Gratulacje ikry kirysków, życzę ci też żeby rybki przeżyły i też składały ikrę
Ikra zniknie na pewno. Jak nie spleśnieje, jak ją nie zjedza ślimaki ( plaga zatoczków) to maluchy wszamaja neonki
Ogólny baniak to nie miejsce na rozród. Ja ich o tą ikre nie prosiłam.
Brawo... tylko pozazdrościć... może za miesiąc pokaże też swojego baniaka, miałem pokazac w tym miesiącu ale przez własna nie uwage nabawiłem sie plagi glonów, i moje plany troszeczke sie pokomplikowały,ale walka dla mnie 1:0 z glonami
Też mi się nitki pokazały. Maluteńko, ale nie miałam ani grama wczesniej. Na razie tylko zbieram szczoteczką do zębów.
też miałem bimber na 200l i aby byla dobra wydajność to szło mi na 2 tygodnie kilo cukru ;p, warto poczekać z dodatkowym światłem i uzbierać na butle wysokocisnieniową bo poprostu wyjdzie taniej
juz nie wspominając o pracy, te ciągłe zasypywanie nowych porcji zacieru i problemy jak spada ich wydajność
Węgiel w płynie jednak nie dorównuje w skutecznosci CO2 a wyjdzie ci tez o wiele drozej niz bimber na 200l
te zaczątki nitek to skutek włączenia dodatkowego światła i brak dodatkowego CO2, czego skutkiem jest zastopowanie roslin i pole do manewru dla glonów szelkiej masci
Światełko już jest, i nie żałuję. Rośliny dostały mega kopa i rosną jak oszalałe wybarwiając się przy tym cudnie
Nie wiem ile dać cukru na 200l. 40dkg to chyba za mało....
A z zastopowaniem roślin się nie zgadzam. Te co rosły to stanęły. Krynia, ludwigia repens i mech. Ale za to didiplis diandra, rotalka, sagitaria, hetercia, hydrophila oszalały we wzroście
EasyCarbo też będę podawać, ale jako wspomaganie walki z nitkami.
No przy 200 l bimberek już pomału jest słabo opłacalny. Butla wysokociśnieniowa plus reduktor i zaworek precyzyjny to wydatek ok 200 zł a zwraca się bardzo szybko.
Trzeba Emi mieć te 200 zł....