Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 16
  Drukuj  
Autor Wątek: Pysia [200l] Początki przygody  (Przeczytany 48894 razy)
netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !

« Odpowiedz #105 : Grudzień 15, 2009, 21:02:16 »

od początku obserwuję powstawanie baniaczka i naprawdę jestem pełna podziwu. Świetnie Ci idzie. Gratulacje! Good !

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

...In sleep he sang to me
In dreams he came
That voice which calls to me
and speaks my name
And do I dream again?...

...........................................................
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #106 : Grudzień 16, 2009, 00:11:13 »

Lotos idzie w góre bo walczy o światło z hetercią  Grin Muszę mu wymyślić jakieś inne miejsce... Tylko kurcze gdzie  Huh
Też mam ten problem Wink. Tyle pięknych roślin, które chciałoby się mieć w swoim akwarium, ale przestrzeń niestety ograniczona.
Prawda jakie to stresujące? Wink

Inaczej wyjdzie na pewno bo skopiować se nie da Smiley a jeśli mówisz że masz chaos to bardzo przemyślany. Co do podłoża to zastosuję ziemię ogrodową wg przepisu z forum tylko właśnie zastanawiam się nad ostatnią warstwą żwirku, ale chyba zastosuję ciemny, bo z tego co czytałem to mniej stresuje rybki i planuje mieć neonki a ładniej się prezentują w ciemnym tle.
W ciemnym tle Wink Żwirku i tak docelowo u mnie widać nie będzie Smiley
Szacun i podziw, piękny zbiorniczek.
Dzięki Smiley
To co chce napisać zostało napisane tu juz wielokrotnie,
więc pozostało mi pogratulować i życzyć dalszych sukcesów  Wink
A może tak jakaś krytyka? Może coś jest nie tak? Może coś powinnam zmienić?
Ciągle nie jestem zadowolona....
Lotos idzie w góre bo walczy o światło z hetercią   Muszę mu wymyślić jakieś inne miejsce... Tylko kurcze gdzie
Proponuję w drugim akwarium Cheesy Tak dobrze ci idzie (tfu, tfu...), że na pewno byłoby tak samo zarąbiste jak pierwsze Cheesy
Drugie będzie zupełnie inne Wink Piach, korzenie, nurzaniec, coś pływającego na tafli i masa liści i szyszek olchy Wink Syfek na piachu a w nim 1+2  Apistrogramma eremnopyge Smiley Na lotosa miejsca nie będzie nadal Wink Nie dam rady prowadzić dwa roślinniaki, a pielęgniczki mnie zachwycają swoimi zachowaniami. Będą z odłowu...
od początku obserwuję powstawanie baniaczka i naprawdę jestem pełna podziwu. Świetnie Ci idzie. Gratulacje! Good !
Staram się jak mogę.  Na pewno nie raz popełnie jakiś błąd. I mam nadzieję, ze nie kosztem zwierzątek....

Jutro przyjadą ostatni mieszkańcy Smiley Otoski i pielęgniczki Inki czyli Apistogramma Baenschi Smiley  Otosków zamówiłam 10, bo to delikatny gatunek. Pielęgniczek będzie 1+3/ I to będzie juz docelowa, planowana obsada Smiley  Co prawda neonków miało być więcej, ale uznałam ze tyle wystarczy w zupełnosci Wink Oczopląs niewskazany Wink
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #107 : Grudzień 16, 2009, 11:21:20 »

A jak znosisz krytykę hehe?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #108 : Grudzień 16, 2009, 23:01:31 »

A jak znosisz krytykę hehe?

Jezeli jest sprawiedliwa- to staram się poprawić Wink

Mój nowy nabytek. Dzikus prosto z Peru Smiley Samiec Apistogramma Baenschi. Na razie kolorki marne bo zestresowany podróżą Wink

Fotek mam mase Wink

Otoski

Kiryski też się załapały Wink

Zaraz następne foty Smiley
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #109 : Grudzień 16, 2009, 23:04:16 »

Śliczne  Grin
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #110 : Grudzień 16, 2009, 23:19:08 »

Śliczne  Grin

Bardzo wyczerpujący komentarz  Grin

Samiec z fleszem. Nie znoszę robić z lampą fot, ale wtedy widać jego kolorki Wink

Wypatruje robalki Wink

Otosek

I lotos dla Dużego Człowieka Wink

Kiryskowa

I neonki- żeby nie było że je juz wypchałam Wink Wśród babeklów CO2

Dzisiejszy baniak

C.d.n. Wink
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #111 : Grudzień 17, 2009, 09:46:27 »

Co do moich uwag to prawa strona wydaje się być nieco nieuporządkowana, nie pasuje kształt ludwigii do tej hygrophili, mają zbyt podobne liście i powinny być rozdzielone jakąś inną rośliną. Przeszkadza mi ta sagittaria z przodu po lewej bo jest za wysoka. Czym nawozisz? Może warto byłoby trochę bardziej podbarwić rośliny?

Pozdrawiam,
Emi

Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #112 : Grudzień 17, 2009, 10:18:35 »

Co do moich uwag to prawa strona wydaje się być nieco nieuporządkowana, nie pasuje kształt ludwigii do tej hygrophili, mają zbyt podobne liście i powinny być rozdzielone jakąś inną rośliną. Przeszkadza mi ta sagittaria z przodu po lewej bo jest za wysoka. Czym nawozisz? Może warto byłoby trochę bardziej podbarwić rośliny?

Ludwigia z prawej strony z przodu nie jest repens, więc wybarwiona nie będzie Wink A prawa strona jest wciąż  zmieniana.  Dopóki filtr nie wyleci ( wewnętrzny) to tam będzie chaos Smiley Mam też problem, bo mech jest dość wysoki i za nim muszą być rośliny o słabych wymaganiach świetlnych. Stąd też ta ludwigia Wink
Hygrophila najprawdopodobniej wyleci, bo z pięknej zielonej wybarwiła się na taki jasno rdzawy.  Ewentualnie zostawię ją, ale tylko za mchem przy prawej szybie - ze względu na słabe wymagania świetlne właśnie. Dalej pójdzie rotalka green.
Sagottaria już wylatuje. Mam już w wiadrze 50 sadzonek, których nikt nie chce..... Wyleci reszta jak tylko tej się pozbędę.
Co do podbarwienia roślin, to chyba bardziej nie trzeba Smiley W niedziele była wielka przycinka i szczyty czerwone poszły precz Wink Popatrz na wcześniejsze fotki Smiley Jest landrynkowo na całego Wink
A nawożę solami na razie + EasyCarbo + CO2. Ale troszkę przenawoziłam i póki okres przedświateczny się nie skończy to przechodzę na PGC, PG ferro+ i  PlantaActiv makro Smiley Je bezpieczniej dozować.  Nie mam teraz czasu na głębsze i wnikliwsze obserwacje żeby stosować metodę EI  Embarrassed Brak mi doświadczenia i muszę godzinami wyczytywać neta żeby było ok. A że czasu brakło to przenawoziłam.... Z tego co się orientuję to przesadziłam z makro.

Korzeń z mchem po prawej mnie drazni, bo wiąże mi ręce. Ale jest to cudowne miejsce dla krewetek. Kiryski też go uwielbiają. Więc zostanie.  Cały czas myślę co zrobić, aby móc za nim posadzić to co bym chciała....

Samiec Inki fajnie się komponuje z roślinkami Wink

Samica Cholera Wink

Samica zestresowana, a samiec tańczy

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #113 : Grudzień 17, 2009, 12:01:29 »

Nie tłumacz się dlaczego jest taka roślina a taka. Mnie się po prostu ludwigia i hygrophila obok siebie nie podobają a że prosiłaś o uwagi to piszę. Wystarczy między te 2 rośliny dać inną o zupełnie innych liściach, np ciemnozielonych i już będzie zupełnie inaczej (Najas guadalupensis np, nie jest wymagający a gęsty stworzy ciekawą kopułkę w tym rodu oddzielając ziele od siebie i tworząc ładny kontrast, można też użyć jakiejś alternatery reinecki, ma ładny kolor).

Na metodzie nawożenia EI świat się nie kończy. Ja też jej nie stosuję bo nie chce mi się tak dużych podmian robić więc leję nawozy oszczędniej i tylko tyle ile trzeba. Żeby podbarwić rośliny przeważnie podaje się większą ilość mikroelementów.

Pozdrawiam,
Emi

Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #114 : Grudzień 17, 2009, 18:06:36 »

Nie tłumacz się dlaczego jest taka roślina a taka. Mnie się po prostu ludwigia i hygrophila obok siebie nie podobają a że prosiłaś o uwagi to piszę. Wystarczy między te 2 rośliny dać inną o zupełnie innych liściach, np ciemnozielonych i już będzie zupełnie inaczej (Najas guadalupensis np, nie jest wymagający a gęsty stworzy ciekawą kopułkę w tym rodu oddzielając ziele od siebie i tworząc ładny kontrast, można też użyć jakiejś alternatery reinecki, ma ładny kolor).

Ale po co mam wkładać, jak docelowo tych roślin wcale nie będzie Wink Przecież wciąż piszę, że muszę czekać z uporządkowaniem chaosu prawostronnego aż nie wywalę wewnętrznego filtra Smiley
Docelowo będzie tylko kilka gatunków roślin, a na pewno nie będzie w śród nich hygropila ani ludwigia Wink Ten baniak wciąż się tworzy Smiley

Ale fajnie, bo krytyka mnie zmusiła do myslenia co posadzić. I wymyśliłam. W sobotę wielkie przemeblowanie. Ciekawe jak to będzie wyglądać Smiley
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2009, 18:10:17 wysłane przez Pysia » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #115 : Grudzień 18, 2009, 09:52:52 »

Pokazujesz zdjęcia aktualne to odnoszę się do aktualnego stanu akwarium. Zobaczymy co się wykluje w weekend Smiley
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2009, 09:55:47 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #116 : Grudzień 18, 2009, 23:38:58 »

To ja biedna w pracy naskrobałam post, a on nie wszedł ....

W weekend wykluje się inność, ale pewnie dopóki roślinki posadzone nie urosną to efekt będzie masakryczny  Grin Na to co chcę uzyskać potrzeba czasu.... Tym bardziej, że rotalka green która mam leży od 3 dni w wiadrze i zmarniała. Niestety okres przedświateczny dla mnie jest bardzo pracowity i za licho czasu nie mam. Widać to też po postach Wink
margin
Bywalec

« Odpowiedz #117 : Grudzień 19, 2009, 08:59:44 »

Pysia, jak już skończysz ze swoim baniaczkiem, to bardzo Cię proszę przyjedź do mnie i zrób taki cud. Morduję się nad jakimkolwiek efektem, a Tobie wszystko wychodzi. Jest cudownie, a będzie jeszcze lepiej. Masz rękę do roślin i rybek. Te pielęgniczki to szok.  Shocked

arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #118 : Grudzień 19, 2009, 16:26:51 »

Jak tylko znajdziesz czas to fajnie by było jakbyś wkleiła zdjęcia po tym przemablowaniu Wink
Trzymam kciuki , tobie i tak wszytsko pięknie wychodzi  Cheesy
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #119 : Grudzień 19, 2009, 18:42:34 »

Pysia, jak już skończysz ze swoim baniaczkiem, to bardzo Cię proszę przyjedź do mnie i zrób taki cud. Morduję się nad jakimkolwiek efektem, a Tobie wszystko wychodzi. Jest cudownie, a będzie jeszcze lepiej. Masz rękę do roślin i rybek. Te pielęgniczki to szok.  Shocked

Chcesz mieć taki sam? To poczytaj dobrze wszystko od początku Wink Ja teraz już bym urzadzała docelowo wszystko jak należy. Ale dzisiaj jest 3 miesiące odkąd postawiłam swój pierwszy baniak i dlatego musiałam mozolnie dochodzić do wszystkiego Wink Zresztą nadal dochodzę....
A pielęgniczki były moim celem podstawowym Wink
Jak tylko znajdziesz czas to fajnie by było jakbyś wkleiła zdjęcia po tym przemablowaniu Wink
Trzymam kciuki , tobie i tak wszytsko pięknie wychodzi  Cheesy

Wrzucam fotki na serwer. Niestety, na razie jak to bywa w baniakach na efekt końcowy trzeba poczekać. Sadzonki malutkie i poleżały 3 dni w wiadrze zanim znalazłam czas na sadzenie. Baniak ołysiał. To wszystko musi urosnąć i dopiero będzie można formować. Tfu tfu!  Na razie widać filtr, grzałke i łysość ogólna Wink
Z powodu narzekań męża że zrobiłam landrynkowy baniak dla lalki Barbie prawą stronę postanowiłam zrobić wyłącznie na zielono Wink  Jak on siedzi na kanapie to będzie widział prawie samą zieleń  Grin

Zaraz będą fotki spaskudzonego zbiornika Wink Zamacona woda, fruwajki do wyłowienia Wink Ale fotki są Wink
A w wiadrze leży mase wyrwanych roślin....

Fotki. Jak pisałam zbiornik teraz ładny nie jest. To wszystko musi urosnąć i dopiero będzie formowane Wink  No i ta woda  jeszcze niewyklarowana  Grin

I cały sprzęt widać...

Czasu trzeba Wink
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2009, 18:53:11 wysłane przez Pysia » Zapisane
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 16
  Drukuj  

Skocz do: