Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 16
  Drukuj  
Autor Wątek: Pysia [200l] Początki przygody  (Przeczytany 48820 razy)
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #165 : Styczeń 25, 2010, 11:47:22 »

Sprzedaj mi je. Cena nie gra roli Cheesy
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #166 : Styczeń 25, 2010, 12:53:46 »

Sprzedaj mi je. Cena nie gra roli Cheesy

Nie ma sprawy Smiley Ja już bym z chęcią zaczynała tworzyc nowy baniak  Grin Oczywiscie jakbym miała na to środki....
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #167 : Styczeń 25, 2010, 16:24:56 »

i baniak wyglada dziwnie  Embarrassed
Co ty, nie tak zle, bardzo fajnie Grin

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #168 : Styczeń 25, 2010, 19:29:11 »

A jak ty te liście do akwa przygotowałaś? Bo świetnie wyglądają  Wink
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #169 : Styczeń 26, 2010, 11:39:56 »

I roślina której nie umiem sklasyfikować...

Ammania gracilis

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #170 : Styczeń 29, 2010, 21:40:11 »

i baniak wyglada dziwnie  Embarrassed

Co ty, nie tak zle, bardzo fajnie Grin

Tak było przed przycinką Wink
A jak ty te liście do akwa przygotowałaś? Bo świetnie wyglądają  Wink

A gotuję chwilkę i wrzucam Wink
I roślina której nie umiem sklasyfikować...

Ammania gracilis

A nie nasaea pedicellata? Raczej to ona Wink Łodyga jest bardzo gruba - wręcz zdrewniała Wink

Fotki dzisiejszego baniaka Smiley

Przybył filtr RO, bo mi zmienili ujęcie wody i zaczął kamień z kranu lecieć. Z powodu zmiany z miękkiej wody na twardą bimbrownia przestała spełniać swoją role....  Czekam aż do sklepu dojdą butle CO2 i kupuję zestaw. Nie ma sie co bawić dalej w bimberek.
No i przeszłam całkiem na sole.... Na razie rozgryzam je Wink
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #171 : Styczeń 29, 2010, 22:13:44 »

A czy idzie takie cudenko zrobic w 76? Postaram sie Wink

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #172 : Luty 01, 2010, 09:51:54 »

A nie nasaea pedicellata? Raczej to ona Wink

To możliwe. Te rośliny są do siebie dość podobne.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Rafał86
Nowy
*

« Odpowiedz #173 : Luty 01, 2010, 14:16:57 »

No no akwarium naprawdę robi wrażenie gratujuję!!!
Mam małe pytanko odnośnie siarczanu potasu mianowicie czy gdy zaczęłaś go stosować kondycja roślin i ich wzrost poprawiły sie dużo bardziej?
Ja sam zamierzam dodawać K2SO4 przy podmianach jednak u mnie priorytetem jest mocniejsze światło. Pozdrawiam. papa
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #174 : Luty 04, 2010, 00:08:27 »

Masz cudeńko akwa Cheesy.Nieżle rośnie zielsko. Też bym takie chciał Embarrassed. pozdrawiam jesteś wzorem dla innych Pysia

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
franus1
Nowy
*

« Odpowiedz #175 : Luty 05, 2010, 21:08:49 »

Piękne masz te akwarium  Smiley
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #176 : Luty 09, 2010, 19:14:00 »

A czy idzie takie cudenko zrobic w 76? Postaram sie Wink
Da. Ale musiałbys się naprawdę postarać Wink Nie tak jak teraz...
A nie nasaea pedicellata? Raczej to ona Wink

To możliwe. Te rośliny są do siebie dość podobne.
Wiem Wink
No no akwarium naprawdę robi wrażenie gratujuję!!!
Mam małe pytanko odnośnie siarczanu potasu mianowicie czy gdy zaczęłaś go stosować kondycja roślin i ich wzrost poprawiły sie dużo bardziej?
Ja sam zamierzam dodawać K2SO4 przy podmianach jednak u mnie priorytetem jest mocniejsze światło. Pozdrawiam. papa
Zaczęłam go stosować jak zauważyłam braki na roślinach. I tak- pomógł Smiley
A przy mocniejszym świetle to CO2 konieczne Wink I konkretne nawożenie a nie samo K2SO4 Wink  A światełka mam 0,7W/1L. I nie stosuję całego Wink Wystarczy jak świecę 78W .... Jak podłączę 138 razem to biedne Pstrażenice od razu uciekaja na środek baniaka Wink No i mimo to, roślinki są czerwone i rosną pieknie Smiley

Piękne masz te akwarium  Smiley
Dzięki Smiley

Zielsko rośnie. Wczoraj wycięłam baniak i zrobiłam z niego łysiaka  Grin Absolutnie jest do niczego nie podobny.  No i korci mnie coraz bardziej na totalne przemeblowanie  Embarrassed Taki mały restart.  Bo inaczej bym to teraz poukładała.  Dzisiaj nawet omalże nie wyszorowałam drugi baniak i nie zalałam wodą. Dla ryb na przechowanie.... Powstrzymała mnie niemoc. Tzn nie dałabym rady go przenieść sama  Wink
Na razie wiec baniak bezpieczny  Grin
A! Doszedł zestaw CO2 zamiast bimbrowni. Lecę zrobić aktualizacje.

« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2010, 19:22:44 wysłane przez Pysia » Zapisane
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #177 : Luty 09, 2010, 19:47:54 »

Jeszcze raz napiszę super akwa  Wink

Ps:Jak ci się podoba moje?Wstawiłem fotki.

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #178 : Luty 10, 2010, 00:33:42 »

Nie mogę się doczkac twojego akwa po przycince. Ciekawy masz system wymiany częściwej wody tak co 2 dni to nie za często?

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #179 : Luty 10, 2010, 10:39:50 »

Jeszcze raz napiszę super akwa  Wink

Ps:Jak ci się podoba moje?Wstawiłem fotki.
Byłam Smiley
Nie mogę się doczkac twojego akwa po przycince. Ciekawy masz system wymiany częściwej wody tak co 2 dni to nie za często?
Fotki mam, ale w aparacie  Embarrassed Muszę najpierw poprzegrywać na płyty te co są w komputerze, bo już miejsca nie mam  Grin

Co do systemu wymiany wody to:
Zmieniło mi się ujęcie wody. I nagle z kranu zaczął lecieć kamień. Moje krewetki pierwsze podniosły larmo.  Następnie pojawiły się pojedyńcze nitki. No i zrobiłam wtedy testy....
Okazało się, ze moja cudowna kranówka jest be, co zaburzyło kompletnie wszystko w baniaku. No bo w twardej wodzie rozpuszczalność CO2 jest dużo mniejsza, niz w miękkiej. Bimbrownia przestała wydalać....
Jako że zestaw do CO2 kosztuje dużo, to pierwsze co uczyniłam to zakup filtra RO i aby rybom nie zrobić szoku to podmieniałam codziennie 10% wody aż do ustabilizowania parametrów- czyli do powrotu tego co było. Ze zbiciem pH już tak prosto nie było, bo jak wiadomo woda z filtra RO ma twardości zerowe, ale pH neutralne- czyli 7. W miedzyczasie uskładałam na zestaw CO2 i teraz reguluję nim pH.

A podmiany zaczęłam robić często, bo mój tata dawno temu hodował rybki. I rosły mu cudnie maluchy i nie były " szczurkami". Zapytałam co robił aby mieć takie osiągnięcia. Powiedział, że teraz ludzie robią dziwne rzeczy bo maja testy. A dawniej podstawą było aby utrzymać czystość w baniakach . Karmić często i obficie i robic podmiany co dwa dni. Nawet do 30%.  I że wystarczyło tego zaniedbać a młodzież od razu przestawała rosnąć....
To mnie przekonało, bo pamiętam rozmowy jego z kolegami i te pochwały, ze ma prawie 100% wychowalność młodych Wink
Porozmawiałam sobie wtedy z drugim hodowcą rybek ( hoduje lat 50+ ) i powiedział to samo. Tylko dodał, ze nie należy zaniechać podmian. Jak juz sie to robi, to robi a nie raz tak a raz nie Wink A ze praca nie jest rzecza od której uciekam to podmieniam Wink
Moje obserwacje?
Mam same młode rybki. Urosły znacznie w bardzo krótkim czasie. Mam największe kiryski pstre- większe niz hodowca od którego kupiłam. Moje pstrążenice przerosły swoje cm  Grin Pielęgniczki INki są sporych rozmiarów jak na ten gatunek ( w trakcie miesiaca 2 cm przyrostu! ) . Ryby są ruchliwe, ciekawskie i tryskają zdrowiem Smiley  A krewetki mnożą się na potęge. Gdyby nie polowania ryb na nie, to miałabym już klęske robalową  Wink Na razie mam ich ponad 200 szt. Przypominam, że dokładnie 4,5 miesiaca temu wpusciłam 10 szt takich po 1 cm Wink  Jeszcze kiryski. Notorycznie się tra. Neony też raz mi się wytarły.  I podejrzenie pada na otoski, bo znalazłam niezidentyfikowaną ikre na liściach i szybach. Nie była to kiryskowa, bo tą już znam na pamięć ( naście razy kiryski mi się tarły juz). Oczywiscie została skonsumowana  Grin

Nie bójmy się częstych podmian. Tylko żeby były regularne Wink
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 16
  Drukuj  

Skocz do: