Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 16
  Drukuj  
Autor Wątek: Pysia [200l] Początki przygody  (Przeczytany 48843 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #45 : Listopad 16, 2009, 13:25:20 »

Szkoda. Mam nadzieję, że sprzedawca uwzględni reklamację.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Leśny
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #46 : Listopad 16, 2009, 18:15:29 »

Sad Jak obie świetlówki mają wgniecione styki to musiało coś się stać w transporcie,żeby takie coś zrobić to paczka musiała spaśc z dość dużej wysokości lub same świetlówki komuś wypadły uderzając stykami o podłogę  Cry Może gość będzie wporzo i uwzględni reklamację  Cheesy

Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #47 : Listopad 16, 2009, 18:31:09 »

W transporcie niemożliwe. Były bardzo solidnie zapakowane. Mnie też nie spadły, bo ja jak z jajkiem.... I gość nie okazał się wporzo  Wściekły
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #48 : Listopad 16, 2009, 20:55:57 »

gość nie okazał się wporzo
Oo... szkoda. Ja też się nie znam na takich ustrojstwach i do każdego podchodzę jak pies do jeża (obwąch*ę w daleka).Daj na niego namiary, będziemy go omijać z daleka Angry
A  Pana Wandala nie ma od 9 dni. Jest w nowym, większym domu
Jak mogłaś się pozbyć mojej ulubionej rybki? Cheesy

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #49 : Listopad 16, 2009, 22:50:53 »

gość nie okazał się wporzo
Oo... szkoda. Ja też się nie znam na takich ustrojstwach i do każdego podchodzę jak pies do jeża (obwąch*ę w daleka).Daj na niego namiary, będziemy go omijać z daleka Angry
A  Pana Wandala nie ma od 9 dni. Jest w nowym, większym domu
Jak mogłaś się pozbyć mojej ulubionej rybki? Cheesy
Namiary dałam na PW.
A rybka była biedna, bo się musiała wciąż przeciskać Wink Teraz ma mase wolnego miejsca do pływania i korzeń swój własny do chowania Wink

Jutro ogołocę zbiornik z roślin  Grin Będzie brzydko i łyso. Zanim zarośnie to troszkę minie. Pozbywam się chwastów Wink Musza zrobić miejsce bardziej ambitnym roślinkom.
daqua
Nowy
*

126l Ogólne

« Odpowiedz #50 : Listopad 18, 2009, 21:10:23 »

Bardzo ładny baniaczek. Super zarosnięty i fajnie dobrane rosliny. Tak trzymaj, powodzenia  Smiley

126 l - ogólne
Zapraszam do komentowania
 http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22264.0
Seba297
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #51 : Listopad 19, 2009, 08:59:13 »

Super akwarium Pozdrawiam masz rękę do tego  Good !
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #52 : Listopad 19, 2009, 18:29:22 »

Bardzo ładny baniaczek. Super zarosnięty i fajnie dobrane rosliny. Tak trzymaj, powodzenia  Smiley

Dzięki Smiley
On mam nadzieję będzie ładny... Za jakiś czas Wink
Super akwarium Pozdrawiam masz rękę do tego  Good !

Dzięki Smiley Jak wstawię fotki ogołoconego baniaka przed dosadzaniem i przycinką, to wszyscy zmienią zdanie  Grin W jednych miejscach aż po niebo rośliny a w innych- gołe połacie żwirku  Cheesy

Dzisiaj nastała jasność Smiley Czyli doszły dwie świetlówki T5 Grolux 39W i Aquastar 39W, które na razie będą swiecone przez 12 godz. jako jedyne. Następnie po tygodniu powolutku będę najpierw godzinkę doświetlać 2x30W 865 w samo południe. Docelowo 2x39W mają świecić 12 godz., a 2x30W 5 godz. dziennie Smiley
W sobotę spróbuję wymodzić bimbrownie do tego Wink

19.11.09r.
Jest okropnie Smiley Miałam nie pokazywać, ale to ma być dziennik powstawania i zmian zbiornika, więc pokażę Wink  Zmieni się szybciutko na lepsze. Plan jest w trakcie wykonywania Wink Efekty mam nadzieję będą za jakiś czas zadowalające...

21.11.09r.

Lewa strona zaczyna być jako tako. Przód na srodku też Wink

Roślinki przy lepszym świetle dostały kolorków

Ale niestety pojawiły się też glony nitkowe.....
Zmniejszam czas świecenia i kupuję EasyCarbo. A  w środę stawiam bimbrownie. Zobaczymy....
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2009, 19:17:41 wysłane przez Pysia » Zapisane
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #53 : Listopad 21, 2009, 19:39:08 »

Jest okropnie
eee... jakie tam okropnie... Jest super! A jak się jeszcze wszystko rozrośnie to będzie super - gąszcz Smiley
U mnie też się pojawiły wszelakie glony jak zwiększyłam oświetlenie i nie chcą zniknąć Wściekły Walczę już z nimi tyle czasu, że chyba zrobię restart i wszystko zmienię. U mnie chyba bimbrownia nie wyrabia i obawiam się że przy twoim 200l baniaczku też może nie wystarczyć. Nie myślałaś nad profesjonalnym zestawem do CO2? Przy 200l taki zestaw ma rację bytu, bo przy moich 72l to trochę szkoda kasy Wink

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #54 : Listopad 21, 2009, 20:28:42 »

Jest okropnie
eee... jakie tam okropnie... Jest super! A jak się jeszcze wszystko rozrośnie to będzie super - gąszcz Smiley
Mam nadzeję że będzie...
U mnie też się pojawiły wszelakie glony jak zwiększyłam oświetlenie i nie chcą zniknąć Wściekły Walczę już z nimi tyle czasu, że chyba zrobię restart i wszystko zmienię. U mnie chyba bimbrownia nie wyrabia i obawiam się że przy twoim 200l baniaczku też może nie wystarczyć. Nie myślałaś nad profesjonalnym zestawem do CO2? Przy 200l taki zestaw ma rację bytu, bo przy moich 72l to trochę szkoda kasy Wink

Na razie nitki zauważyłam dopiero po zrobieniu fotki i oglądaniu jej w powiększeniu.  Pobiegłam patrzeć " pod lupą" i są!! Na nieszczęście zrobiłam przed fotkami podmiankę i dodałam mikro, makro i potas.... Do tego minęło dwa miesiące, więc poszły w podłoże kulki FE+. Jakbym nitki wczesniej zobaczyła, to wlałabym sam potas.
Bimberek musi być na razie. Myśleć to ja myślę o profesjonalnym zestawie CO2, ale pieniążki jak i manna z nieba nie spadają Sad
Na razie zmniejszam czas świecenia i pewnie za 3 dni zrobię kolejną, sporą podmianke wody. No i ściaganie reczne tego co uda mi się zobaczyc.  Mam zamiar też zamówić EasyCarbo i pomyśleć nad zieloną herbatką. W chwili obecnej pewnie wystarczyłyby kosiarki, ale mam typowe rybki Ameryki i tak ma zostać.  Nie pasuja mi kosiarki. Boję się, że potem ich nie wyłapię  Wściekły
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #55 : Listopad 21, 2009, 23:10:11 »

Bardzo ładne akwa Wink Jak na początek przygody, to jest naprawdę nieźle i masz do tego rękę, na pewno będzie coraz lepiej. Ja niestety od marca w swojej 250-tce wciąż coś zmieniam, walczę z glonami i nie mam odwagi jej do tej pory pokazać.
Super, że pokazałaś jak wygląda akwa oświetlone tylko Sylwanią Grolux + Sylwanią Aquastar. Zastanawiałem się, czy nie zrobić u siebie takiego oświetlenia (+ Phlips 865)  jednak nie za bardzo podoba mi się to podoba. Trochę za bardzo "cukierkowate", nie w moim guście. Chyba jednak zdecyduję się na Aqarelle + Philips 865 lub 965.
A jak spisuje się Tobie filtr JBLe900 ? Taki sam posiadam w swoim akwa , ale nie mam porównania do innego, więc trudno mi wypowiedzieć się na jego temat. Widzę, że u Ciebie jest woda kryształ. Czy stosujesz standardowe wkłady ?
Przy takim litrażu i oświetleniu  jakie będziesz teraz miała ( 200L, 2x39W + 2x30W) to raczej bez ciśnieniowego zestawu CO2 to się nie obędzie. Poza tym jestem ciekawy jak będziesz nawoziła przy takim akwa HT.
Powodzenia, pozdrawiam  papa

Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #56 : Listopad 21, 2009, 23:39:02 »

Bardzo ładne akwa Wink Jak na początek przygody, to jest naprawdę nieźle i masz do tego rękę, na pewno będzie coraz lepiej. Ja niestety od marca w swojej 250-tce wciąż coś zmieniam, walczę z glonami i nie mam odwagi jej do tej pory pokazać.
Dzięki Smiley Staram się jak mogę. Teraz jakbym zalewała baniak to już wiedziałabym jaką chcę aranżacje i JAK JĄ WYKONAĆ! Bo choć troszke wiedziałam, to wykonanie musiało poczekać aż nabiorę praktyki osobiście Wink
A niteczki też sie pojawiły....
Super, że pokazałaś jak wygląda akwa oświetlone tylko Sylwanią Grolux + Sylwanią Aquastar. Zastanawiałem się, czy nie zrobić u siebie takiego oświetlenia (+ Phlips 865)  jednak nie za bardzo podoba mi się to podoba. Trochę za bardzo "cukierkowate", nie w moim guście. Chyba jednak zdecyduję się na Aqarelle + Philips 865 lub 965.
Też mi sie cukierkowość nie podoba. Na dodatek nienawidzę różowego koloru  Grin Ale po wyczytywaniu miliona postów, analizie kilku milionów akwariów pieknych roślinnych z super wypasionymi roślinkami jednak doszłam do wniosku że nie to cp MNIE się podoba, tylko to co roślinkom Wink Mam 2x865 i guzik daja tak naprawde roslinom. Dopiero Aquastar i Grolux dały kopa i wybarwienie Wink
A jak spisuje się Tobie filtr JBLe900 ? Taki sam posiadam w swoim akwa , ale nie mam porównania do innego, więc trudno mi wypowiedzieć się na jego temat. Widzę, że u Ciebie jest woda kryształ. Czy stosujesz standardowe wkłady ?
No właśnie doczytałeś, że jest, a tam pisze ze będzie dopiero JBLe900. Po nastepnej wypłacie... Ta woda kryształ jest na filtrze wewnętrznym Wink Parametry też stabilne Wink  Po odmulaniu dna czy sadzeniu roslin malutka godzinka i już po sprawie- woda kryształ. Fotka ostatnie robiona 10 minut po podmiance i totalnej demolce baniaka od środka ( przesadzanie, dosadzanie przyciętych roslin). Wink
Przy takim litrażu i oświetleniu  jakie będziesz teraz miała ( 200L, 2x39W + 2x30W) to raczej bez ciśnieniowego zestawu CO2 to się nie obędzie. Poza tym jestem ciekawy jak będziesz nawoziła przy takim akwa HT.
Na razie bimberek pójdzie.  Brak drobnych w portfelu... A 2x39W świeci jako podstawa. 2x30W docelowo 5 godz. tylko Wink  Co za duzo to niezdrowo Wink
Co do nawożenia to się uczę. Patrzę uważnie na roslinki i jak zauwazam jakieś objawy to wertuję net i dodaję to co znalazłam  Grin Ale to uciążliwe. Chyba przejdę na PGC itd.  Metoda EI jednak jest zbyt zawikłana jak dla zielonej Wink
Powodzenia, pozdrawiam  papa
Pozdrawiam Smiley
[/quote]
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2009, 23:41:01 wysłane przez Pysia » Zapisane
Antosia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #57 : Listopad 22, 2009, 10:09:20 »

Witaj Pysiu.
Właśnie trafiłam do Twojego wątku i zamierzam często tu  zaglądac  Ależ masz piękne akwa. Idealnie zagospodarowane,roślinki cudne i zdrowiutkie. Bardzo podoba mi się,że dla Ciebie liczy się przede wszystkim dobro pupili (czytałam o kryjowkach pod korzeniem),a dopiero potem- co pasuje bardziej,a co mniej.
I wiesz- rewelacyjnie opisujesz swoje działania w zbiorniczku. Myślę,że Twoje doświadczenia wielu pomogą,ba ,nawet dadzą nadzieję,że początkujący potrafi byc znacznie lepszy od niejednego "starego"akwarysty. Wystarczy chciec! Trzymaj tak dalej !

Pozdrawiam.
Pokaż mi swoje akwarium, a będę wiedziała, czy słuchać Twoich rad.
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #58 : Listopad 22, 2009, 13:36:25 »

Witaj Pysiu.

Witaj Smiley
Właśnie trafiłam do Twojego wątku i zamierzam często tu  zaglądac 

Cieszę się i zapraszam Smiley
Ależ masz piękne akwa. Idealnie zagospodarowane,roślinki cudne i zdrowiutkie. Bardzo podoba mi się,że dla Ciebie liczy się przede wszystkim dobro pupili (czytałam o kryjowkach pod korzeniem),a dopiero potem- co pasuje bardziej,a co mniej.

Jest moje, więc dla mnie najpiękniejsze. No i strasznie wiele radości mi przynosi Wink
I wiesz- rewelacyjnie opisujesz swoje działania w zbiorniczku. Myślę,że Twoje doświadczenia wielu pomogą,ba ,nawet dadzą nadzieję,że początkujący potrafi byc znacznie lepszy od niejednego "starego"akwarysty. Wystarczy chciec! Trzymaj tak dalej !

Dzięki Smiley Opisuję właśnie z nadzieją, że ktoś wejdzie i przeczyta a potem najpierw się zastanowi. Tendencja na forach jest raczej zniewalajaca nowych Wink A tu bezboleśnie i na spokojnie działanie za działaniem.
A ja jak już coś robię to nie uznaję półśrodków. W ten sposób mam się czym cieszyć Wink

Mam nowe wiesci. Własnie moje młodziutkie kiryski postanowiły zostać rodzicami. Mam po całym baniaku porozklejaną ikre  Grin Nic z tego nie będzie w ogólnym, ale cieszy sam fakt Wink
Ikra

momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #59 : Listopad 22, 2009, 15:45:10 »

Gratulacje ikry kirysków, życzę ci też żeby rybki przeżyły i też składały ikrę  Wink
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 16
  Drukuj  

Skocz do: