Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 16
  Drukuj  
Autor Wątek: Pysia [200l] Początki przygody  (Przeczytany 48847 razy)
kamil4737
112l. lubie roslinki:)
Zainteresowany
**

112l hybryda

« Odpowiedz #60 : Listopad 22, 2009, 21:56:53 »

Brawo... tylko pozazdrościć... może za miesiąc pokaże też swojego baniaka, miałem pokazac w tym miesiącu ale przez własna nie uwage nabawiłem sie plagi glonów, i moje plany troszeczke sie pokomplikowały,ale  walka dla mnie 1:0 z glonami Wink 

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #61 : Listopad 23, 2009, 04:59:03 »

też miałem bimber na 200l i aby byla dobra wydajność to szło mi na 2 tygodnie kilo cukru ;p, warto poczekać z dodatkowym światłem i uzbierać na butle wysokocisnieniową bo poprostu wyjdzie taniej Wink juz nie wspominając o pracy, te ciągłe zasypywanie nowych porcji zacieru i problemy jak spada ich wydajność Tongue
Węgiel w płynie jednak nie dorównuje w skutecznosci CO2 a wyjdzie ci tez o wiele drozej niz bimber na 200l

te zaczątki nitek to skutek włączenia dodatkowego światła i brak dodatkowego CO2, czego skutkiem jest zastopowanie roslin i pole do manewru dla glonów szelkiej masci
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #62 : Listopad 23, 2009, 14:40:47 »

No przy 200 l bimberek już pomału jest słabo opłacalny. Butla wysokociśnieniowa plus reduktor i zaworek precyzyjny to wydatek ok 200 zł a zwraca się bardzo szybko.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #63 : Listopad 23, 2009, 18:40:54 »

Gratulacje ikry kirysków, życzę ci też żeby rybki przeżyły i też składały ikrę  Wink
Ikra zniknie na pewno. Jak nie spleśnieje, jak ją nie zjedza ślimaki ( plaga zatoczków) to maluchy wszamaja neonki Wink Ogólny baniak to nie miejsce na rozród. Ja ich o tą ikre nie prosiłam.
Brawo... tylko pozazdrościć... może za miesiąc pokaże też swojego baniaka, miałem pokazac w tym miesiącu ale przez własna nie uwage nabawiłem sie plagi glonów, i moje plany troszeczke sie pokomplikowały,ale  walka dla mnie 1:0 z glonami Wink 
Też mi się nitki pokazały. Maluteńko, ale nie miałam ani grama wczesniej.  Na razie tylko zbieram szczoteczką do zębów.
też miałem bimber na 200l i aby byla dobra wydajność to szło mi na 2 tygodnie kilo cukru ;p, warto poczekać z dodatkowym światłem i uzbierać na butle wysokocisnieniową bo poprostu wyjdzie taniej Wink juz nie wspominając o pracy, te ciągłe zasypywanie nowych porcji zacieru i problemy jak spada ich wydajność Tongue
Węgiel w płynie jednak nie dorównuje w skutecznosci CO2 a wyjdzie ci tez o wiele drozej niz bimber na 200l

te zaczątki nitek to skutek włączenia dodatkowego światła i brak dodatkowego CO2, czego skutkiem jest zastopowanie roslin i pole do manewru dla glonów szelkiej masci
Światełko już jest, i nie żałuję. Rośliny dostały mega kopa i rosną jak oszalałe wybarwiając się przy tym cudnie Smiley
Nie wiem ile dać cukru na 200l. 40dkg to chyba za mało....
A z zastopowaniem roślin się nie zgadzam. Te co rosły to stanęły. Krynia, ludwigia repens i mech. Ale za to  didiplis diandra, rotalka, sagitaria, hetercia, hydrophila oszalały we wzroście Wink
EasyCarbo też będę podawać, ale jako wspomaganie walki z nitkami.
No przy 200 l bimberek już pomału jest słabo opłacalny. Butla wysokociśnieniowa plus reduktor i zaworek precyzyjny to wydatek ok 200 zł a zwraca się bardzo szybko.
Trzeba Emi mieć te 200 zł....
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #64 : Listopad 23, 2009, 21:18:03 »

Trzeba Emi mieć te 200 zł....
hehehe... no właśnie Undecided Mam ten sam ból, od roku zbieram na 200l zbiornik z oprzyrządowaniem i profesjonalny zestaw do CO2 i ciągle coś mi wchodzi w paradę Roll Eyes
Nie wiem ile dać cukru na 200l. 40dkg to chyba za mało....
Ja mam taki przepis na 200l akwa:
2 szkl. cukru
1/4 kostki drożdży
4 szkl. wody
Dostałam go przy zakupie nawozu na allegro

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #65 : Listopad 23, 2009, 21:40:16 »

Zawsze coś Wink

Przepis mam Smiley Czekam na wężyki Wink

Dzisiejszy baniak

Hetercie zaczęło być widać zza korzenia Wink
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #66 : Listopad 23, 2009, 22:10:29 »

baniak ciągle przechodzi ewolucję... wygląda bardzo ciekawie, ładny ogród Good !

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #67 : Listopad 25, 2009, 20:42:53 »

baniak ciągle przechodzi ewolucję... wygląda bardzo ciekawie, ładny ogród Good !

Ano przechodzi Wink Wczoraj zrobiłam małą podmianke wody i przesadziłam duzego henia, bo aż biedny się poskręcał za roslinami Wink

NO i dzisiaj przybyła bimbrownia Wink  Roślinki dostaja to czego im było brak.  Już babluje heniu duży Wink
Oczywiscie tym razem jestem bardzo niezadowolona. Heniu jednak pójdzie na trzeci plan a na jego miejsce przyjdzie blyxa Zobaczymy czy wtedy będę zadowolona  Grin
margin
Bywalec

« Odpowiedz #68 : Listopad 25, 2009, 20:50:03 »

No to pięknie, więcej kolorów i kształtów roślinek. Bardzo pozytywne zmiany, gratuluję.
Mam do Ciebie jedno pytanie, widziałam liście dębu w Twoim baniaczku. Jak je przygotowywałaś ? Pierwszy raz dodaję liście dębu i coś mi nie wychodzi. Były dobrze wysuszone i sparzone, ale po dodaniu do akwarium skręciły się i dostały czarnych plam.

Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #69 : Listopad 25, 2009, 21:44:45 »

No to pięknie, więcej kolorów i kształtów roślinek. Bardzo pozytywne zmiany, gratuluję.
Mam do Ciebie jedno pytanie, widziałam liście dębu w Twoim baniaczku. Jak je przygotowywałaś ? Pierwszy raz dodaję liście dębu i coś mi nie wychodzi. Były dobrze wysuszone i sparzone, ale po dodaniu do akwarium skręciły się i dostały czarnych plam.
Dzięki Smiley
Liscie dębu gotowałam tak przez minutkę. Aby je wyparzyć Wink  I były ładne .... Nie wiem dlaczego Twoje niszczeją... Moze to nie dąb?
margin
Bywalec

« Odpowiedz #70 : Listopad 25, 2009, 22:02:00 »

Dąb czerwony, bardzo ładne liście, następną porcję też krótko zagotowałam z szyszkami olchy. Zobaczymy.
Dziękuję za odpowiedź. Pozdrowienia papa

Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #71 : Listopad 28, 2009, 22:05:18 »

Dąb czerwony, bardzo ładne liście, następną porcję też krótko zagotowałam z szyszkami olchy. Zobaczymy.

I co? Udało się tym razem?

Dzisiaj była przycinka. Dalsze zagęszczanie przyciętymi roslinami. Teraz to wygląda tak:

Wiele się nie zmieniło. Tylko didiplis paskudny po wygoleniu Wink

I mam następne wieści. Dwa samce tańczą z następna samiczką. Czyżby następna ikra?  Dopiero wczoraj wylęgły się maluchy z poprzedniej. Nie chcę ikry. Stresuje mnie to w ogólnym. Miałam nadzieję ze splesnieje. Nie spleśniała. Teraz pewnie larwy stały się pokarmem dla neonków..... Z następnym będzie to samo.

Kombinuję jakby tu kupić jak najszybciej filtr kubełkowy. Mam plany co do rogu w którym znajduje się wewnętrzny  Grin
margin
Bywalec

« Odpowiedz #72 : Listopad 29, 2009, 09:12:26 »

Chyba tak, liście wyglądają o wiele lepiej, zobaczymy z czasem  Wink
Dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam  papa

arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #73 : Listopad 29, 2009, 20:53:24 »

akwarium śliczne aż zazdroszczę  Cheesy
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #74 : Listopad 30, 2009, 12:15:04 »

Chyba tak, liście wyglądają o wiele lepiej, zobaczymy z czasem  Wink
Dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam  papa
Będzie ok Smiley Ja mam właśnie przy kaloryferze dwa spore koszyki dębowych liści z młodych drzew Wink Z młodych- więc są nieduże Smiley  Szyszek olchy też mam trochę. Przygotowuję dla pielęgniczek  zaps do nowego baniaka Smiley
akwarium śliczne aż zazdroszczę  Cheesy
Dzięki Smiley
Nie zazdrość tylko sobie takie zrób Wink  Każdy może takie mieć Smiley  I dużo piękniejsze też.

Akwarium wciąż się zmienia. Teraz poszukuję duzej ilości rotalki green. Następna część roslin dostanie eksmisje a na ich miejsce ma być ta właśnie roślinka. Zbieram też informacje na temat filtrów zewnętrzych. Juz niedługo zakup Wink
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 16
  Drukuj  

Skocz do: