Na dodatek ta dżungla rośnie na 2x30W
O widzisz, a ja już miałam pytać na forum czy takie standardowe oświetlenie do zbiornika na ziemi ogrodowej wystarczy, a teraz już nie muszę
Po co chcesz dokładać światła jeśli tak ładnie wszystko ci rośnie? Przy mocniejszym świetle jeszcze się jakieś glony pojawią i będzie problem.
Ja nie mam ziemi.... Jakbym miała to byłby wypas
A roślinki rosną bo wszystkie są proste w uprawie. A chcę dodać kilka fajniejszych a pozbyć się chwastów. Powoli się pozbywam ich zreszta
Wczoraj obdarowałam znajomych sporą iloscią i dzisiaj jedni ludzie też dostali trochę wraz z korzeniem tym największym. Akwarium nagle zrobiło się puste
Liposarcus Pardalis też poszedł do większego domu. Nareszcie nie będzie musiał się przeciskać przez roślinność. I nie będzie jej wywalał
Korzeń będzie mu słuzył i przypominał poprzedni dom
Akwa teraz wygląda tak:
Oczywiście to okres przejściowy. Znikną zwartki sprzed wielkiej kępy mchu a na ich miejsce chcę posadzic Didiplis Diandra. Pośrodku planuję dosadzic Limnophile aromatice ( mam 4 malutkie sadzonki i rosną dobrze, tylko na zielono) a na przodzie glosie. Te roslinki jednak potrzebują światła....
Zniknie całkiem rogatek, większa część zwartek, moczarka, itp. Chcę na ich miajse zasadzić heterki jeszcze i rotalki gren. Planowo mają byś same fajne roślinki. Ale to potrwa.... Najpierw swiatełko, potem CO2 na początku z bimbrowni itd. Pewnie baniak będzie za pól roku wyglądał tak jak chcę
No to pięknie
A wszyscy tak marudzą,że 0,5W na litr to minimum,a u Ciebie tak ładnie rośnie i jakoś 0,5W nie ma
Mnie się wydaje, że to światło to troszkę przereklamowane
Nie będę miała dużego przecież. Świecić będzie podstawowo 2x39W T5 przez 12 godz. a dodatkowo przez 4-5 godz 2x30W T8( bez odbłyśników) . Nie będzie ful swiatła
Nadal skromnie, tylko lepiej dla roślin lubiących światło
Jako że chora bym była jakbym czegoś choć ciutkę nie zmieniła, to dzisiaj zbiornik chwilowo przed wymyśleniem co dalej wygląda tak:
Jak w kalejdoskopie