Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 16
  Drukuj  
Autor Wątek: Pysia [200l] Początki przygody  (Przeczytany 48811 razy)
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Listopad 09, 2009, 13:09:18 »

Piękna dżungla się z tego robi  Good ! dodałaś już oświetlenie czy nadal masz tylko te 2x30W?
Na dodatek ta dżungla rośnie na 2x30W Wink I ani grameczka niteczki czy innych glonów Wink  Jedyne glony jakie mam to na korzeniu który kupiłam na początku z zaszczepionym mchem. I jest calutki czas w takim stanie. Ale to dziwny glon. Tak jakby gałęzatka, tylko troszeczkę.
A światełko mam juz kupione, W domu od piatku. Tylko nie ma mi kto go założyc.... Sama nie potrafię Sad
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #31 : Listopad 09, 2009, 20:47:38 »

Na dodatek ta dżungla rośnie na 2x30W
O widzisz, a ja już miałam pytać na forum czy takie standardowe oświetlenie do zbiornika na ziemi ogrodowej wystarczy, a teraz już nie muszę Smiley Po co chcesz dokładać światła jeśli tak ładnie wszystko ci rośnie? Przy mocniejszym świetle jeszcze się jakieś glony pojawią i będzie problem.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Leśny
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Listopad 09, 2009, 22:56:11 »

No to pięknie  Grin A wszyscy tak marudzą,że 0,5W na litr to minimum,a u Ciebie tak ładnie rośnie i jakoś 0,5W nie ma  Good !

Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Listopad 10, 2009, 00:17:07 »

Na dodatek ta dżungla rośnie na 2x30W

O widzisz, a ja już miałam pytać na forum czy takie standardowe oświetlenie do zbiornika na ziemi ogrodowej wystarczy, a teraz już nie muszę Smiley Po co chcesz dokładać światła jeśli tak ładnie wszystko ci rośnie? Przy mocniejszym świetle jeszcze się jakieś glony pojawią i będzie problem.

Ja nie mam ziemi....  Jakbym miała to byłby wypas Wink
A roślinki rosną bo wszystkie są proste w uprawie. A chcę dodać kilka fajniejszych a pozbyć się chwastów. Powoli się pozbywam ich zreszta Wink Wczoraj obdarowałam znajomych sporą iloscią i dzisiaj jedni ludzie też dostali trochę wraz z korzeniem tym największym. Akwarium nagle zrobiło się puste  Grin Liposarcus Pardalis też poszedł do większego domu. Nareszcie nie będzie musiał się przeciskać przez roślinność. I nie będzie jej wywalał  Cheesy Korzeń będzie mu słuzył i przypominał poprzedni dom Wink
Akwa teraz wygląda tak:

Oczywiście to okres przejściowy. Znikną zwartki sprzed wielkiej kępy mchu a na ich miejsce chcę posadzic Didiplis Diandra. Pośrodku planuję dosadzic Limnophile aromatice ( mam 4 malutkie sadzonki i rosną dobrze, tylko na zielono) a na przodzie glosie. Te roslinki jednak potrzebują światła....
Zniknie całkiem rogatek, większa część zwartek, moczarka, itp. Chcę na ich miajse zasadzić heterki jeszcze i rotalki gren. Planowo mają byś same fajne roślinki. Ale to potrwa.... Najpierw swiatełko, potem CO2 na początku z bimbrowni  itd. Pewnie baniak będzie za pól roku wyglądał tak jak chcę Wink
No to pięknie  Grin A wszyscy tak marudzą,że 0,5W na litr to minimum,a u Ciebie tak ładnie rośnie i jakoś 0,5W nie ma  Good !

Mnie się wydaje, że to światło to troszkę przereklamowane Wink Nie będę miała dużego przecież. Świecić będzie podstawowo 2x39W T5 przez 12 godz. a dodatkowo przez 4-5 godz 2x30W T8( bez odbłyśników) . Nie będzie ful swiatła Wink Nadal skromnie, tylko lepiej dla roślin lubiących światło Wink
Jako że chora bym była jakbym czegoś choć ciutkę nie zmieniła, to dzisiaj zbiornik chwilowo przed wymyśleniem co dalej wygląda tak:

Jak w kalejdoskopie  Grin
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2009, 21:51:24 wysłane przez Pysia » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Listopad 10, 2009, 23:30:00 »

imo nie kombinuj za dużo ze światłem etc. skoro wszystko ładnie hula to po co to zmieniać? baniak prezentuje się piknie i tak trzymaj nie zmieniaj za dużo co by rybcie się nie złościły. papa

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #35 : Listopad 14, 2009, 18:40:54 »

imo nie kombinuj za dużo ze światłem etc. skoro wszystko ładnie hula to po co to zmieniać? baniak prezentuje się piknie i tak trzymaj nie zmieniaj za dużo co by rybcie się nie złościły. papa

Pokombinuję, bo wywalam chwasty i zaczynam sadzić ambitniejsze zielsko Wink  A zmiany następują powoli. No...może jak na zbiornik 2 miesięczny to ciut szybciej niz wolno Wink  Na rybki uważam.

Nowe fotki po kolejnych zmianach. Niedużych, ale jednak Wink

Dzisiaj po raz pierwszy dodałam mikro i makro przy podmiance. Oczywiscie mniej niz zalecane. Chciałam najpierw to zrobić bo hydrophila corymbosa ma widoczne braki żelaza a w  tym tygodniu  przybędzie światełka Wink
Oczywiscie kolejne zmiany w planach Wink

kottom
Nowy
*

« Odpowiedz #36 : Listopad 14, 2009, 21:58:08 »

każdy się uczy, ale twoje początki robią wrażenie, powodzenia
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Listopad 14, 2009, 22:18:45 »

każdy się uczy, ale twoje początki robią wrażenie, powodzenia
Za szybko wystartowałam. Na szczęście z obsadą nie zrobiłam będu Wink A to byłoby najgorsze.
Podstawowy błąd jaki popełniłam to podłoże. Powinnam kupić AS __ czarne.... 
Aranżacja...  Chaos... Dużo  wody upłynie zanim to ogarnę Wink
A rodzice uczyli:  " Jak coś robisz, to rób najlepiej jak się da" Wink  A w przypadku żywych stworzeń nie ma miejsca na pomyłki....
margin
Bywalec

« Odpowiedz #38 : Listopad 14, 2009, 22:41:38 »

Co chcesz, ładne masz to podłoże, pasuje do roślin i klimatu zbiornika, teraz każdy ma czarne, Twoje nie jest takie oklepane. Piękny masz ten zbiornik, nie zmieniaj w nim za dużo, daj działać naturze.

Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #39 : Listopad 14, 2009, 23:58:12 »

Co chcesz, ładne masz to podłoże, pasuje do roślin i klimatu zbiornika, teraz każdy ma czarne, Twoje nie jest takie oklepane. Piękny masz ten zbiornik, nie zmieniaj w nim za dużo, daj działać naturze.
To nie chodzi o " ładność" podłoża. Jednak ADA czy AS II są podłożami przy których  dużo łatwiej się prowadzi rośliny Wink Przy żwirku ciągle muszę kombinować z kulkami do podłoża i myśleć, czy już dokładać czy jeszcze i gdzie... Dużo prosciej jest prowadzić roślinniek ( a mam nadzieję ze baniak taki będzie) na dobrym podłożu.
A  w baniczku zmiany będą. Duze nie, bo  nie po mojej myśli jest szkodzić obsadzie i niszczyć roślinność. Na przód  przyjdzie troszkę glosi, rogatek, moczarka, nurzaniec, zwartki, hydrophila corymbosa i kabomba sobie pójdą  a  na ich miejsce dosadzę poprzycinane hydrophile polysperme, rotale, limnophile i hetercie Wink  Na miejsce  wewnętrznego filtra przyjdzie  kubełkowy ( ale to w grudniu...no i tak musi pochodzic przez miesiac z wewnętrznym) , a na jego miejsce  dosadzę z  kolei poprzycinane hydrokotyle.
Z planowanych roślin nie mam tylko glosi Wink Reszta  się rozrasta.
Filtr wewnętrzy daje radę. To widać gołym okiem i po parametrach  wody. Ale mam dosć wyciągania go  co tydzień do czyszczenia.

Przycięłam mech i jest paskudny  Sad Od środka jest   okropnie brazowy i to teraz widać . Odrośnie ładny  zieloniutki?
margin
Bywalec

« Odpowiedz #40 : Listopad 15, 2009, 09:14:51 »

Powodzenia w realizacji planowanych zmian, widzę że prowadzisz je rozsądnie i celowo. Filtr wewnętrzny jest istotnie wkurzający, a mech odrośnie poczekaj papa

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #41 : Listopad 15, 2009, 21:55:08 »

Tylko jak podłączysz kubełek to nie wywalaj od razu wewnętrznego.
Przy Panu Wandalu glosi to ja jakoś u ciebie nie widzę Cheesy

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #42 : Listopad 15, 2009, 23:48:45 »

Powodzenia w realizacji planowanych zmian, widzę że prowadzisz je rozsądnie i celowo. Filtr wewnętrzny jest istotnie wkurzający, a mech odrośnie poczekaj papa
Dzięki Smiley
Tylko jak podłączysz kubełek to nie wywalaj od razu wewnętrznego.
Przy Panu Wandalu glosi to ja jakoś u ciebie nie widzę Cheesy
Przecież pisałam wyzej, że i tak musi kubełek przez miesiąc pochodzić z wewnętrznym Wink
A  Pana Wandala nie ma od 9 dni. Jest w nowym, większym domu Smiley

Mam pecha Sad Zakupiłam zestaw oświetleniowy. dzisiaj przyszli znajomi żeby mi to załozyć. I okazało się, ze obie świetlówki T5 są uszkodzone  ;( Obie maja wgniecione do srodka styki!!  Jestem załamana, bo ani ja ( na 1000000000000%) , ani na pewno w transporcie nie uszkodzilismy tego. Ciekawe czy facet mi przysle nowe Sad No i to potrwa zanim dojda te  i on odeśle... Mam nadzieje, ze postawi się w dobrym świetle i  uwzględni reklamacje a nie zacznie wymyślać ze to niby ja. Bo naprawde nie ja je uszkodziłam Sad
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Listopad 16, 2009, 12:51:02 »

A nie sprawdzałaś oświetlenia przy kurierze?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #44 : Listopad 16, 2009, 13:17:36 »

A nie sprawdzałaś oświetlenia przy kurierze?
Sprawdziłam. Paczka była cała a świetlówki niby ok. Ja się na tym nie znam, a w obu styki były tak samo....  Dopiero wczoraj znajomy uświado,mił mnie, że tak byc nie powinno Sad
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 16
  Drukuj  

Skocz do: