerfcio » Zapisane
M G
NIE NABIJAĆ POSTÓW
Zainteresowany
**

gg: 12084964

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 09, 2010, 00:58:43 »

Witam
Zauważyłem dziś coś w rodzaju białej pleśni na kamykach
nie mam pojęcia od czego Huh
czy od ziemi która znajduje się pod piaskiem Huh
czy może od mix'a który podaje paletkom Huh

Czegoś takiego jeszcze nie widziałem,
to nie takie coś jak na korzeniach u kolegi,
to wygląda jak pleśń na chlebie Embarrassed

Historia mojego zbiornik przedstawiona jest w tym temacie:
 http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/m-g-240l/30/

Proszę Pomóżcie tu chodzi o życie
 Cry  Cry  Cry  Cry  Cry  Cry  Cry  Cry  Cry  Cry  Cry  Cry  Cry  Cry  Cry
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2010, 01:00:24 wysłane przez M G » Zapisane

Cool I'm your Master Cool

http://www.akwa-pasja.pl

papa Pozdrawiam [/color
Jaroe
Zainteresowany
**

Nie jestem najleprzy

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 09, 2010, 09:43:26 »

wystarczy mocno napowietrzać wode a samo zejdzie  no i są jeszcze środki grzybobujcze (ja nie miałem tego problemu ale są ksiąrzki Smiley Wink Cheesy Grin Angry Sad Shocked Cool Huh Roll Eyes Tongue Embarrassed Lips Sealed Undecided Kiss Cry Wściekły Marzyciel Afro papa Good ! heh heh)

Precz ze sztucznotą w akwarium !!!
(nie lubie np.statków i gupich zamków)
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 09, 2010, 10:02:22 »

Napowietrzanie raczej nie ma tutaj nic do rzeczy. Masz świeżą wodę i tyle. Jak dożeje to problem zniknie.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: